Gran angular

El moment decisiu de l’energia eòlica marina

El 2023 ha de ser l’any en què comencin a cristal·litzar projectes de l’energia del vent al mar, amb l’aprovació dels POEM i la subhasta de projectes

Els promotors insisteixen que el territori ha de ser al centre del projecte

Amb l’apro­vació dels Plans d’Orde­nació de l’Espai Marítim (POEM), el desen­vo­lu­pa­ment de l’ener­gia eòlica marina entra en l’any deci­siu, amb la pers­pec­tiva que Cata­lu­nya pugui arri­bar a cap­tar un GW dels tres que l’Estat espa­nyol ha esta­blert en la seva pla­ni­fi­cació.

Ara per ara, les mira­des es con­cen­tren en una de les zones del POEM, l’àrea de la badia de Roses, on fins ara sis empre­ses hi han pre­sen­tat pro­jec­tes, alguns dels quals de mag­ni­tud remar­ca­ble, com el Catwind del grup Cobra, de 1.200 MW de potència, i els Tra­mun­tana de Sener, Gavina d’Iber­drola i Creus de Fer­ro­vial, tots tres de 500 MW de potència cada un. Per a Jaume Morrón, gerent d’Eolic­Cat, “de ben segur que quan s’obri la sub­hasta, que pre­vi­si­ble­ment serà durant el segon semes­tre de l’any, hi haurà més can­di­dats, i vin­dran grans ope­ra­dors dane­sos, ale­manys o britànics”.

Jus­ta­ment, en par­lar de sub­has­tes, tot­hom roman expec­tant al vol­tant de qui­nes seran les regles del joc, sobre quin volum en MW es lici­tarà, quina hau­ria de ser la mida màxima dels pro­jec­tes o si es con­vo­ca­ran, tal­ment com al Regne Unit, dues sub­has­tes dife­ren­ci­a­des, una que assigna espai i capa­ci­tat i una altra que marca tarifa. També podria pas­sar que aquesta pri­mera sub­hasta s’adrecés a pro­jec­tes pilot, presèrie, per posar a prova tec­no­lo­gies.

Jaume Morrón, tot obser­vant el cas d’Escòcia, on s’estan desen­vo­lu­pant 15 GW, par­teix d’una cer­tesa: “Aquí el que ens cal són GW, hem d’anar a cer­car una gene­ració mas­siva, a exe­cu­tar.” A banda del model britànic o el dels EUA, molt basats en el preu més com­pe­ti­tiu de l’ener­gia, hi ha el danès, en què es cerca la com­petència, però hi ha una pre­se­lecció de les empre­ses que van al con­curs per garan­tir-ne la capa­ci­tat tec­nològica. Aquí, segons el gerent d’Eolic­Cat, “s’hau­ria de mirar sobre­tot el desen­vo­lu­pa­ment local”: “En el cas de l’Empordà, es cre­a­ria molta ocu­pació en el procés de cons­trucció i en els trenta anys d’ope­ració, amb tas­ques qua­li­fi­ca­des, com la vigilància ambi­en­tal, que con­tri­bui­rien a diver­si­fi­car l’eco­no­mia.”

Raquel Juan, pro­ject mana­ger de Sener, que pro­mou con­jun­ta­ment amb Blu­e­Float per al golf de Roses el pro­jecte Tra­mun­tana, ha expli­cat en una jor­nada sobre eòlica marina con­vo­cada pels Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya que “cal posar el ter­ri­tori al cen­tre del pro­jecte, fins al punt que par­ti­cipi en la pro­pi­e­tat”. Defensa l’escru­po­lo­si­tat del pro­jecte en el res­pecte del medi amb un estudi publi­cat pel Jour­nal of Marine Sci­ence and Engi­ne­e­ring que sosté que l’impacte del pro­jecte és mode­rat en aspec­tes com ter­bo­lesa i sedi­men­tació, soroll sub­marí, cir­cu­lació hidro­dinàmica o alte­ració de camps elec­tro­magnètics. Així mateix, afe­geix Raquel Juan, hi ha com­pa­ti­bi­li­tat d’usos: “S’ha ubi­cat el parc en zona de veda i se soter­ra­ria la línia d’eva­cu­ació a prou fondària per garan­tir la pesca i les acti­vi­tats nàuti­ques.” Hom també des­taca que els ports de la zona podrien par­ti­ci­par en la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, ja que bona part de l’assem­blatge dels aero­ge­ne­ra­dors es fa a l’espai por­tu­ari.

Tot i les nom­bro­ses reu­ni­ons entre pro­mo­tors i ter­ri­tori, hi ha con­tes­tació, com la de l’Asso­ci­ació Stop Macro Parc Eòlic Marí, que està en con­tra del que con­si­dera “un model obso­let de mul­ti­na­ci­o­nals que con­tro­len el mer­cat de l’ener­gia”, com es diu en el seu mani­fest. Explica que “el fet que l’ener­gia produïda sigui verda no vol dir que el pro­jecte sigui en cap cas sos­te­ni­ble, com ho evi­den­cien les grans afec­ta­ci­ons que es pre­ve­uen a curt i llarg ter­mini en la pesca, el pai­satge, el medi ambi­ent i el turisme” i “sobre­tot quan ja s’està cami­nant cap un model alter­na­tiu de demo­cra­tit­zació de l’ener­gia”. La pla­ta­forma no només expressa la pre­o­cu­pació per l’impacte dels molins al mar, sinó també pel que pugui oca­si­o­nar al ter­ri­tori, com ara la con­nexió de la línia des del mar fins al cen­tre de dis­tri­bució, que, a parer seu, podria afec­tar el parc natu­ral dels Aigua­molls de l’Empordà i altres espais d’interès natu­ral.

Tecnologia disruptiva de vent i mar

La firma X1 Wind, amb la seva disruptiva tecnologia PivotBuoy, un sistema d’ancoratge que permet l’orientació passiva de la plataforma i un disseny que redueix acer i fa guanyar en estabilitat, és l’exemple que l’eòlica marina és el millor banc de proves per a la recerca. Per això, el seu CEO, Àlex Raventós, creu que “en les subhastes, caldria incloure parcs precomercials, que podrien estar a l’aigua el 2026, que permetrien innovar i aprendre més sobre pacte ambiental”.

Des de l’enginyeria Youwind es parteix del fet, com diu la cofundadora Anna Rivera, que “a Europa s’està fent tard, que no s’arribarà a complir el propòsit de la UE de generar 8,5 GW cada any i que això és, en part, perquè hi ha falta de personal qualificat.” És per això que la firma ha dissenyat, per accelerar el procés, una plataforma IT amb quatre aplicacions perquè els promotors puguin resoldre tots els dubtes en els àmbits tècnic i de costos: “Decidir si la plataforma ha de ser flotant o fixa, quina ha de ser la tecnologia de cimentació, quines són les millors turbines, els tipus de cable, si cal subestació o no, etc.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.