Opinió

Les cues al Banc d’Espanya

Fins que no posem en valor la cultura de l’estalvi ni entenguem els riscos del sobreendeutament, mentre no comprenguem la imprescindible necessitat de complementar amb estalvi privat les pensions públiques de cara a la jubilació, seguirem veient com a friquis exòtics aquesta gent amb seny que fa cua al voltant del Banc d’Espanya

Durant els dar­rers dies, llar­gues cues d’estal­vi­a­dors que volen sol·lici­tar con­trac­tar lle­tres del Tre­sor han sorprès els mit­jans de comu­ni­cació i bona part de la ciu­ta­da­nia, pro­ba­ble­ment incapaços d’enten­dre la lògica de l’esforç de tota aquesta gent. Alguns d’ells, inter­ro­gats per peri­o­dis­tes, han trac­tat d’expli­car què els ha por­tat a fer cua des de bon matí perquè els aten­gues­sin en alguna de les quinze sucur­sals del Banc d’Espa­nya, encara ober­tes i en fun­ci­o­na­ment arreu de l’Estat.

Són estal­vi­a­dors pri­vats, segu­ra­ment modes­tos en la seva majo­ria, bus­cant un ren­di­ment per als seus estal­vis de quasi el 3% a dotze mesos que està ofe­rint en aquests moments el deute de l’Estat. Es tracta dels pri­mers interes­sos una mica atrac­tius que s’ofe­rei­xen sense risc des de fa molt temps i que han de per­me­tre reta­llar, no pas com­pen­sar, la forta pèrdua de poder adqui­si­tiu dels diners. Des de fa anys, i també ara, la majo­ria dels seus estal­vis han estat col·locats en comp­tes cor­rents o dipòsits ban­ca­ris no retribuïts (encara ara), i per tant, per­dent valor per­ma­nent­ment, espe­ci­al­ment en aquesta època d’ele­vada inflació. Les lle­tres eme­ses en cadas­cuna de les sub­has­tes men­su­als del Tre­sor ho són en quan­ti­tats limi­ta­des i només per­me­tran acce­dir a la seva subs­cripció a una part petita de l’immens volum d’estalvi (més d’1 bilió d’euros) empan­ta­ne­gat en comp­tes i dipòsits ban­ca­ris a Espa­nya. D’aquí ve l’esforç per inten­tar com­prar aquests actius. Els petits estal­vi­a­dors, lògica­ment porucs per inver­tir amb un cert risc, han estat con­dem­nats a un rei­te­rat empo­bri­ment pro­vo­cat per la repressió finan­cera a l’estalvi. Ho ha gene­rat una política monetària ultra­ex­pan­siva que ha afa­vo­rit, des de la crisi finan­cera, l’endeu­ta­ment gai­rebé sense cost d’admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i deu­tors pri­vats, a costa del diner estal­viat i gene­rant, d’altra banda, un deute públic gegan­tesc.

Les cues al Banc d’Espa­nya, malau­ra­da­ment, són, més que un símptoma, la cons­ta­tació d’un munt de des­con­ten­ta­ment d’aquells que han vist apri­mats i amenaçats els resul­tats de molts esforços d’estalvi i de renúncies a gas­tar.

Són pro­tes­tes evi­dents con­tra els governs i les auto­ri­tats monetàries per la pri­o­rit­zació des de fa molts anys dels que s’endeu­ten i la pena­lit­zació dels que estal­vien. Tant el deute com l’estalvi aca­ba­ran trans­me­sos a les pro­pe­res gene­ra­ci­ons, però ho seran amb con­seqüències ben diver­ses. Són també quei­xes con­tun­dents con­tra les enti­tats bancàries que es resis­tei­xen a tras­lla­dar els recents tipus d’interès posi­tius al pas­siu ban­cari, men­tre que sí que es tras­lla­den amb rapi­desa al cost dels crèdits, i són quei­xes per man­te­nir l’ele­vat cost dels ser­veis ban­ca­ris, pro­ba­ble­ment jus­ti­fi­cat quan els diners no valien res i era la manera evi­dent de gua­nyar-se la vida però molt menys rao­na­ble en aquests moments. Fent aques­tes cues fugen, evi­dent­ment, del sis­tema ban­cari i de la seva inter­me­di­ació, cap al préstec directe a l’Estat. Són només una petita pro­porció dels cli­ents i, per tant, no serà una tragèdia per a les enti­tats de crèdit, sem­pre domi­na­do­res d’una gran part del sis­tema finan­cer i dels seus usu­a­ris. Són, o vull pen­sar que cons­ti­tu­ei­xen també, una mena de rebel·lió ciu­ta­dana con­tra l’aban­do­na­ment al qual els poders públics i el sis­tema edu­ca­tiu han sotmès els ciu­ta­dans, pri­vant-los d’uns mínims nivells d’alfa­be­tit­zació finan­cera que els faci­li­tin enten­dre i pren­dre deci­si­ons ade­qua­des per a les seves finan­ces per­so­nals. Són, igual­ment, uns seri­o­sos tocs d’atenció per als asses­sors finan­cers, per als pro­fes­si­o­nals encar­re­gats d’acon­se­llar i con­duir els estal­vi­a­dors cap a objec­tius de ren­di­ment de l’estalvi, ade­quats al per­fil de cadascú. Aquests pro­fes­si­o­nals, sense l’equi­va­lent a un jura­ment hipocràtic per a la salut finan­cera, massa vega­des actuen exces­si­va­ment en interès de l’empresa per a la qual tre­ba­llen, des­cui­dant els interes­sos dels cli­ents.

Final­ment, les cues al Banc d’Espa­nya han rebut uns judi­cis igno­rants i frívols per part de la premsa i els opi­na­dors, quan han demos­trat prou luci­desa per cer­car un, d’altra banda modestíssim, 3% brut abans d’impos­tos i abans d’inflació.

Fins que no posem en valor la cul­tura de l’estalvi ni enten­guem els ris­cos del sobre­en­deu­ta­ment, men­tre no com­pren­guem la impres­cin­di­ble neces­si­tat de com­ple­men­tar amb estalvi pri­vat les pen­si­ons públi­ques de cara a la jubi­lació, ni enten­guem la importància de dis­po­sar de conei­xe­ments finan­cers bàsics i de dedi­cació per evi­tar la fra­gi­li­tat finan­cera per­so­nal, segui­rem veient com a fri­quis exòtics aquesta gent amb seny que fa cua al vol­tant del Banc d’Espa­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.