Política

Estat espanyol

Absolt de calúmnies el coronel que va acusar de traïció Pablo Iglesias

L’Audiència de Madrid ratifica la sentència d’un jutjat madrileny

Considerar que les afirmacions del militar no tenien prou consistència per afectar l’honor del polític

L’Audiència de Madrid ha con­fir­mat la sentència d’un jut­jat madri­leny que va absol­dre de calúmnies el coro­nel de l’Exèrcit reti­rat que va acu­sar l’ex-vice­pre­si­dent del govern Pablo Igle­sias d’afa­vo­rir països com Veneçuela, l’Iran i el Mar­roc i faci­li­tar-los infor­mació clas­si­fi­cada, cosa que cons­ti­tui­ria traïció.

La cort pro­vin­cial deses­tima el recurs d’Igle­sias con­tra la reso­lució del Jut­jat Penal 31 de Madrid, que va absol­dre D.C.L. en la que­re­lla per calúmnies i injúries que va plan­te­jar Igle­sias arran d’arti­cles a El Cor­reo Español i entre­vis­tes en les quals vin­cu­lava l’exmi­nis­tre amb el nar­cotràfic veneçolà i amb un supo­sat finançament iranià.

En la seva sentència, els magis­trats rebut­gen el recurs del polític i rati­fi­quen la sentència del jut­jat en dub­tar que les expres­si­ons difo­ses “tin­guin la sufi­ci­ent força i con­sistència com per enten­dre que són de tal gra­ve­tat que hagin afec­tat el seu honor fins al punt que mereixi una tutela penal”.

La Sala afe­geix que “això és així ja no només pel cir­cums­tan­cial del fet sinó pel clima con­vuls que exis­teix actu­al­ment en el debat polític, en el qual qual­se­vol tipus de des­qua­li­fi­ca­ci­ons efec­tu­a­des s’anul·len o obli­den per les següents sense que deixi seqüela en l’honor dels inter­vi­nents”.

El tri­bu­nal esta­bleix que els comen­ta­ris sobre Pablo Igle­sias no són impu­ta­ci­ons clares i con­cre­tes i coin­ci­dei­xen amb el jut­jat en con­cloure que “man­quen de pre­cisió sufi­ci­ent com a ins­tru­ment d’una impu­tació de fets assi­mi­la­ble a la calúmnia, ja sigui per estar cons­truïdes sobre un rumor i no sobre una afir­mació o per ines­pecífiques”.

“Vin­cu­lar algú amb el nar­cotràfic no és sufi­ci­ent a efec­tes penals sinó que reque­reix un desen­vo­lu­pa­ment addi­ci­o­nal”, asse­nyala la sentència. Els magis­trats també tre­uen ferro a “dir d’algú que «està a sou» d’una orga­nit­zació o Estat”, ja que con­si­de­ren que “aquest terme té una càrrega metafòrica en el con­text uti­lit­zat”.

Els jut­ges recor­den que “per poder con­dem­nar per calúmnia és impres­cin­di­ble des­criure una con­ducta mit­ja­na­ment deta­llada que per­meti dis­cer­nir els ele­ments essen­ci­als del tipus penal amb els voca­bles soci­al­ment uti­lit­zats”. “Quan aquest requi­sit no con­corre, perd aquesta qua­li­tat per con­ver­tir-se en burda insi­nu­ació incapaç d’omplir l’exigència de l’arti­cle del Codi Penal que cas­tiga aquest delicte”, afe­geix l’escrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.