Societat

Els opositors als parcs eòlics marins reclamen una moratòria

Denuncien “irregularitats” en la declaració ambiental i demanen que s’esperi a tenir estudis de la zona afectada

La pla­ta­forma contrària al parc eòlic marí pro­jec­tat al golf de Roses reclama al Minis­teri de Tran­sició una moratòria en la pre­sen­tació de pro­jec­tes un cop s’aprovi el Pla d’Orde­nació de l’Espai Marítim (POEM). Científics i mem­bres de l’enti­tat insis­tei­xen que cal­dria apli­car el “prin­cipi de pre­caució” i que és, com a mínim, “con­tra­dic­tori” que hi hagi en marxa diver­sos pro­jec­tes d’inves­ti­gació a la zona afec­tada per ava­luar l’impacte que hi tin­drien els parcs eòlics i que, en canvi, es tirin enda­vant els plans abans que se’n cone­guin els resul­tats. En aquest sen­tit, els opo­si­tors denun­cien “irre­gu­la­ri­tats” a la decla­ració ambi­en­tal estratègica apro­vada al desem­bre –i prèvia a l’apro­vació del POEM- i dema­nen que s’escolti el ter­ri­tori.

L’Estat va publi­car via BOE la decla­ració ambi­en­tal estratègica dels POEM, l’avant­sala de la seva apro­vació, a mit­jans de desem­bre. L’apro­vació dels plans, a través d’un reial decret, s’havia de pro­duir abans de finals d’any però, de moment, no ha arri­bat. Aquest mateix dimarts la minis­tra de Tran­sició Ecològica, Teresa Ribera, ha apun­tat que serà “aviat”, tot i que no ha donat data.

Els opo­si­tors als pro­jec­tes que actu­al­ment hi ha sobre la taula a la zona cone­guda com a LEBA 2, que afecta el golf de Roses, donen per fet que els plans s’apro­va­ran i denun­cien diver­ses “irre­gu­la­ri­tats” en la decla­ració ambi­en­tal. Per una banda, veuen “con­vivència” de la Gene­ra­li­tat amb un dels pro­mo­tors –con­cre­ta­ment, el del parc Tra­mun­tana- perquè van pre­sen­tar el pro­jecte just quan es va donar a conèixer la revisió del POEM. Una situ­ació que, al seu enten­dre, indi­ca­ria “algun tipus d’infor­mació pri­vi­le­gi­ada”.

A més, cri­ti­quen que el Govern s’hagi eri­git com a defen­sor del pro­jecte sense escol­tar el ter­ri­tori i que no hagi fet “cap movi­ment” en el procés de revisió com sí que han fet els governs Balear i l’Anda­lu­sia. Una mobi­lit­zació, asse­gu­ren, que han permès excloure part de les zones inclo­ses al docu­ment ini­cial. En aquest sen­tit, no ente­nen com és que es tenen en compte deter­mi­nats aspec­tes com l’afec­tació d’espècies i de la pesca d’arros­se­ga­ment en aques­tes zones i no s’aplica el mateix cri­teri al golf de Roses. “En què que­dem?”, es queixa l’inves­ti­ga­dor i mem­bre de la pla­ta­forma, Fer­ran Valles­pinós.

Per la seva banda, l’inves­ti­ga­dor del CEAB-CSIC, Rafael Sardà, diu que no s’està apli­cant el “prin­cipi de pre­caució neces­sari” tenint en compte que, a més, tam­poc s’ha decla­rat l’eòlica marina d’interès gene­ral. També es quei­xen que no hi ha “con­sens social” i que es pro­du­eix una gran “con­tra­dicció” perquè men­tre es posen en marxa diver­sos pro­jec­tes per inves­ti­gar l’impacte que aques­tes infra­es­truc­tu­res tin­drien a la zona pro­po­sada, es vol apro­var el pla sense tenir en compte els resul­tats dels estu­dis.

En con­cret, recor­den que la Fun­dació Bio­di­ver­si­tat –que depèn del Minis­teri- ha posat en marxa el pro­jecte BIO­PAIS, que con­clourà l’estiu del 2025 que ava­luarà els impac­tes poten­ci­als ecològics i soci­als dels parcs eòlics marins en zones d’ele­vada bio­di­ver­si­tat pre­nent com a cas d’estudi el golf de Roses.

També recor­den que hi ha en marxa el pro­jecte ECO­REST, inclòs al LIFE de la UE, que començarà a res­tau­rar hàbitats inclo­sos a l’espai afec­tat. “Una de les zones d’aquest pro­jecte, la més gran i interes­sant, és el vedat de pesca que esta­ria sota el parc indus­trial”, en referència al parc eòlic pro­jec­tat.

Per això, recla­men al Minis­teri que, un cop aprovi el POEM, apli­qui una moratòria a la pre­sen­tació de pro­jec­tes en aquesta zona del golf de Roses, a l’espera que hi hagi els resul­tats dels estu­dis en marxa. “És el mínim de coherència”, insis­teix Sardà.

Volen que els par­tits es posi­ci­o­nin

També dema­nen que es retorni a la valo­ració del POEM que es va fer fa deu anys perquè “no hi ha hagut cap ele­ment científic que indi­qui que la situ­ació pel que fa al desen­vo­lu­pa­ment de l’eòlica marina ha can­viat” i que les admi­nis­tra­ci­ons locals i els par­tits polítics es “posi­ci­o­nin” de manera “clara i con­tun­dent”.

Els opo­si­tors rei­te­ren que ani­ran “fins al final” i, per tant, arri­ba­ran a la via judi­cial, si cal, per atu­rar-ho. “No hi ha preu que pugui pagar la pèrdua de bio­di­ver­si­tat i pai­satge de l’Empordà”, insis­teix Valles­pinós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.