Empreses

SoftDoit facilita la tria de ‘software’ a l’empresa

La consultora barcelonina treballa amb una llista d’uns 5.000 proveïdors que operen a l’Estat i rep més de 20.000 consultes anuals de professionals al seu web

L’empresa facilita l’elecció de programari, a cost cero per al client

Els cli­ents de Soft­Doit són empre­ses que bus­quen solu­ci­ons informàtiques per al seu negoci, siguin del sec­tor que siguin. “Tro­bar allò que neces­si­tes reque­reix molt temps i conei­xe­ments. Aquest és el valor afe­git que li ofe­reix Soft­Doit, que no es casa amb cap marca, sinó que dona les millors opci­ons a la solució informàtica que neces­sita l’empresa”, explica Lluís Soler , cofun­da­dor i direc­tor de negoci de la firma bar­ce­lo­nina.

L’empresa va ser la pri­mera con­sul­to­ria en línia de software per a empre­ses de l’Estat. Ofe­rei­xen una com­pa­ra­tiva de pro­duc­tes i cos­tos, en funció de la neces­si­tat que l’empresa vol cobrir. “No venem software, sinó que aju­dem el pro­fes­si­o­nal ofe­rint-li el millor pro­ducte que hi hagi en el mer­cat per a la solució que busca.”

Els ingres­sos de Soft­Doit pro­ve­nen de les quo­tes que paguen les empre­ses que volen for­mar part de la llista de software que ofe­reix la firma bar­ce­lo­nina, i també de la publi­ci­tat que fan al web o a través de Goo­gle. “Per al cli­ent, és gratuït”, con­creta Soler.

A les empre­ses se les ajuda, asse­gura, a través de dues vies: o bé se’ls busca la neces­si­tat con­creta o se’ls ofe­reix el software de sec­tor que volen incor­po­rar, com els CRM o de gestió de recur­sos humans. Soft­Doit dona les millors opci­ons i ajuda a imple­men­tar “si el proveïdor no ofe­reix tota l’atenció que neces­sita el cli­ent”, diu Soler, però alerta que vigi­len molt “que el proveïdor faci bé la seva feina”.

Els cli­ents poden triar entre una llista de gai­rebé 5.000 proveïdors de software, naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals, que ope­ren a l’Estat espa­nyol. L’usu­ari que entra al web de Soft­Doit dis­posa d’un com­pa­ra­dor que triarà allò que millor s’ade­qua a les seves neces­si­tats, segons les res­pos­tes que hagi donat el cli­ent, i després de pas­sar pels algo­rit­mes cre­ats per la firma.

L’empresa rep al vol­tant de 20.000 con­sul­tes a l’any i, segons asse­nyala Soler, “els cli­ents no acos­tu­men a triar el software per preu, ja que saben que és una qüestió crítica per a l’empresa”: “Ara, però, també s’ha de tenir en compte que abans els preus eren molt alts i ara s’han situat en un nivell que totes les empre­ses s’ho poden per­me­tre. Amb quo­tes de 20 euros, tant peti­tes pimes com start-ups hi poden tenir accés. I fins i tot hi ha software gratuïts!”

Abans d’incor­po­rar un nou pro­ducte al web, Soft­Doit en fa una anàlisi molt acu­rada: “Mirem que sigui d’una empresa amb cara i ulls; que doni ser­vei a l’Estat; fem mol­tes pre­gun­tes al fabri­cant per saber què pot i que no pot fer el seu pro­ducte; i no dis­cri­mi­nem mai per preu, perquè hi ha mol­tes com­bi­na­ci­ons pos­si­bles per acce­dir-hi.”

Cata­lu­nya i Cantàbria.

Els fun­da­dors de Soft­Doit, en Lluís Soler, bar­ce­loní, i l’Edu­ardo Salado, resi­dent a Cantàbria, es van conèixer en una fira, a Madrid. “Lla­vors jo tenia una altra empresa i vaig con­trac­tar els ser­vis de l’Edu­ardo. Encara seguim junts, però ara a Soft­Doit”, explica. Salado s’encar­rega de la pro­gra­mació i el màrque­ting, i con­ti­nua resi­dint a Cantàbria, on l’empresa té dos emple­ats més. “A Bar­ce­lona som sis per­so­nes, i aquest pri­mer tri­mes­tre en volem con­trac­tar dues més”, con­creta.

Soft­Doit va créixer ràpid. Mai no han fet cap ronda de finançament i s’han expan­dit a par­tir de les seves apor­ta­ci­ons i de crèdits ban­ca­ris, explica Soler. Qua­tre anys després de sor­tir al mer­cat, els cofun­da­dors van deci­dir que era el moment d’inter­na­ci­o­na­lit­zar el negoci. França, Itàlia, Ale­ma­nya, el Regne Unit, Polònia, Mèxic... “Vam arri­bar a ser dis­set tre­ba­lla­dors, però ens vam ado­nar que no es podia córrer tant.” La fre­nada en sec va arri­bar amb la covid-19. “Fèiem ven­des però trigàvem a cobrar perquè els nos­tres cli­ents també pas­sa­ven per una situ­ació difícil. Lla­vors vam deci­dir fer un gir radi­cal i ens vam con­ver­tir en una empresa mini­ma­lista ”. El canvi, asse­gura, també els ha dut èxits i, sobre­tot, feli­ci­tat.

SOFTDOIT

Facturació
600.000€
Treballadors
9
Any de fundació
2012
SoftDoit va estrenar el juliol de l’any passat noves oficines a Barcelona. A cada racó es denota la línia de gestió que va decidir prendre l’empresa arran de la pandèmia. “El minimalisme ens ha envaït, tant a la companyia com a les persones. Hi havia crèdits per pagar i era necessari centrar-nos en les línies rendibles del negoci. Ara, anem pas a pas”, diu Soler.

A poc a poc i amb bona lletra

Lluís Soler és un emprenedor nat. “Sempre em ronden pel cap idees per crear nous negocis”, diu, i avança: “Ara mateix estem desenvolupant amb l’Eduardo una idea d’empresa que tindrà relació amb el món del software i que potser tirarem endavant.” Tot i això, té molt clar que no poden perdre el focus de SoftDoit. Assegura que no tornaran a endeutar-se per anar més ràpid, que fan créixer la companyia a poc a poc. “Volem conservar allò que hem aconseguit: no tenim gaire rotació ni absentisme laboral, tenim una estructura horitzontal i molta cura per la conciliació laboral i familiar. En definitiva, no mirem el rellotge i fem bé la feina, tant des de casa com des de l’oficina.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.