Gran angular

ANTONI CAÑETE

PRESIDENT DE PIMEC I VICEPRESIDENT DE SME UNITED

“La veu de l’empresari a la taula del diàleg no defensa la pime”

Ser petit no és un problema, però sí que ho és no poder fer-te gran, que és el nostre problema
Catalunya té un sistema d’aeroports que li permet fer una anàlisi diferent del futur del Prat
Les pimes han sortit augmentant els passius i es troben amb uns costos que les fan inviables
Els que diuen “a veure si creixen les pimes” no paguen a 60 dies i tenen una fiscalitat menor

És dilluns i l’entre­vista té lloc al des­patx del pre­si­dent de Pimec l’endemà que aquest par­ti­cipés com a volun­tari a La Marató de TV3 dedi­cada a les malal­ties car­di­o­vas­cu­lars. Una bona excusa per ini­ciar la con­versa.

Com batega el cor de la pime cata­lana després de la pandèmia, l’aug­ment dels cos­tos, sobre­tot els de l’ener­gia, i la pujada de tipus?
La pandèmia va pro­vo­car una situ­ació inèdita que és l’atu­rada de l’eco­no­mia, un xoc vital. Calia actuar d’urgència. D’una banda, fent una trans­fusió a través dels ICO, que injec­ten liqui­di­tat, la sang de les empre­ses; i de l’altra con­nec­tant el paci­ent a les màqui­nes que man­te­nen els seus òrgans, que en aquest cas són les per­so­nes, el talent, mit­jançant els ERTO. Però allò que es va fer perquè era neces­sari per sal­var les empre­ses ha tin­gut efec­tes secun­da­ris i ara tenim una eco­no­mia atro­fi­ada. Aque­lles empre­ses que par­tien amb millors con­di­ci­ons físiques, perquè eren més grans, estan sor­tint millor. Però com més petits ets i més costós és el trac­ta­ment que has neces­si­tat, més difícil és la recu­pe­ració. Perquè les empre­ses han de pagar la sang que van rebre. Per si això no fos prou ara quan a la pime li fan una analítica li surt el coles­te­rol pels núvols, hiper­tensió i tots els paràmetres alte­rats, perquè menja com pot perquè l’ali­men­tació s’ha enca­rit (l’ener­gia s’ha dis­pa­rat i les hipo­te­ques s’han fet més fei­xu­gues). La situ­ació és crítica i en qual­se­vol moment la pime pot tenir una malal­tia car­di­o­vas­cu­lar. Les pimes han sor­tit aug­men­tant els seus pas­sius i ara es tro­ben amb uns cos­tos que, en alguns casos, les posen en una situ­ació d’invi­a­bi­li­tat. Li explico el cas real d’una empresa indus­trial inten­siva en ener­gia que el gener de l’any 2021 pagava 30.000 euros al mes en el rebut de l’ener­gia, doncs bé, el 2022 va arri­bar a 110.000, que a final d’any poden ser 800.000 euros més. Ja es veu que això és impos­si­ble d’assu­mir per una empresa que fac­tura cinc mili­ons l’any. I si a més vas al con­veni del metall que l’obliga a par­tir d’aquest gener a apu­jar el 12% tota la seva massa sala­rial, i hi sumes el que li ha pujat la matèria pri­mera, tot allò que no pugui tras­lla­dar a preus de mer­cat, posa aquesta empresa en una situ­ació crítica. I això és extra­po­la­ble a molts altres sec­tors. És cert que hi ha demanda, però quan el petit fa números s’adona que el que perd és marge. I sense marge no pots esta­bi­lit­zar la situ­ació alte­rada d’on vens.
S’ha refe­rit a la grandària. És clau en el món actual?
Una empresa gran és més resi­li­ent, exporta més i pot pagar millors sous. Ser petit no és un pro­blema, però ser petit i no poder fer-te gran, sí que ho és. És el nos­tre pro­blema.
Què les limita?
Hem tin­gut durant molts anys molta gent i ins­ti­tu­ci­ons pre­go­nant que calia que les empre­ses peti­tes gua­nyes­sin dimensió. Però mai diuen per què no ens podem fer grans. I aquí és on hi ha el matís.
I per què?
Per què no s’ha legis­lar pen­sant en els petits perquè es puguin fer grans. Ens cal una dis­cri­mi­nació posi­tiva a favor del petit i que la llei no sigui la mateixa per a un hotel de mil habi­ta­ci­ons que per al que en té deu. Això és el que ha pas­sat al nos­tre país fins fa un any. Ara comença a haver-hi lleis, deci­si­ons i acords que dis­cri­mi­nen: per exem­ple, en el nou pacte naci­o­nal per la indústria dedica a pimes el 60% dels recur­sos i també s’ha fet en la llei crea y crece.
Hi ha hagut un pro­blema de capa­ci­tat d’influir?
Aquesta és la clau de volta que explica per què tenim empre­ses més peti­tes que els fran­ce­sos, els angle­sos o els ale­manys. No és perquè siguem dife­rents. El pro­blema és qui repre­senta, pro­posa i defensa els interes­sos de la petita i mit­jana empresa. Fins que les pimes no seiem amb veu pròpia en el pont de coman­da­ment, en la taula del diàleg social, a l’Estat espa­nyol no haurà aca­bat la seva tran­sició democràtica. Perquè la veu de l’empre­sari avui no defensa els interes­sos de la pime, que és el 99,8% de les empre­ses, el 75% de l’ocu­pació i més del 60% del PIB. Per això les lleis no tenen una visió de dimensió i afa­vo­rei­xen les grans empre­ses. No estem en con­tra del gran, ans al con­trari, allò que volem és que la micro­em­presa pugui fer-se petita; la petita, mit­jana, i la mit­jana, gran.
Diu que comen­cen a poder influir, també en els fons Next Gene­ra­tion?
Els Next Gene­ra­tion són com les mei­gas, però hi ha una part que està fun­ci­o­nant i prou bé que és el Kit Digi­tal. Quan Alberto Martínez, direc­tor gene­ral de l’empresa pública Red.​es, rep la res­pon­sa­bi­li­tat de dis­tri­buir recur­sos a la tran­sició digi­tal va par­lar amb nosal­tres i es va fer un pro­grama pen­sant en les pimes. Les grans empre­ses, poden con­trac­tar con­sul­to­ria, bons pro­fes­si­o­nals i tenen uns canals de rela­ci­ons que els per­me­ten uns camins molt dife­rents de les pimes, que neces­si­ten la infor­mació, que no la tenen, que és un dels deu­res pen­dents dels fons, i neces­si­ten l’acom­pa­nya­ment.
Què pensa Pimec del pacte de ren­des?
Un pacte de ren­des és un plan­te­ja­ment d’empo­bri­ment en què el tre­ba­lla­dor cobra menys i l’empresa té menys bene­fi­cis. Ara bé i per què no també les pen­si­ons? I els fun­ci­o­na­ris? Això actu­al­ment és pràcti­ca­ment impos­si­ble. Pro­po­sem un pacte de pro­duc­ti­vi­tat no només labo­ral sinó fins i tot dels recur­sos. Només així farem com­pa­ti­ble apu­jar els sala­ris i con­ti­nuar l’acti­vi­tat econòmica. El cen­tre no ha de ser ni el tre­ba­lla­dor ni l’empre­sari sinó l’acti­vi­tat econòmica. Aquest és per mi un altre dels grans dis­cur­sos del segle XXI: sor­tim de la lluita de clas­ses!
Un pacte empresa per empresa, o també sec­to­rial?
Això es pot plan­te­jar per sec­tors i ater­rar empresa per empresa. Parlo d’un acord sec­to­rial i d’incre­ments sala­ri­als en funció d’un cis­tell de paràmetres que puguin per­me­tre man­te­nir l’acti­vi­tat econòmica, poder pagar els millors sala­ris pos­si­bles, perquè he inde­xat ele­ments que no són l’incre­ment de l’IPC, que és un cafè per a tot­hom.
Cal prèvia­ment un exer­cici de trans­parència molt impor­tant perquè les dades sobre pro­duc­ti­vi­tat que pro­por­ci­ona un empre­sari se les cre­gui el tre­ba­lla­dor.
Com deia, pre­te­nem que les rela­ci­ons labo­rals siguin dife­rents de les del segle XX. I per això neces­si­tem un grau supe­rior de madu­resa del con­junt de la soci­e­tat. No podem con­ti­nuar fent acci­ons popu­lis­tes, perquè ens estem equi­vo­cant.
Quin paper tenen els sin­di­cats en aquest plan­te­ja­ment?
Fona­men­tal. Sovint no tenim clara la importància que té el diàleg social en el progrés de les soci­e­tats i les eco­no­mies en democràcia. El con­sens a què s’arriba en una taula de diàleg és un prin­cipi democràtic. I està demos­trat que per­met el progrés de les soci­e­tats. Perquè això es pro­du­eixi cal que hi hagi sin­di­cats i repre­sen­tants empre­sa­ri­als, al més forts i capa­ci­tats pos­si­ble. Els sin­di­cats esde­ve­nen un ele­ment fona­men­tal. Neces­si­tem els millors sin­di­cats pos­si­bles com també les millors orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als pos­si­bles, les més pro­fes­si­o­nals, les millors estruc­tu­ra­des. Tot el que sigui enfor­tir la repre­sen­tació de tre­ba­lla­dors i empre­sa­ris és fona­men­tal jus­ta­ment per poder avançar en trans­parència i com­promís. Men­tre això no exis­teixi no tin­drem tota la potència que tenim com a país.
Com es pot avançar en aquest con­sens en un con­text de gran pola­rit­zació, sobre­tot a la política?
Pre­ci­sa­ment amb el lide­ratge dels agents soci­als. Durant la covid, en un con­text pro­pici per al con­flicte, vam sig­nar qua­tre acords entre tre­ba­lla­dors i empre­sa­ris que no van gene­rar cap pro­blema. Fa poc vam acor­dar la des­cen­tra­lit­zació de les polítiques acti­ves d’ocu­pació i més recent­ment hem con­sen­suat per encàrrec del govern català unes pro­pos­tes per als pres­su­pos­tos.
Hi haurà recessió?
Estem en un moment d’una enorme vola­ti­li­tat i en aquest con­text qual­se­vol esce­nari pot can­viar i fer nul·la qual­se­vol pre­visió. Sí que sé que aquest any ens veu­rem abo­cats a fer una gran reflexió al si d’Europa sobre què volem ser de grans. La gran aposta en l’actual con­text de can­vis geo­polític i geo­es­tratègic només podrem sor­tir amb més Europa perquè els can­vis són tan grans que només des d’una dimensió euro­pea hi podem donar res­posta.
Parla sobre­tot de l’ener­gia?
Àsia i els Estats Units tenen uns cos­tos energètics molt infe­ri­ors als nos­tres. A més aquí ens hem posat unes reduc­ci­ons d’emis­si­ons davant l’emergència climàtica. Europa ha de tenir una estratègica comuna que faci que sense tren­car les regles del mer­cat, aquest sigui més just.
Per què tenim tants pro­ble­mes amb el talent?
Els països que facin una aposta deci­dida pel conei­xe­ment i per la for­mació, i en con­cret per l’FP, seran els països que lide­ra­ran els can­vis que s’estan pro­duint. En aquest sen­tit, no podem dedi­car esforços a for­mar la gent més pre­pa­rada de la nos­tra història i en comp­tes de ren­di­bi­lit­zar aquesta inversió, la con­ver­tim en des­pesa perquè els nos­tres joves mar­xen fora. Ni ens podem per­me­tre que la taxa d’atur entre els joves esti­gui en els nivells actu­als, ni que bus­quem pro­fes­si­o­nals i no els tro­bem, ni tenir gent capa­ci­tada amb experiència i una edat deter­mi­nada i que no tin­guin mer­cat. Res d’això és asse­nyat i calen can­vis legis­la­tius que ens aju­din a apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats com ara la relo­ca­lit­zació de les empre­ses. Tot­hom ha après que no pot tenir un proveïdor a 4.000 km. És una opor­tu­ni­tat que per­dem perquè la llei no acom­pa­nya. O que les pimes no puguin acce­dir a la com­pra pública o que els ter­mi­nis de paga­ments siguin a 300 dies...
O que no pagui més qui més té?
Avui tenim la fis­ca­li­tat inver­tida del que hau­ria de ser tot prin­cipi fis­cal, que el que més tin­gui pagui més.
Està d’acord a aug­men­tar els impos­tos a les grans empre­ses i grans for­tu­nes?
La fis­ca­li­tat ha de ser com­pe­ti­tiva, per atreure inversió, i justa: qui més té, més hau­ria de pagar. Però nosal­tres tenim una fis­ca­li­tat injusta pre­ci­sa­ment perquè la pime no ha tin­gut veu pròpia. Hi ha mesu­res que s’estan posant sobre la taula que van en aquest sen­tit de reduir la injustícia. Aquells que diuen “a veure si crei­xen les pimes” són els que no paguen a 60 dies, s’empor­ten el 80% de la con­trac­tació pública i tenen una fis­ca­li­tat menor i uns preus de l’ener­gia millors.
Les grans empre­ses paguen menys per l’ener­gia?
Quan miro el preu de l’ener­gia i seg­mento per dimensió m’adono que som el país on les pimes paguen l’ener­gia més cara.
Què en pensa, del ‘dum­ping’ fis­cal de Madrid?
Com ja he comen­tat, res a dir que un ter­ri­tori vul­gui ser més atrac­tiu a la inversió a través de la fis­ca­li­tat. El que demano al meu és què fa amb la fis­ca­li­tat perquè jo sigui com­pe­tiu? Ara bé, la fis­ca­li­tat ha de ser justa, el que no pot ser és que Cata­lu­nya faci una apor­tació econòmica supe­rior per com­pen­sar allò que altres no ingres­sen per deci­si­ons de fis­ca­li­tat.
Això ens porta a par­lar del dèficit ter­ri­to­rial.
En les polítiques fis­cals hi ha d’haver el prin­cipi d’ordi­na­li­tat. No pot ser que una comu­ni­tat esti­gui en una posició i que després de con­tri­buir a la soli­da­ri­tat fis­cal baixi de nivell, perquè en comp­tes de tirar l’eco­no­mia cap amunt es llasta i genera ten­si­ons entre ter­ri­to­ris. Fa molts anys que el que hem fet és que la nos­tra eco­no­mia perdi potència.
En aquest sen­tit, com ens afecta la desi­gual­tat que genera la inversió pres­su­pos­tada i no exe­cu­tada?
La sen­sació és la mateixa que quan vas per les ram­bles i sents els tri­lers dient: on és la boleta? Ens diuen que inver­ti­ran tal i ja sabem abans de començar l’any que això no serà perquè tal com fun­ci­ona l’admi­nis­tració és impos­si­ble, perquè s’ha de lici­tar, perquè té uns tràmits admi­nis­tra­tius, perquè pot estar sub­jecte a reque­ri­ments que endar­re­rei­xen... No podem per­me­tre que ens pren­guin el pèl, ni en els pres­su­pos­tos de l’Estat ni els cata­lans ni els muni­ci­pals.
En el cas de l’aero­port del Prat, hem badat?
La llàstima del que ha pas­sat amb l’aero­port és que un cop més s’ha uti­lit­zat aquest tema amb interes­sos polítics. Pre­ci­sa­ment per això Pimec ha fet una pro­posta.
Sí, però no la tinc clara.
Diem que s’està fent una anàlisi limi­tada de la qüestió: el Prat és el que és i no dona per a més, i dema­nem aixe­car la vista, perquè Cata­lu­nya té al seu ter­ri­tori uns aero­ports que li per­me­ten fer una anàlisi dife­rent. Fem un plan­te­ja­ment de les màximes i millors con­ne­xi­ons (objec­tiu en què tro­baríem un gran con­sens) per un sis­tema por­tu­ari, que no tot­hom té i que qui el té està lide­rant la inter­con­nexió aero­portuària: París o Lon­dres. Això, inten­tant escol­tant els pro­ble­mes par­ti­cu­lars i bus­cant solu­ci­ons tècni­ques, però aques­tes mino­ries no poden con­di­ci­o­nar l’interès gene­ral. Dema­nem una taula que no parli de les solu­ci­ons, perquè n’hi pot haver deu, on hi sigui tot­hom i que hi hagi diàleg i arri­bem a con­sen­sos. Hem de sor­tir de la política del no: això no va de la Ricarda sí o no. Estic con­vençut que no tri­ga­rem gaire a veure que hi ha movi­ments en aquest sen­tit.

Enginyer amb visió de conjunt

Francesc Muñoz Dorado

Antoni Cañete assegura que la seva formació d’enginyer li permet abordar els problemes des d’una visió global i evitar enquistar-se en els detalls. El febrer del 2021 va assumir la presidència de la Pimec, de la qual havia estat director general des del 2005, rellevant Josep González, i després de guanyar les eleccions. Durant molt anys la seva lluita va ser contra la morositat.

És una de les vint persones que han participat en el grup de treball per a la reconstrucció del Congrés dels Diputats i recentment ha estat nomenat vicepresident de les pimes europees. “Fins ara els interessos d’uns pocs condicionaven l’interès general. Cal trobar solucions als problemes particulars, però des d’un plantejament general que no limiti la nostra competitivitat”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.