Empreses

IAIOS fa jerseis amb nom propi

La família Barbany dissenya i ven peces tèxtils sostenibles, fetes amb materials de proximitat i amb valors socials i ètics

IAIOS és la marca amb què comer­ci­a­litza els jer­seis l’empresa fami­liar que regen­ten l’Ama­deu Bar­bany i els seus fills Gemma i Ber­nat. És un negoci ubi­cat al cen­tre de Gra­no­llers, que ha anat can­vi­ant al llarg dels seus 127 anys d’història, amb alts i bai­xos, però sem­pre sent fidel als seus ini­cis: la venda de tèxtil al detall.

Els jer­seis IAIOS tenen mol­tes par­ti­cu­la­ri­tats que els fan ben dife­rents de la resta de peces que hi ha al mer­cat. El que més sorprèn és que a cada peça se l’ha bate­jat amb el nom d’una per­sona real. Són noms que per­ta­nyen a gent gran cone­guda pel públic en gene­ral i d’altres que només són capaços d’iden­ti­fi­car el seu entorn imme­diat.

Es poden tro­bar, entre un bon ven­tall, el IAIOS Pilarín, Dora, Lind­gren, Paca, Caru­lla, Kapus­cinski, Mon­tes­sori, Lewis, Atkins o Avi Ama­deu, cadas­cun acom­pa­nyat d’una breu bio­gra­fia de la per­sona que li ha donat el nom. “Això els fa espe­ci­als, i molta gent ens escriu i ens parla de la seva gent gran, per donar-nos idees per bate­jar els nous jer­seis”, explica Gemma Bar­bany, encar­re­gada del dis­seny, la comu­ni­cació i la imatge de IAIOS.

A més, els jer­seis són sos­te­ni­bles, fets amb fil 100% reci­clat i fabri­cats amb retalls sobrants de les fàbri­ques tèxtils. “Amb els retalls sobrants tor­nem a fer fil, un procés que evita pas­sar per l’etapa de tint i que suposa un estalvi del 99% del con­sum d’aigua”, comenta la Gemma. Tot el procés de pro­ducció és de pro­xi­mi­tat i es con­cen­tra en un màxim de 107 quilòmetres al vol­tant del tri­an­gle que es dibuixa entre Gra­no­llers, Igua­lada i Olot.

El dis­seny dels jer­seis IAIOS, fets de llana i acrílic reci­clat, es fa pen­sant en la sos­te­ni­bi­li­tat, l’eco­no­mia cir­cu­lar i valors soci­als i ètics.

Retor­nar o repa­rar.

“Això és així perquè els patrons són d’estil atem­po­ral i, per tant, no depe­nen de les modes i tenen una major dura­bi­li­tat; les peces no con­te­nen res que pugui difi­cul­tar el seu procés de reci­clatge i, final­ment, el cli­ent ens pot reen­viar el jer­sei un cop la peça hagi arri­bat al final de la seva vida, o bé perquè el reci­clem o bé perquè el repa­rem, can­vi­ant el coll, ren­tant-lo i plan­xant-lo, per retor­nar-li com si fos nou”, explica, tot acla­rint que la reco­llida per a la repa­ració del jer­sei vell es fa al mes de juliol i es retorna al setem­bre, un procés que té un cost de 9 euros si es recull a la botiga.

El besavi Ama­deu va obrir el 1895, a la ciu­tat valle­sana, una botiga amb el nom dels seus pares, dedi­cada exclu­si­va­ment a roba d’home. També va aixe­car una petita fàbrica al soter­rani, on dis­se­nyava i produïa la seva pròpia col·lecció de jer­seis. Aquests van ser els ini­cis de IAIOS. La botiga segueix oberta i es coneix com Can Bar­bany, ubi­cada al cen­tre de la ciu­tat.

La quarta i cin­quena gene­ració fami­liar va deci­dir cap­gi­rar el negoci. La família va obrir Dracs el 1995, “una botiga amb un con­cepte molt nou: a la part de dalt, hi van situar el negoci tèxtil, men­tre que al soter­rani es va dis­se­nyar un espai per orga­nit­zar acti­vi­tats per a la gent jove, com ara con­certs o expo­si­ci­ons.

“Allà es van posar a la venda els jer­seis IAIOS fets, aquest cop, amb fil reci­clat, però vam veure que ens havíem avançat al nos­tre temps en pre­sen­tar un pro­ducte sos­te­ni­ble, perquè lla­vors no es valo­rava com ara. Després s’hi va sumar la crisi del tèxtil, de manera que el local es va anar apa­gant fins que vam haver de tan­car el 2012”, afirma la Gemma.

Però la família no es va arron­sar i el 2016 va tor­nar a obrir la per­si­ana de Dracs, aquest cop amb un local com­ple­ta­ment reno­vat, i un con­cepte nou i molt adap­tat als nous temps: pro­duc­tes sos­te­ni­bles, de pro­jec­tes soli­da­ris i també d’arte­sans, lli­bres, tite­lles, jogui­nes, cis­te­lle­ria, il·lus­tra­ci­ons, com­ple­ments tèxtils o sabons, entre d’altres. “Pro­duc­tes de tota la vida, molts dels quals fets a mà i tots amb valors soci­als i ètics al dar­rere”, con­creta Gemma Bar­bany.

Set col·lec­ci­ons.

I van tor­nar a recu­pe­rar la marca IAIOS. “Pri­mer vam regis­trar la marca, vam fer el web i una petita pro­ducció de jer­seis i vam con­di­ci­o­nar el nou local, que és espec­ta­cu­lar. El resul­tat va ser molt bo”, afirma, fet que els ha permès arri­bar a hores d’ara a la setena col·lecció i a una pro­ducció que se situa entre 3.500 i 4.000 jer­seis l’any.

La família Bar­bany pre­dica amb l’exem­ple: “Per als envi­a­ments de les coman­des que reben a través del web, tre­ba­llem amb empre­ses de trans­port que es pre­o­cu­pen pel seu impacte medi­am­bi­en­tal”, diu la Gemma, tot i que con­fessa que s’esti­men més fer les ven­des pre­sen­ci­als. “No pre­te­nem créixer gaire perquè va en con­tra dels nos­tres valors.”

IAIOS

Facturació
300.000 €
Treballadors
3
Any de fundació
2016
IAIOS mai fa rebaixes. A l’estiu, a la botiga Dracs de Granollers –carrer Santa Esperança, 7–, s’organitza un outlet en què venen les talles soltes que han quedat de temporades anteriors. Tots els IAIOS es poden adquirir a Dracs i a través del seu web, o en botigues multimarca de moda sostenible de diferents indrets de Catalunya, l’Estat espanyol, França, Alemanya i països nòrdics. Desig per al 2023: entrar de ple a Europa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.