Eines

El llegat de resoldre conflictes

El Consolat de Mar de Barcelona compleix 750 anys i prepara la celebració per rellançar la mediació

‘El Llibre del Consolat de Mar’ va ser el primer codi de comerç mundial
La mediació és un mecanisme més eficaç que el sistema judicial

Quan Jaume I en el segle XIII va dir als comer­ci­ants i nave­gants que pres­cin­dis­sin de la juris­dicció del rei i de la juris­dicció ordinària i que es jut­ges­sin a ells matei­xos en funció dels seus usos i cos­tums, estava apli­cant i sent pio­ner del sis­tema alter­na­tiu de reso­lució de con­flic­tes, i s’enge­gava així la història del Con­so­lat de Mar, una ins­ti­tució secu­lar que es va crear el 1262 com a ins­ti­tució jurídica mer­can­til. “La seva vocació repre­sen­ta­tiva dels interes­sos mer­can­tils la dugué a defen­sar i gover­nar entre els mer­ca­ders, mit­jançant l’acti­vi­tat nego­cial”, des­criu el con­sol major actual, Jordi Domingo.

Al Con­so­lat de Mar se’l reco­neix com un dels grans con­tribuïdors a la for­mació d’un entorn favo­ra­ble al progrés econòmic i social dels països Cata­lans, per on es va repli­car pri­mer la ins­ti­tució, que va arri­bar a sumar 80 con­so­lats de mar arreu del Medi­ter­rani i 120 més arreu el món. Els con­so­lats es con­ver­tien en zona franca, i tots els con­flic­tes sor­gits allà es reso­lien sota els prin­ci­pis d’usos i cos­tums del Con­so­lat de Mar de Bar­ce­lona, fos on fos.

Anys després de la cre­ació del Con­so­lat de Mar es van com­pi­lar els usos i cos­tums mer­can­tils medi­ter­ra­nis amb la redacció del Lli­bre del Con­so­lat de Mar. Aquest lli­bre fou la pedra angu­lar que regí el dret comer­cial marítim sor­git a la Corona d’Aragó al llarg dels sis segles d’existència (1260-1829), que es va tra­duir a més d’una desena de llengües. El seu dret va per­du­rar fins i tot més enllà de l’any 1714, quan Felip V va ani­hi­lar totes les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes.

Pio­ners.

Lli­bre del Con­so­lat de Mar va ser el pri­mer codi de comerç inter­na­ci­o­nal, amb aspec­tes ètics i una con­cepció moral molt avançats. Per exem­ple, en ter­mes de pro­tecció social, els mari­ners tenien el dret a cobrar la tota­li­tat del sou encara que es poses­sin malalts, i si emma­lal­tien durant la tra­ves­sia, els pro­homs de la nau havien de dema­nar al senyor de la nau, el capità del vai­xell, que el portés a un port, aga­far un subs­ti­tut i pagar-li la mei­tat del sou entre el capità del vai­xell i els mer­ca­ders. I si el mari­ner es moria, la vídua havia de cobrar la tota­li­tat del sou. Van ser, també, les bases de les futu­res lleis de dret del tre­ball. Hi ha un capítol con­cret sobre la con­si­de­ració de la dona que sorprèn també per avançat, en què es diu que si la dona del senyor de la nau havia de cobrar, tenia el crèdit pre­fe­rent sobre qual­se­vol cre­di­tor.

Així, 750 anys després d’aquest lle­gat, el Con­so­lat de Mar de Bar­ce­lona encara per­sis­teix com el Cen­tre de Reso­lució de Con­flic­tes de la Cam­bra Ofi­cial de Comerç, de Bar­ce­lona. Està al ser­vei dels empre­sa­ris i comer­ci­ants per tal de pro­pi­ciar la solució dels con­flic­tes i evi­tar haver de fer ús d’un pro­ce­di­ment judi­cial. El seu ús, però, ha estat pràcti­ca­ment tes­ti­mo­nial en tot aquest temps, fins fa dos anys, quan hi va haver un canvi de pre­sidència a la Cam­bra de Bar­ce­lona, i Jordi Domingo va ser esco­llit con­sol major i com a con­dició d’assu­mir el càrrec va rellançar la ins­ti­tució per donar ales a la medi­ació de con­flic­tes en l’àrea econòmica a Cata­lu­nya.

Domingo no va des­en­ca­mi­nat a l’hora de seguir una tendència glo­bal en què la medi­ació, jun­ta­ment amb la resta de mètodes alter­na­tius de reso­lució de con­flic­tes, està emer­gint. Cada vegada hi ha més legis­lació al res­pecte, tant en l’àmbit esta­tal com euro­peu. Als països anglo­sa­xons, espe­ci­al­ment, han introduït mesu­res d’obli­ga­to­ri­e­tat d’aquests sis­te­mes alter­na­tius. A la Gran Bre­ta­nya, per exem­ple, s’ha d’ acu­dir a arbi­tratge per a con­flic­tes amb un valor infe­rior a les 10.000 lliu­res.

Si bé és cert que la medi­ació és un meca­nisme de reso­lució de con­flic­tes més eficaç que el procés judi­cial (que és més lent i molt més costós), en cap cas es pot con­si­de­rar la medi­ació com una sim­ple eina per des­con­ges­ti­o­nar els tri­bu­nals de la quan­ti­tat de casos que han de resol­dre, sinó que s’ha d’enten­dre com una tècnica que pro­por­ci­ona solu­ci­ons més satis­factòries per a les parts que les pro­po­sa­des pels tri­bu­nals. Tam­poc es pot arti­cu­lar la medi­ació com a subs­ti­tu­tiu del procés judi­cial. La medi­ació és molt més. És un mètode que resol con­flic­tes, basat en el diàleg creat entre els com­po­nents, per així arri­bar a un resul­tat amb què ambdós es puguin sen­tir satis­fets.

LES XIFRES

80
consolats de mar.
És el nombre de consolats de mar que es van arribar a crear a la Mediterrània.
1714
l’any del decret anihilador.
És l’any en què Felip V va prohibir el Consolat i li va expropiar la Casa Llotja de Mar.
750
anys.
Enguany la institució celebra l’efemèride del seu naixement.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.