Borsa

Reformes que ningú vol esmentar ni portar a terme

Cal recalcar a la ciutadania que les actituds d’indiferència o de minimització de les conseqüències de no exigir realisme a les polítiques públiques ens porten a repetir un estancament econòmic i de benestar com el que aquest país ja ha patit en els darrers quinze anys

Els eco­no­mis­tes tenim dos grans pro­ble­mes amb la macro­e­co­no­mia. El pri­mer, prou cone­gut, és la inca­pa­ci­tat col·lec­tiva d’encer­tar mínima­ment les pre­vi­si­ons sobre els prin­ci­pals indi­ca­dors que carac­te­rit­zen i mesu­ren els agre­gats econòmics. Usu­al­ment els regis­trem i sabem expli­car a poste­ri­ori com han evo­lu­ci­o­nat, però fallem estre­pi­to­sa­ment a l’hora de fer pre­vi­si­ons. El segon pro­blema, pot­ser encara més greu, és l’exces­siva atenció i importància que dedi­quem a l’evo­lució a curt ter­mini de les grans mag­ni­tuds (l’ocu­pació, la inflació, la pro­ducció, etc.) en relació amb l’anàlisi de l’estruc­tura i dels fac­tors con­di­ci­o­nants del crei­xe­ment econòmic (pro­duc­ti­vi­tat, dis­po­ni­bi­li­tat, quan­ti­tat i qua­li­tat dels recur­sos pro­duc­tius).

Aques­tes limi­ta­ci­ons dels eco­no­mis­tes han estat inten­sa­ment tras­lla­da­des als recep­tors de les nos­tres anàlisis, als governs i a les seves polítiques públi­ques que, massa sovint, s’auto­a­va­luen i ava­luem exclu­si­va­ment a través del com­por­ta­ment d’aquests indi­ca­dors i, molt menys amb ele­ments més qua­li­ta­tius com, per exem­ple, les millo­res objec­ti­ves imple­men­ta­des en els sis­te­mes edu­ca­tius, els avenços en l’eficiència del mer­cat labo­ral o l’equi­tat imme­di­ata i inter­ge­ne­ra­ci­o­nal de les pen­si­ons o de les polítiques fis­cals, ele­ments molt més relle­vants que els movi­ments con­jun­tu­rals dels agre­gats econòmics que eco­no­mis­tes i polítics insis­tim a remar­car quasi en exclu­si­vi­tat.

Posem, per exem­ple, l’evo­lució recent del PIB, l’atur o la inflació a Espa­nya. És evi­dent que s’ha dit i repe­tit (i tam­poc s’ha de menys­prear perquè és fran­ca­ment posi­tiu) que el tan­ca­ment de l’any pas­sat de les dades de crei­xe­ment, preus i gene­ració d’ocu­pació a l’Estat han estat el dar­rer any entre les millors de la Unió Euro­pea. Lluir aques­tes xifres evita, però, com quasi sem­pre, plan­te­jar a l’opinió pública els debats i les pro­pos­tes sobre aque­lles grans refor­mes pen­dents en l’eco­no­mia i la soci­e­tat espa­nyola que, en tenir sem­pre sec­tors afec­tats, serien cos­to­ses des del punt de vista elec­to­ral i de la “pau social”.

Ens refe­rim, entre d’altres, a aquells can­vis que s’hau­rien de por­tar a terme per fer una autèntica trans­for­mació del molt defi­ci­ent sis­tema edu­ca­tiu espa­nyol i que, de ben segur, posa­rien en peu de guerra els ense­nyants, que ine­vi­ta­ble­ment veu­rien afec­tat el seu statu quo i els seus teòrics drets adqui­rits. S’han apli­cat recent­ment uns mínims can­vis, quasi intrans­cen­dents (ini­ciar el curs uns dies abans), que ja han gene­rat reac­ci­ons enfu­ris­ma­des a través de les quals intuïm què pas­sa­ria si algun govern valent i res­pon­sa­ble tractés de fer veri­ta­bles refor­mes.

I què es pot dir del sis­tema de pen­si­ons? El col·lec­tiu -cada cop més impor­tant des del punt de vista elec­to­ral- dels pen­si­o­nis­tes no només ha acon­se­guit para­lit­zar tots els intents d’esco­me­tre refor­mes efec­ti­ves vers la sos­te­ni­bi­li­tat real del sis­tema, sinó que ha acon­se­guit que, contrària­ment als assa­la­ri­ats espe­ci­al­ment joves, hagi que­dat immu­nit­zat pel que fa a la pèrdua de poder adqui­si­tiu que gene­ren les puja­des de preus mit­jançant l’actu­a­lit­zació garan­tida amb l’IPC de les actu­als pen­si­ons. Ara, França, amb unes pen­si­ons menys ago­nit­zants que les nos­tres, plan­teja una reforma més impor­tant, si bé també insu­fi­ci­ent. De l’única cosa que estem segurs és que pro­vo­carà una gran reacció contrària que veu­rem si podrà superar un pre­si­dent que no pot tor­nar a ser ele­git.

Al cim de tot ple­gat tro­bem la inca­pa­ci­tat crònica d’aquest país per millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat a través d’un munt de refor­mes pen­dents que tenen en comú l’al·lèrgia que pro­voca als polítics de qual­se­vol signe i als eco­no­mis­tes que, majo­ritària­ment, estan a sou, o bé de les admi­nis­tra­ci­ons o bé d’ins­ti­tu­ci­ons i cor­po­ra­ci­ons que volen evi­tar també con­tra­dir el sec­tor públic, amb el qual tenen massa vin­cu­la­ci­ons regu­la­do­res, de sub­si­dis i con­trac­tes públics o, aspi­ratòries per si de cas un dia els toqués manar.

I així, qui dia passa any empeny? Més aviat pas­sen els dies, però també els anys, i que­den sense resol­dre els rep­tes que tenim per avançar cap a una eco­no­mia com­pe­ti­tiva que con­tra­resti l’enve­lli­ment de la població i el dina­misme de tan­tes regi­ons emer­gents del món. Pot­ser no podem fer que la política pro­fes­si­o­na­lit­zada s’immoli men­tre el seu elec­to­rat no li exi­geixi assu­mir d’una vegada les refor­mes necessàries. Però sí que cal recal­car a la ciu­ta­da­nia que les acti­tuds d’indi­ferència o de mini­mit­zació de les con­seqüències de no exi­gir rea­lisme a les polítiques públi­ques ens por­ten a repe­tir un estan­ca­ment econòmic i de benes­tar com el que aquest país ja ha patit en els dar­rers quinze anys, fent que aquests indi­ca­dors tan gra­pe­jats gai­rebé no hagin millo­rat en ter­mes reals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.