Gran angular

Equilibrar el país mirant cap al camp

Per mantenir viu el territori rural és essencial frenar-ne la despoblació i dotar-lo de serveis i de relleu generacional

Als espais test acompanyem els nous pagesos i ramaders
Neus Monllor
Secretaria de la RETA
El dinamisme socioeconòmic no ha variat gaire a l’interior del país
Eduard Trepat
Coordinador tÈcnic d’ARCA

Quan hom s’endinsa a esbri­nar les cau­ses del dese­qui­li­bri ter­ri­to­rial, es per­ce­ben com a recur­rents les qüesti­ons al vol­tant de la pèrdua cons­tant de població dels muni­ci­pis rurals en favor de les ciu­tats i les àrees metro­po­li­ta­nes, afa­vo­rida essen­ci­al­ment per la falta d’opor­tu­ni­tats labo­rals, un bon accés als ser­veis bàsics –que res­ten o fins i tot anul·len l’atracció per esta­blir-se al món rural–, les difi­cul­tats de mobi­li­tat en trans­port públic o pel cada vegada més com­pli­cat relleu gene­ra­ci­o­nal en l’agri­cul­tura i la rama­de­ria. En aquest sen­tit, sem­bla que la pandèmia ha obert una escletxa per on insis­tir en les deman­des rei­te­ra­des de solu­ci­ons reals.

Segons L’Atles del món rural 2022, publi­cació pro­mo­guda per l’Asso­ci­ació d’Ini­ci­a­ti­ves Rurals de Cata­lu­nya (Arca), l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis (ACM) i l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles de Cata­lu­nya (MdC), els anys de pandèmia sumats als can­vis tec­nològics i cul­tu­rals, el fre a la glo­ba­lit­zació i les exigències medi­am­bi­en­tals a causa del canvi climàtic poden aju­dar a revi­ta­lit­zar les àrees rurals i a obrir alter­na­ti­ves pro­duc­ti­ves per a joves i nous page­sos i també per a l’agri­cul­tura social i urbana.

Mal­grat aquest opti­misme en el futur, les dades que ofe­reix L’Atles cons­ta­ten que la des­po­blació del món rural no s’atura: en tres quar­tes parts de la superfície total del ter­ri­tori del país hi viu només el 9% de la població. Dit d’una altra manera: dos de cada tres muni­ci­pis cata­lans tenen menys de 100 habi­tants per km². En total, hi ha 336 muni­ci­pis de menys de 500 habi­tants, que ocu­pen una superfície del 35% del país, però que repre­sen­ten l’1% de la població.

“És un peix que es mos­sega la cua. La població es diri­geix on s’ofe­rei­xen ser­veis i acti­vi­tat econòmica. Per això, per man­te­nir viu el ter­ri­tori, s’han de dur a terme diver­ses acci­ons amb certa urgència, per exem­ple que l’admi­nis­tració des­ple­gui dele­ga­ci­ons pel ter­ri­tori i tre­ba­lli per a ell. Però també s’ha de millo­rar la dis­tri­bució dels ser­veis no con­si­de­rats bàsics, que no cal que es repli­quin a totes les pobla­ci­ons, però que sí que s’hau­rien de situar a certa distància dels nuclis poblats i amb una molt millo­rada acces­si­bi­li­tat”, explica Edu­ard Tre­pat, coor­di­na­dor tècnic d’Arca.

Recull de dades.

La publi­cació de L’Atles del món rural es va ini­ciar el 2009 i se n’han fet tres edi­ci­ons, inclosa la del 2022. Tre­pat comenta que al llarg d’aquests anys, “el dina­misme soci­o­e­conòmic ha variat poc i tota la part inte­rior del país, des del Piri­neu fins a les Ter­res de l’Ebre, no ha millo­rat gaire”. La pandèmia, asse­gura, “no va pro­vo­car un gran pati­ment en el sec­tor pri­mari, ja que és essen­cial i molt resi­li­ent, però, en canvi, pel que fa a població, sí que va tenir incidència”. Els nuclis petits es van veure afa­vo­rits, entre altres coses, pel con­fi­na­ment obli­gat i la imple­men­tació del tele­tre­ball.

En l’esce­nari post­pandèmia, també es va obser­var un aug­ment de la població en pobla­ci­ons rurals, deri­va­des d’ofer­tes labo­rals vin­cu­la­des al turisme i per la tendència crei­xent d’un retorn als valors rurals. “Comar­ques que tra­di­ci­o­nal­ment per­dien habi­tants, com ara les Gar­ri­gues, el Pri­o­rat i la Conca de Bar­berà, van créixer o van man­te­nir la població entre el 2020 i el 2021, un fet que es va poder cons­ta­tar en una quin­zena de comar­ques més”, afirma Tre­pat.

El coor­di­na­dor tècnic d’Arca des­taca: “Fins al 2009, totes les comar­ques incre­men­ta­ven de manera gene­ra­lit­zada la seva població, crei­xien i fins i tot es va obser­var un rejo­ve­ni­ment dels habi­tants. Això va ser degut a la bonança econòmica i a la immi­gració, però a par­tir del 2015, es va cap­gi­rar la tendència, sobre­tot perquè els immi­grants van mar­xar, a causa de la crisi econòmica. El dego­teig va con­ti­nuar fins al 2022, any en què la pandèmia va fer que es tor­nes­sin a repo­blar les zones rurals on hi havia segona residència.”

A hores d’ara, la reducció a la mínima expressió o l’eli­mi­nació del tele­tre­ball pot gene­rar nova­ment la des­po­blació de molts d’aquests nuclis. “Cal tenir en compte que, segons L’Atles, els muni­ci­pis de menys de 500 habi­tants tenen més del 25% de la població que supera l’edat de 65 anys”, diu Tre­pat. Les Gar­ri­gues, el Pri­o­rat i la Terra Alta són les comar­ques més enve­lli­des del país.

D’altra banda, la falta de relleu agrari i de vin­cles amb l’agri­cul­tura i la rama­de­ria de la nova page­sia, jun­ta­ment amb la difi­cul­tat d’acon­se­guir terra, “fa que es vagin per­dent explo­ta­ci­ons peti­tes i mit­ja­nes, que són les tenen un vin­cle molt directe amb el ter­ri­tori, en favor de grans empre­ses, que se n’allu­nyen, i que són les que aca­ben pre­nent les deci­si­ons sobre la gestió de l’aigua, la terra o la imple­men­tació d’ener­gies reno­va­bles”, asse­nyala Tre­pat.

Con­tinuïtat.

Per fer front a la falta de relleu gene­ra­ci­o­nal agrari, el novem­bre pas­sat es va cons­ti­tuir l’asso­ci­ació Red de Espa­cios Test Agra­rios, per part d’Arca (Cata­lu­nya), que la lidera; la Fun­dació Coo­prado (Extre­ma­dura), l’Aso­ci­ación de Des­ar­ro­llo Rural Urki­ola (Euskadi) i l’Aso­ci­ación para el Des­ar­ro­llo Rural Zun­beitz (Navarra).La RETA neix amb l’objec­tiu de faci­li­tar suport tècnic i acom­pa­nya­ment als espais test d’arreu del ter­ri­tori, alhora que vol esde­ve­nir referència per a les admi­nis­tra­ci­ons, per tal d’inci­dir en les polítiques de relleu agrari.

“Els espais test són una idea que prové de França, on en deu anys se n’han creat vui­tanta. Estan enfo­cats a per­so­nes que tenen certa for­mació però que neces­si­ten acom­pa­nya­ment perquè els falta experiència, tant en agri­cul­tura com en rama­de­ria”, afirma Neus Mon­llor, que lidera la Secre­ta­ria de la RETA i és con­sul­tora agro­so­cial.

Els pro­jec­tes que atén l’asso­ci­ació “són molt diver­sos, d’inno­vació social, i hi inter­ve­nen tant par­ti­cu­lars com admi­nis­tra­ci­ons públi­ques”, diu Mon­llor. Tot i això, no hi ha línies de finançament defi­ni­des per a aquests pro­jec­tes: “Les hem de bus­car, i per això el nos­tre objec­tiu pri­o­ri­tari és acti­var un fons de finançament.”

La falta de relleu gene­ra­ci­o­nal al món agrari és un repte euro­peu. Segons l’estudi #Agro Millen­ni­als, sis de cada deu pro­fes­si­o­nals del camp es jubi­larà durant els pròxims deu anys, xifra que suposa que unes 200.000 per­so­nes hau­rien de cobrir aquest buit. Al mateix temps, l’estudi asse­nyala que una de cada qua­tre per­so­nes que s’incor­po­rarà al camp en un futur pròxim no té ori­gen agrari. Aques­tes dades demos­tren que “cal tre­ba­llar cer­cant eines i actu­a­ci­ons, motius pels quals es va crear la RETA”, comenta Mon­llor, que con­fessa que una de les seves gran bata­lles “és posar en valor les per­so­nes que no venen de pagès”.

El govern va apro­var el maig del 2020 l’Agenda Rural de Cata­lu­nya, que iden­ti­fica les neces­si­tats i els rep­tes del ter­ri­tori rural per garan­tir-ne les con­di­ci­ons de vida i de desen­vo­lu­pa­ment. L’Agenda pretén ser una de les eines per pla­ni­fi­car les polítiques d’equi­li­bri i cohesió ter­ri­to­rial del país, i asso­ci­a­ci­ons com RETA o publi­ca­ci­ons com L’Atles volen aju­dar a dur a terme aques­tes polítiques, amb la mirada fixada en el món rural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.