Focus

Aixecar la llebre sense deixar-s’hi la pell

Una iniciativa legislativa contra la corrupció protegirà les persones que assenyalin irregularitats en l’administració pública i a les empreses perquè no siguin represaliades. Serà obligatori que les organitzacions tinguin bústies anònimes

“L’Estat delega en les empreses la detecció del delicte i la recerca de proves”
Ramon Ragués
Universitat Pompeu fabra
“La bústia és la manera d’accedir a les zones grises de les organitzacions”
Íñigo Cisneros
Roca Junyent
“Hi ha moltes bústies ètiques que prometen anonimat i no és cert”
Simona Levi
Xnet
“Es vol fomentar la cultura de l’alerta i deixar de banda la cultura del silenci que tenim ara”
Lourdes Parramon
Oficina Antifrau de Catalunya
“Els fons europeus han obert una cursa per posar canals de denúncia”
Rosa María Sánchez
Ajuntament de Barcelona

El catedràtic en soci­o­lo­gia Armando Fernández Steinko s’ha pas­sat dotze anys seguint el ras­tre del delicte econòmic a l’Estat espa­nyol per con­cloure que, en el període 2000-2015, va gene­rar una renda il·lícita de 68.700 mili­ons d’euros, un 7% del PIB intera­nual mitjà durant el mateix període. Els delic­tes de coll blanc serien el 88% del total, i la cor­rupció s’endú la grossa, amb 39.900 mili­ons. Tot això queda reco­llit al seu lli­bre La eco­nomía ilícita en España , de 600 pàgines! La dimensió d’aques­tes dades ava­len la per­cepció dels ciu­ta­dans que la cor­rupció és una pràctica gene­ra­lit­zada: així ho creu un 68% dels euro­peus i un 89% dels espa­nyols, segons ho recull l’Euro­baròmetre 2022.

La pre­gunta imper­ti­nent és: Què faria vostè si és tes­ti­moni d’alguns dels delic­tes des­crits per Fernández Steinko? Pro­ba­ble­ment, la gran majo­ria miraríem cap a una altra banda, per por de ser tit­llats de dela­tors o acu­se­tes, amb argu­ments com “és difícil de demos­trar”, “els res­pon­sa­bles no seran cas­ti­gats” i “no hi ha pro­tecció per als que denun­cien”, segons la mateixa font. Ni l’obli­gació legal que tots els ciu­ta­dans tenen d’asse­nya­lar allò que pot ser cons­ti­tu­tiu de delicte, ni el deure ètic o moral són prou deter­mi­nants per empènyer la majo­ria de nosal­tres a fer el que toca.

Itziar González, regi­dora de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona en temps de l’alcalde Jordi Hereu, va fer el que toca, va denun­ciar la cor­rupció urbanística al seu dis­tricte i va haver de par­tir ame­na­ces de mort i dei­xar la política amb greus con­seqüències econòmiques i de salut. Malau­ra­da­ment, el pati­ment d’Itziar González no és l’excepció, sinó la norma. Hi ha infi­ni­tat d’exem­ples de denun­ci­ants que veuen com les seves vides es con­ver­tei­xen en un via­cru­cis: Gra­cia Balles­te­ros (Acu­a­med), Roberto Macías (UGT Anda­lu­sia), Ana María Gar­rido (Gürtel) o Maite Morao (Ajun­ta­ment de Saba­dell) són alguns noms pro­pis.

Hi ha una pràctica molt eficaç per part dels pre­sump­tes delinqüents que és con­tra­a­ta­car fent ser­vir l’admi­nis­tració de justícia. És tan evi­dent que fins i tot té un nom, SLAPP, un acrònim anglès que vol dir “demanda estratègica con­tra la par­ti­ci­pació pública”, i con­sis­teix a deman­dar el denun­ci­ant amb la doble intenció de des­viar el focus mediàtic i llançar un avís per a nave­gants. Suc­ce­eix que el sis­tema que hau­ria de pro­te­gir qui treu a la llum un cas de cor­rupció es gira en con­tra seu i passa a ser víctima d’una per­se­cució judi­cial. De fet, algu­nes de les per­so­nes abans esmen­ta­des que es van plan­tar davant la cor­rupció van aca­bar con­dem­na­des per reve­lació de secrets o per pre­va­ri­cació, acu­sa­ci­ons que com­por­ten penes de presó. Peri­o­dis­tes i acti­vis­tes són vícti­mes pro­pi­ciatòries de l’SLAPP, però també ciu­ta­dans anònims.

En defi­ni­tiva, asse­nya­lar irre­gu­la­ri­tats s’ha con­ver­tit en un gest heroic. Però el pro­blema d’aques­tes per­so­nes és el pro­blema del con­junt de la soci­e­tat, perquè la denúncia és la prin­ci­pal ali­ada en la pre­venció del crim. El delicte econòmic és difícil de detec­tar si no és que hi ha algú al focus de risc que n’informa. I això val tant per al sec­tor públic com per al pri­vat.

Ara l’exe­cu­tiu de Pedro Sánchez ha pre­sen­tat l’avant­pro­jecte de llei regu­la­dora de la pro­tecció de les per­so­nes que infor­men sobre infrac­ci­ons nor­ma­ti­ves i de lluita con­tra la cor­rupció, que trans­posa, amb un any de retard (si final­ment s’aprova abans que acabi l’any) una direc­tiva euro­pea del 2019. La llei, ara en fase d’esme­nes, té el doble objec­tiu de pro­por­ci­o­nar “pro­tecció efec­tiva” a les per­so­nes que tre­guin a la llum pràcti­ques irre­gu­lars i obli­gar a crear canals d’infor­mació segura, que és la manera com inter­na­ci­o­nal­ment s’ha vist que pot aju­dar a can­viar les coses. Els canals d’infor­mació o d’alerta, també ano­me­nats bústies ètiques, vehi­cu­len les denúncies de manera segura i, si l’usu­ari ho desitja, anònima. “Es vol fomen­tar la cul­tura de l’alerta pro­por­ci­o­nant alter­na­ti­ves a la cul­tura del silenci que ara tenim”, subrat­lla Lour­des Par­ra­mon, cap de rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals de l’Ofi­cina Anti­frau de Cata­lu­nya.

La qüestió ter­mi­nològica no és menor. El text de la llei no parla inten­ci­o­na­da­ment de “denun­ci­ants” ni “denun­cies” perquè són figu­res que ja tenen cober­tura en la llei pro­ces­sal i el Codi Penal. De fet, aquest és el prin­ci­pal argu­ment que fan ser­vir els con­tra­ris a la regu­lació, és a dir, que ja hi ha empara legal al res­pecte i no en cal una de nova. Aquí es vol crear un camí dife­rent, i el refe­rent és la ins­ti­tució anglo­sa­xona del whist­le­blower de llarga tra­dició als Estats Units. Ara bé, fa de mal tra­duir: vol dir ‘xiu­la­dor’ i fa referència, segons algu­nes fonts, a la pràctica dels poli­cies britànics de fer ser­vir el xiu­let quan pre­sen­ci­a­ven la comissió d’un delicte. A Cata­lu­nya, l’Ofi­cina Anti­frau va optar pel terme aler­ta­dor i alerta, deri­vats del lan­ceur d’alerte francès, pri­mera llen­gua a fer-ne la tra­ducció. “Hem apos­tat per un neo­lo­gisme amb con­no­ta­ci­ons posi­ti­ves”, subrat­lla Par­ra­mon.

Final­ment el text del govern espa­nyol s’ha decan­tat pels mots infor­mant i infor­mació, molt més neu­tres, que no aca­ben d’agra­dar al col·lec­tiu d’acti­vis­tes digi­tals Xnet, que va par­ti­ci­par en la dis­cussió de la direc­tiva euro­pea a través de la xarxa inter­na­ci­o­nal WIN (Whist­le­blowing Inter­na­ti­o­nal Network) i més par­ti­da­ris d’aler­ta­dor, tot i que ho con­si­de­ren un mal menor: “El més impor­tant és que no es con­fon­gui amb denun­ci­ant. Qui alerta porta a la llum una infor­mació que bene­fi­cia l’interès gene­ral, per la qual cosa aquesta per­sona s’hau­ria de sos­treure de totes les con­seqüències que com­porta haver de denun­ciar”, diu Simona Levi, fun­da­dora d’Xnet. Una de les prer­ro­ga­ti­ves de l’aler­ta­dor és el fet de no haver-se d’iden­ti­fi­car, en altres parau­les, que es pot actuar de manera anònima, que és una de les nove­tats més impor­tants del pro­jecte de llei, i la mesura de pro­tecció més impor­tant. “Quan l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona va posar en marxa la seva bústia ètica el 2017 hi havia un debat ferotge entre par­ti­da­ris i detrac­tors de les denúncies anònimes, ja feliçment superat”, recorda Rosa Maria Sánchez direc­tora de Ser­veis d’Anàlisi del con­sis­tori. Bar­ce­lona també s’havia avançat i havia pre­vist mane­res de pro­te­gir els aler­ta­dors, però mai han hagut de des­ple­gar aques­tes acci­ons: “Ho atribuïm al fet que han estat denúncies anònimes.”

Ara el con­sis­tori de Bar­ce­lona està com­par­tint l’experiència amb mol­tes altres admi­nis­tra­ci­ons i empre­ses públi­ques i pri­va­des, que el neces­si­ta­ran. El pro­jecte de llei esta­bleix l’obli­gació de dis­po­sar d’un canal intern d’infor­mació a empre­ses de 50 o més tre­ba­lla­dors i totes les admi­nis­tra­ci­ons i orga­nis­mes públics amb algu­nes excep­ci­ons, com ara els ajun­ta­ments de muni­ci­pis de menys de 10.000 habi­tants, que podran com­par­tir-lo. Però també parla de canals externs, entre els quals el que haurà de crear un nou orga­nisme de l’Estat ano­me­nat Auto­ri­tat Inde­pen­dent de Pro­tecció de l’Infor­mant. La direc­tiva euro­pea també dis­tin­geix un ter­cer tipus de canal, els d’infor­mació pública, que serien els mit­jans de comu­ni­cació.

La idea és que aquell que tin­gui por de represàlies inter­nes, pugui fer ser­vir un con­ducte aliè a l’orga­nit­zació a què per­tany. La bústia de denúncies anònimes de l’Ofi­cina Anti­frau de Cata­lu­nya, en fun­ci­o­na­ment des del 2017, seria un exem­ple de canal extern: “Des que hi ha la pos­si­bi­li­tat de fer aler­tes anònimes, s’han dis­pa­rat i hem com­pro­vat que no són de pit­jor qua­li­tat”, diu Par­ra­mon. Pen­sen que la prova del cotó perquè una bústia fun­ci­oni és que no sigui com­plexa, que sigui eficaç (és a dir que l’alerta acabi en denúncia si està fona­men­tada) i que sigui segura. Entre les crítiques que la ins­ti­tució fa al pro­jecte de llei està el fet que no és res­pectuós amb el marc com­pe­ten­cial de les comu­ni­tats autònomes. A l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona ha succeït un feno­men simi­lar: d’unes 63 aler­tes el 2016 a 499 quan es va posar en marxa la bústia.

Xnet, que asses­sora en la cre­ació de bústies i la redacció de pro­to­cols d’actu­ació a ONG, admi­nis­tra­ci­ons (Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, per exem­ple) i empre­ses, ja fa temps que en té una en fun­ci­o­na­ment al ser­vei de qual­se­vol ciu­tadà que s’hi vul­gui adreçar gràcies a la qual han des­ta­pat, entre molts altres casos, els “cor­reus de Blesa” sobre les “tar­ge­tes black” de Bankia, que es van fil­trar a la premsa. Levi defensa que l’èxit d’una bústia depèn molt de la seva trans­parència: “És molt impor­tant que les orga­nit­za­ci­ons dei­xin molt clar qui rebrà les aler­tes rebu­des perquè els tre­ba­lla­dors puguin esco­llir; les empre­ses grans sovint tenen un res­pon­sa­ble de com­pli­ance (com­pli­ment nor­ma­tiu), però a les peti­tes, que no es poden per­me­tre aquesta figura ni un ges­tor extern, les aler­tes poden aca­bar en mans del mateix direc­tor gene­ral”, afirma.

En aquest mateix sen­tit, Íñigo Cis­ne­ros, soci del des­patx d’advo­cats Roca Junyent i expert en com­pli­ment nor­ma­tiu, explica que una de les difi­cul­tats que solen tenir a l’hora d’implan­tar un canal de “denúncies” en una empresa és el requi­sit del màxim res­pon­sa­ble de voler saber l’auto­ria de l’usu­ari: “Ales­ho­res li has de dir que no ser­virà de res; si obres un canal el nor­mal és rebre denúncies, si no en reps és que la gent no hi con­fia.”

També és un fac­tor crític que la plan­ti­lla rebi for­mació sobre què és i com s’ha d’usar: “Hem vist com poc després de fer ses­si­ons for­ma­ti­ves a les empre­ses, la bústia rep comu­ni­ca­ci­ons”, diu l’advo­cat de Roca Junyent.

La qüestió que amoïna espe­ci­al­ment Xnet, però, és que mol­tes bústies que diuen que són anònimes, en rea­li­tat no ho són, perquè hi ha forats en la segu­re­tat i es pot ras­tre­jar la IP de l’ordi­na­dor des del qual s’ha enviat: “És una situ­ació molt greu, perquè hi ha mol­tes bústies que estan pro­me­tent ano­ni­mat i no és cert”, adver­teix Simona Levi. La xarxa d’acti­vis­tes digi­tals asse­gura que una manera fàcil de com­pro­var-ho és fer ser­vir en el moment d’acce­dir a la bústia el nave­ga­dor Tor, un pro­gra­mari lliure de nave­gació anònima. Si no per­met l’accés és perquè pot que­dar expo­sada la IP de l’usu­ari.

Aquest cert des­ga­vell al vol­tant de les bústies ètiques el que està posant de mani­fest és que algu­nes empre­ses i admi­nis­tra­ci­ons (bàsica­ment les més grans) no han espe­rat a la llei i ja fa temps que tenen con­duc­tes de denúncia més o menys ben fetes, mal­grat que es pres­su­posa bona volun­tat. De fet, es poden veure com l’apèndix més o menys visi­ble d’un canvi cul­tu­ral al si de les orga­nit­za­ci­ons: el des­ple­ga­ment de la dimensió ètica.

Aque­lla afir­mació del Premi Nobel d’eco­no­mia Mil­ton Fri­ed­man en els anys vui­tanta que “la res­pon­sa­bi­li­tat social de les empre­ses és incre­men­tar els seus bene­fi­cis” ha estat superada. Avui dia les empre­ses han pres consciència que la seva missió va més enllà de gua­nyar diners, i s’han con­ver­tit en sub­jec­tes morals que s’han dotat de codis ètics o de bona con­ducta car­re­gats de molt bones inten­ci­ons, sobre­tot la de res­pec­tar la llei. Una de les mis­si­ons del com­pli­ance, o com­pli­ment nor­ma­tiu, tan de moda en l’actu­a­li­tat, és asse­gu­rar que les empre­ses no incom­plei­xin la llei ni les pròpies nor­mes ètiques. Això és espe­ci­al­ment impor­tant a par­tir del moment en què les per­so­nes jurídiques poden ser per­se­gui­bles penal­ment i, en últim extrem, els seus res­pon­sa­bles, que poden aca­bar a la presó. És ales­ho­res quan a les empre­ses es comen­cen a pre­gun­tar sobre les pos­si­bi­li­tats de defensa que tenen en cas que hi hagi infrac­ci­ons que arri­bin als tri­bu­nals. El fet que una orga­nit­zació pugui demos­trar que ha actuat de manera pre­ven­tiva i posant tots els mit­jans per detec­tar i cor­re­gir pràcti­ques delic­ti­ves al seu si és un ate­nu­ant a ulls d’un jutge de la res­pon­sa­bi­li­tat penal que se’n derivi.

Ramon Ragués, catedràtic de dret penal de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF) i un dels pri­mers estu­di­o­sos de la figura del whist­le­blower a casa nos­tra, ho explica de la manera següent: “L’Estat el que està dient a les empre­ses és: teniu una auto­no­mia orga­nit­za­tiva molt impor­tant, però dins de casa vos­tra heu de posar ordre, i si teniu pomes podri­des, el que heu de fer és detec­tar-les i actuar en con­tra d’elles, denun­ci­ant-les si cal i pro­por­ci­o­nant les pro­ves necessàries. Es podria dir que l’Estat delega en les empre­ses la detecció i el des­co­bri­ment del delicte i la pre­sen­tació de pro­ves, de tal manera que si l’empresa fa bé aquesta feina queda exo­ne­rada de qual­se­vol res­pon­sa­bi­li­tat penal; per con­tra, si no la fa bé, ales­ho­res pot ser con­dem­nada.”

Sigui per con­ven­ci­ment moral, per bona imatge pública o com a estratègia defen­siva, els pro­gra­mes de com­pli­ment nor­ma­tiu han pas­sat a for­mar part del dia a dia de mol­tes orga­nit­za­ci­ons. En aquest con­text, “el canal ètic o de denúncies és un dels ele­ments fona­men­tals per al bon fun­ci­o­na­ment d’un pro­grama de com­pli­ment nor­ma­tiu, perquè és la manera d’acce­dir a les zones gri­ses de les orga­nit­za­ci­ons”, explica Íñigo Cis­ne­ros, que també impar­teix clas­ses en el màster de com­pli­ance de la Uni­ver­si­tat de Deusto.

Ara bé, què passa quan la cúpula està impli­cada en el delicte? “En aquests casos el sis­tema de denúncia és inútil i es pot con­ver­tir en un pro­blema perquè pot ser­vir per faci­li­tar les represàlies”, adver­teix Ragués. Sig­ni­fica aler­tar el botxí i posar en marxa el cal­vari que es vol evi­tar.

En el cas del sec­tor públic, la inte­gri­tat de l’orga­nit­zació és tant o més impor­tant perquè ges­ti­o­nen els diners dels con­tri­bu­ents i perquè mol­tes admi­nis­tra­ci­ons han estat esquit­xa­des en un moment o altre per casos de cor­rupció. La tra­mi­tació de la llei sobre la pro­tecció dels infor­mants coin­ci­deix amb l’arri­bada de fons euro­peus que, aquest cop, estan con­di­ci­o­nats per un nivell de vigilància supe­rior, com ara el fet de dis­po­sar d’un pla de mesu­res anti­frau. Mal­grat que tenir un con­ducte d’aler­tes no és una con­dició sine qua non, s’ha obert una mena de cursa per imple­men­tar ins­tru­ments d’inte­gri­tat -entre els quals, la bústia- de manera pre­ci­pi­tada, segons reco­neix Rosa Maria Sánchez.

El fet de vin­cu­lar exclu­si­va­ment bústia ètica amb vigilància sobre els diners públics inco­moda Mic­hael Donald­son, comis­si­o­nat d’Inno­vació Digi­tal, Admi­nis­tració Electrònica i Bon Govern de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, per al qual ja hi ha molts altres meca­nis­mes de con­trol de la des­pesa muni­ci­pal per fer aquesta vigilància: “La bústia ètica i la resta d’eines d’inte­gri­tat que tenim for­men part d’una aposta per una admi­nis­tració més moderna que res­pon­gui a la neces­si­tat de la soci­e­tat de ser més con­fi­a­bles i de regir-nos pels prin­ci­pis de bon govern, la qual cosa vol dir que no és impor­tant només què fem sinó com fem les coses”, afirma.

Seguint amb aquest argu­ment, el canal d’aler­tes no deixa de ser una part del tot, i cal cons­truir una arqui­tec­tura per al des­ple­ga­ment de la dimensió ètica de les orga­nit­za­ci­ons que, segons algu­nes veus, és una de les opor­tu­ni­tats per­du­des del pro­jecte de llei.

Hi ha més dèficits. Les quei­xes més recur­rents són que el redac­tat evi­den­cia una certa pre­ci­pi­tació per la urgència de trans­po­sar la direc­tiva euro­pea, mal­grat que hi ha molts països que també van tard, i que és poc ambi­ci­osa en aspec­tes com ara el radi d’actu­ació, que és molt reduït perquè bàsica­ment el cir­cums­criu a l’àmbit de les rela­ci­ons labo­rals i perquè la defi­nició d’interès públic, com a objecte de denúncia, “no apa­reix amb la con­tundència i clare­dat que cal­dria”, diu Simona Levi.

El pro­jecte de llei cir­cums­criu la pro­tecció dels aler­ta­dors a infrac­ci­ons penals o admi­nis­tra­ti­ves “greus o molt greus”. En que­da­rien al marge, per tant, totes les comu­ni­ca­ci­ons sobre pràcti­ques abu­si­ves mal­grat que siguin d’interès gene­ral. En aquest sen­tit, Lour­des Par­ra­mon reco­neix que “hi ha coses que en aquests moments són objecte d’inves­ti­gació per part de l’Ofi­cina Anti­frau de Cata­lu­nya que que­da­rien fora de l’àmbit d’actu­ació de la llei”.

D’altra banda, el text enun­cia mesu­res de pro­tecció, però no diu com s’han de fer efec­ti­ves. A més limita la pro­tecció al fet que el denun­ci­ant no se salti la llei quan, per exem­ple, intenta obte­nir pro­ves: “Pre­ci­sa­ment, una de les coses que pre­o­cupa l’infor­mant és que per fer cer­tes reve­la­ci­ons puguin come­tre un delicte, això no està ben resolt”, diu Ramon Ragués.

Levi també detecta una volun­tat d’ori­en­tar les aler­tes pri­mer a l’àmbit intern abans de fer-les a l’extern, i hi veu una pressió dels lob­bies empre­sa­ri­als per con­tro­lar la infor­mació i evi­tar escàndols mediàtics.

En qual­se­vol cas, la futura llei hau­ria d’aju­dar que més ciu­ta­dans (sobre­tot mem­bres d’orga­nit­za­ci­ons públi­ques i pri­va­des o per­so­nes que hi estan vin­cu­la­des) puguin fer d’acti­vis­tes i denun­ciar per posar fi a la cul­tura del silenci.

Protegir, i també incentivar?

Als Estats Units, on la protecció dels alertadors (whistleblowers) té un ampli recorregut, el seu paper ha experimentat una gran evolució, sobretot a partir del moment en què, en un context d’escàndols empresarials i per esperonar la denúncia, el legislatiu va apostar decididament per la recompensa. En concret, la llei Dodd-Frank de reforma de Wall Street i protecció al consumidor aprovada el 2010 després de la crisi financera, va establir incentius i noves proteccions en el context del mercat de valors. El clima era propici en un país on el fet de pagar els ciutadans que facin revelacions té una tradició de segles.

Segons l’informe anual del programa d’incentius als alertadors, el 2021 es van formalitzar un total de 2.500 recompenses que sumaven al voltant de 1.050.000 milions de dòlars procedents dels 6.390.000 milions de dòlars recuperats als infractors. “Als EUA hi ha persones que es fan d’or denunciant les seves empreses, però és cert que aquí suposaria un xoc cultural, perquè hi ha un cert tabú a pagar per aquestes coses”, assegura el catedràtic de la UPF Ramon Ragués.

Per a Íñigo Cisneros (Roca Junyent), el principal incentiu per alertar hauria de ser evitar el perjudici econòmic per a l’empresa i, d’aquesta manera, salvaguardar el lloc treball: “Em fa por que premiar la denúncia generi l’efecte pervers que la gent s’inventi coses”, diu.

Rosa Maria Sánchez (Ajuntament de Barcelona) veu les coses d’una altra manera: “La recompensa no està malament si s’entén com una manera de restituir els danys que s’infringeixen a l’alertador. En la situació actual, si tens la mala sort de rebre una demanda civil per vulneració del dret a l’honor o entres en un procés penal per revelació de secrets i has de pagar advocats i potser has perdut la feina... Tot plegat representa un impacte econòmic molt important que no tothom pot assumir.” Però Sánchez també pensa que cal premiar els alertadors d’altres maneres, com ara amb un reconeixement institucional o corporatiu. “L’agraïment públic a l’alertador és també la manera d’enviar un missatge al conjunt de l’organització en què se sustenta aquesta tasca de vigilància i s’incentiva”, afirma. S’ha de dir que el projecte de llei del govern espanyol no ha obert el meló de la recompensa.

D’altra banda, les denúncies falses o de mala fe que es poden produir aprofitant l’anonimat no amoïnen gaire institucions amb una certa experiència en bústies ètiques. “Hem de desplaçar el focus d’interès de la persona que denuncia al fet denunciat. Serà la manera que augmenti la incidència, el problema no és la denúncia falsa, sinó que no es denuncia prou”, diu Lourdes Parramon (Oficina Antifrau).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.