Opinió

L’hivern suau

Mentrestant, no sembla que avancem gaire en el control dels beneficis, extraordinaris i no extraordinaris, de les grans empreses oligopolístiques. Encara s’ha de veure com acabaran els anunciats impostos extraordinaris a les energètiques i a la banca, que ara guanyen més diners que mai

Aca­bem una tar­dor més tem­pe­rada del que esperàvem, tant en ter­mes econòmics com cli­ma­tològics. Quant a les tem­pe­ra­tu­res, si es tracta d’una mos­tra més de l’escal­fa­ment glo­bal, aquesta vegada ha jugat a favor nos­tre perquè s’ha traduït en menys demanda d’ener­gia i una tensió econòmica menor de l’espe­rada.

No ha estat només la cli­ma­to­lo­gia la que ha jugat al nos­tre favor. Les lliçons de política econòmica arran de la crisi finan­cera ence­tada el 2008 sem­bla que són prou recents per no tor­nar a caure en les cures de cavall que van enfon­sar l’eco­no­mia euro­pea ales­ho­res. Mal­grat que el BCE ha hagut d’apu­jar els tipus d’interès, ho estan fent de mode­ra­da­ment i sense pres­ses. A més, s’han esta­blert meca­nis­mes per limi­tar els aug­ments en el cost del deute dels països més fràgils i s’ha fre­nat una even­tual espi­ral de des­con­fi­an­ces dels mer­cats i de cos­tos finan­cers difícils d’assu­mir per parts d’estats com Espa­nya i Itàlia.

Inflació.

D’aquesta manera, els estats han pogut arti­cu­lar mesu­res antiin­fla­ci­o­nis­tes i anticícli­ques, i ho han fet amb més inten­si­tat i més encert -recor­dem els mala­gua­nyats plans E de Zapa­tero- que ales­ho­res: des­vin­cu­lació del preu del gas en la for­mació dels preus elèctrics, rebaixa lineal del preu dels com­bus­ti­bles, allar­ga­ment dels períodes d’amor­tit­zació dels préstecs con­ce­dits a les empre­ses amb motiu de la pandèmia, pacte amb la banca per pro­te­gir les famílies més vul­ne­ra­bles de l’aug­ment de les hipo­te­ques... Tot ple­gat ha conduït a una rebaixa de les ten­si­ons infla­ci­o­nis­tes, espe­ci­al­ment a Espa­nya -que a hores d’ara asso­leix la taxa més baixa d’Europa- i, per extensió, de la dava­llada del poder adqui­si­tiu dels con­su­mi­dors i de les ten­si­ons sala­ri­als deri­va­des de la inflació. Men­tres­tant, la inflació ha aju­dat també a aug­men­tar la recap­tació fis­cal, de manera que a l’octu­bre l’Estat espa­nyol ha asso­lit el volum d’ingres­sos fis­cals pre­vist per al con­junt de l’any. L’IVA, sobre­tot, i en menor mesura l’impost de soci­e­tats i les cotit­za­ci­ons soci­als, són els res­pon­sa­bles d’aquest aug­ment de l’ordre d’un 20% de recap­tació fis­cal.

La prova d’estrès de dos anys de covid també hi ha aju­dat. No són només els famo­sos estal­vis acu­mu­lats, que deu fer temps que ja s’han fos, sinó el com­por­ta­ment d’un con­su­mi­dor menys poruc de l’habi­tual, pro­gres­si­va­ment ins­tal·lat en un carpe diem que cada cop fa menys cas dels pronòstics pes­si­mis­tes i vol treure el màxim suc del gaudi i del con­sum imme­diat. Pel que fa a les empre­ses, la covid també va fer neteja de les més febles i les que que­den són més sòlides i resi­li­ents.

No tot, però, és de color de rosa en aquesta con­junció astral favo­ra­ble. Si bé el nom­bre dels que cotit­zen a la Segu­re­tat Social encara es manté a l’alça, ara són sobre­tot els ser­veis per­so­nals -el sec­tor amb sous més bai­xos- els que final­ment es recu­pe­ren dels estralls de la covid. I l’esta­bi­lit­zació apa­rent de les dades d’atur amaga els can­vis meto­dològics deri­vats de la nova legis­lació labo­ral, segons la qual els fixos dis­con­ti­nus que cer­quen feina ja no figu­ren com a atu­rats. Men­tres­tant, a França ja es pre­pa­ren per a talls inter­mi­tents d’elec­tri­ci­tat que poden tenir un efecte relle­vant, tant en ter­mes d’acti­vi­tat econòmica real com d’expec­ta­ti­ves dels con­su­mi­dors. Si fins ara les expor­ta­ci­ons cata­la­nes han man­tin­gut un to posi­tiu, encara que a la baixa, el com­por­ta­ment del con­sum i de la indústria dels nos­tres grans mer­cats, amb França i Ale­ma­nya al cap­da­vant, és deter­mi­nant per a nosal­tres. I a Cen­tre­eu­ropa també adver­ti­xen que tenen reser­ves de gas fins al febrer.

Fis­ca­li­tat.

Men­tres­tant, no sem­bla que avan­cem gaire en el con­trol dels bene­fi­cis, extra­or­di­na­ris i no extra­or­di­na­ris, de les grans empre­ses oli­go­polísti­ques. Encara està per veure com aca­ba­ran els anun­ci­ats impos­tos extra­or­di­na­ris a les energètiques i a la banca, que ara gua­nyen més diners que mai. Però és que esti­ma­ci­ons sol­vents i ben recents, cal­cu­len que Espa­nya perd el 18% de la recap­tació per impost de soci­e­tats -el doble de la mit­jana occi­den­tal- per elusió fis­cal. I és que les ini­ci­a­ti­ves de l’OCDE i del mateix govern espa­nyol -en aquest cas, per a l’any que ve- per con­tro­lar el tras­llat de bene­fi­cis a països amb baixa tri­bu­tació o, direc­ta­ment, a para­di­sos fis­cals, sem­bla que no millo­ren gaire la situ­ació.

Diuen les pro­jec­ci­ons a llarg ter­mini que a l’Europa occi­den­tal es pre­veu un hivern amb tem­pe­ra­tu­res més mode­ra­des de l’habi­tual. Tant de bo sigui així. Voldrà dir que a l’eco­no­mia també l’espera un hivern suau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.