Opinió

Per què disminueix el poder adquisitiu?

Segons la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, el salari mitjà a Cata­lu­nya en euros cons­tants, és a dir segons la inflació, ha bai­xat de 18 euros/h el 2009 a 16,6 euros/h el 2022. Per tant, els assa­la­ri­ats han per­dut poder adqui­si­tiu. Això sorprèn, ja que el PIB va créixer un 5,5% el 2022. Com que l’eco­no­mia té com a objec­tiu final la millora del benes­tar de la població, si l’acti­vi­tat econòmica creix però els sala­ris per­den poder adqui­si­tiu, alguna cosa falla.

Aquest pro­blema té mol­tes cau­ses, entre les quals, podem des­ta­car el nivell de riquesa que gene­ren les empre­ses i com es dis­tri­bu­eix entre les parts (acci­o­nis­tes, tre­ba­lla­dors...). Avui ens cen­tra­rem en la pri­mera d’aques­tes cau­ses. D’acord amb els nos­tres estu­dis, les empre­ses gene­ren un bene­fici net d’un 3% sobre ven­des, un cop des­comp­tats els sala­ris (que són el 20% de les ven­des), l’R+D (1% de les ven­des) i la resta de des­pe­ses. Aquest bene­fici ha de ser­vir per retri­buir els acci­o­nis­tes i també per finançar el crei­xe­ment de les empre­ses. Tot i que hi ha empre­ses, espe­ci­al­ment les grans, que podrien pagar més bons sala­ris amb els bene­fi­cis que gene­ren, en molts casos el resul­tat obtin­gut no ho per­met. Per exem­ple, el 2021, el 24% de les empre­ses cata­la­nes va tenir pèrdues.

Ales­ho­res, ens podem pre­gun­tar per què les empre­ses no gene­ren més bene­fi­cis. De nou, hi poden haver mol­tes cau­ses, però crec que una de les més relle­vants és la baixa inversió en R+D, que fa que inno­vem menys que els països amb què com­pe­tim. Això pro­voca que les empre­ses com­pe­tei­xin sobre­tot en preus bai­xos. Segons la Cam­bra de Comerç, el dèficit d’inversió en R+D a Cata­lu­nya en relació amb la UE ha pas­sat del 0,34% el 2009 al 0,72% del PIB el 2021. Per tant, cada cop n’estem més lluny. Si no hi posem remei, les nos­tres empre­ses no podran millo­rar els mar­ges i tin­dran difi­cul­tats per ofe­rir sala­ris més alts.

En defi­ni­tiva, si com­pe­tim amb preus bai­xos, estem en un model low-cost que porta al low-income (sala­ris bai­xos). La recepta és clara i cone­guda des de fa anys: cal apos­tar més per la inno­vació, encara que sacri­fi­quem els bene­fi­cis a curt ter­mini. Així es poden ofe­rir pro­duc­tes amb millors mar­ges i pagar sala­ris més alts. Deia Akio Morita, expre­si­dent de SONY que va con­ver­tir l’empresa en líder mun­dial en diver­sos sec­tors amb una inversió en R+D del 6% anual sobre ven­des: “Es clar que volem bene­fi­cis, però a llarg ter­mini, no a curt ter­mini. I això vol dir que hem de man­te­nir la inversió en R+D.” Aquí, poques empre­ses inver­tei­xen més del 2% de les ven­des en R+D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.