Gran angular

LOURDES BENERIA

ECONOMISTA, PROFESSORA I PIONERA EN LA INCORPORACIÓ DE LA VISIÓ DE GÈNERE EN L’ANÀLISI ECONÒMICA

“Cap govern reaccionari ja no podrà aturar l’economia feminista”

Ja hi ha una consciència per part de tothom que pot ajudar a contribuir a la igualtat
Encara ara, i malgrat els avanços normatius, la dona guanya menys que l’home a tot el món

Lour­des Bene­ria, pio­nera en la incor­po­ració de la pers­pec­tiva de gènere en l’anàlisi econòmica, ens cita a la xoco­la­te­ria Brescó del car­rer Casp. És pro­fes­sora emèrita de la pres­ti­gi­osa Cor­nell Uni­ver­sity als Estats Units i ha con­tribuït a posar els fona­ments de l’eco­no­mia femi­nista com a cor­rent de pen­sa­ment econòmic. Qual­se­vol altra tarda, el gui­ri­gall de la cli­en­tela no ens dei­xa­ria escol­tar el to de veu amb què parla l’entre­vis­tada, però estem soles en un ambi­ent silenciós, impreg­nat de la carac­terística olor de xoco­lata que tran­sita entre l’amarg i el dolç. I comen­cem la con­versa.

Ens tro­bem en un moment dolç per a l’eco­no­mia femi­nista?
No sé dir si és un moment dolç, però el que sí que sé és que ja està en marxa i no té atu­ra­dor. A part d’algun país molt retrògrad, és pre­sent a tot arreu. Les dones s’han reve­lat i s’ha anat pro­pa­gant arreu.
Què s’entén per eco­no­mia femi­nista?
Aquí a Cata­lu­nya i a l’Estat espa­nyol s’asso­cia molt amb la sos­te­ni­bi­li­tat de la vida, amb l’estudi i la defensa del que fan les dones de ser­vei a la família. Però té molts altres aspec­tes, com l’estudi de les dones en l’àmbit inter­na­ci­o­nal o la femi­nit­zació de la força de tre­ball i com les dones s’han anat fent amb aquesta eco­no­mia nova. En els anys setanta, jun­ta­ment amb una com­pa­nya inves­ti­ga­dora vam escriure dife­rents arti­cles sobre el lli­bre El rol de la dona en el desen­vo­lu­pa­ment, que va posar les dones en el mapa. L’autora, Est­her Bose­rup (1970), demos­trava que els pla­ni­fi­ca­dors del desen­vo­lu­pa­ment havien actuat sem­pre sota supòsits este­re­o­ti­pats de les dones, subes­ti­mant el seu rol pro­duc­tiu, i pro­po­sava que s’inte­gres­sin en el desen­vo­lu­pa­ment però accep­tant que la dona ho fes des de les capes més mal paga­des. Nosal­tres vam cri­ti­car aquesta posició, però en vam lloar d’altres que trac­tava el lli­bre. I ales­ho­res vam publi­car arti­cles acadèmics llargs sobre temes de la dona en el mer­cat labo­ral dels quals mai s’havia par­lat. Jo havia aca­bat de fer el doc­to­rat sobre desen­vo­lu­pa­ment i m’havia ado­nat que ningú trac­tava l’apor­tació de les dones. Un dels punts d’inflexió van ser les con­ferències de l’ONU sobre dones i desen­vo­lu­pa­ment entre els anys 1975 i 1996, que van supo­sar un impuls per a l’eco­no­mia femi­nista.
Entre els anys 1978 i 1980 va asses­so­rar l’Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal del Tre­ball (OIT), i una de les seves pre­o­cu­pa­ci­ons era que les dones fos­sin visi­bles a les estadísti­ques.
Sí, vaig impul­sar que a les estadísti­ques sobre el mer­cat labo­ral s’inclogués el tre­ball que feien les dones. El per­cen­tatge de dones que figu­ra­ven a les estadísti­ques naci­o­nals labo­rals era molt baix. Eren invi­si­bles, perquè esta­ven a casa i no sor­tien enlloc. No va ser fins als anys noranta que es van començar a reco­llir els fruits i vn començar a aflo­rar les seves dades. Aquest esforç per comp­ta­bi­lit­zar-les ha estat gràcies a l’eco­no­mia femi­nista. A tot el món s’han anat desen­vo­lu­pat unes tècni­ques per al seu càlcul, i aquí, a Cata­lu­nya, l’estu­di­osa Cris­tina Car­rasco, pro­fes­sora de la Uni­ver­si­tat Autònoma, l’any 1993 va fer una esti­mació de l’apor­tació de les dones a l’eco­no­mia molt interes­sant.
Diu que s’ha avançat molt a l’hora de comp­ta­bi­lit­zar dades refe­rents a la feina que fan les dones, però què queda per fer aflo­rar?
Que­den mol­tes dades refe­rents a l’eco­no­mia sub­mer­gida. Als països en vies de desen­vo­lu­pa­ment, el que s’ano­mena eco­no­mia infor­mal ocupa majo­ritària­ment dones. El fet que no siguin visi­bles com­porta molts pro­ble­mes. Per exem­ple, aques­tes dones que venen al car­rer i gràcies a les quals sub­sis­teix tota la família van patir molt durant la pandèmia, perquè no podien sor­tir i no tenien cap font d’ingres­sos, ja que no cons­ta­ven enlloc. En països com Bolívia i el Perú, prop del 50% de les dones tre­ba­llen en l’eco­no­mia infor­mal.
Fer aflo­rar aques­tes dades hau­ria de ser menys com­plex ara que quan vau començar...
Sí, i més si es té en compte que l’èxit d’una eco­no­mia es mesura quan dis­mi­nu­eix la gent que par­ti­cipa en l’eco­no­mia infor­mal. Mal­grat això, encara hi ha mol­tes dones que tre­ba­llen fora del sis­tema, la qual cosa explica per què solen ser les dones les que més patei­xen les cri­sis.
Les dones són també les que s’ocu­pen de l’eco­no­mia de les cures.
Sí, és la feina que abans feien a casa les dones, sense que ningú els prestés cap atenció. Ara que mol­tes dones han sor­tir a tre­ba­llar fora de casa, aquesta feina la fan dones migrants. Malau­ra­da­ment encara mol­tes d’aques­tes fei­nes es fan amb eco­no­mia sub­mer­gida.
Hi ha un debat sobre la neces­si­tat que aquesta eco­no­mia deixi de trac­tar-se només com un assumpte pri­vat.
Sí, comença a trac­tar-se seri­o­sa­ment. L’any pas­sat, una Fun­dació dels EUA va finançar una con­ferència inter­na­ci­o­nal a Seül sobre aquest tema a par­tir dels estu­dis acadèmics sobre esti­mació del tre­ball en l’eco­no­mia de les cures. Ara bé, se sol trac­tar la feina de la casa en l’àmbit micro­e­conòmic, però si se n’han d’encar­re­gar els governs passa a ser macro­e­conòmic. Si les dones se’n van a tre­ba­llar a fora, s’ha de comp­ta­bi­lit­zar, i encara que hi hagi feina que no es pagui s’ha de saber quanta se’n fa que no es paga. És urgent, perquè amb les pro­jec­ci­ons d’enve­lli­ment que tenim, es neces­si­ta­ran més cui­da­do­res per als més grans i s’haurà d’ava­luar l’esforç que suposa per a les famílies.
Un altre dels objec­tius de l’eco­no­mia femi­nista és que es tin­gui més pre­sent les dones en les polítiques macro­e­conòmiques.
Sí, ens hem ado­nat que en macro­e­co­no­mia cal un visió de gènere. Per exem­ple, en els anys noranta, a l’Amèrica Lla­tina hi va haver mol­tes polítiques macro­e­conòmiques acon­se­lla­des pel BM, l’FMI, i certs governs que van pri­va­tit­zar empre­ses públi­ques i van intro­duir el neo­li­be­ra­lisme. Eren mesu­res macro­e­conòmiques que els eco­no­mis­tes assu­mien com a neu­tres i que afec­ta­ven tot­hom de la mateixa manera, però vam des­co­brir que la macro­e­co­no­mia sense una visió de gènere té un major impacte nega­tiu sobre les dones. Quan es pri­va­tit­za­ven les empre­ses públi­ques, l’atur femení aug­men­tava molt més.
El Fòrum Econòmic Mun­dial ha afe­git trenta-sis anys al temps neces­sari per reduir la bretxa de gènere, que ha pas­sat de 100 a 136 anys, després de la pandèmia.
La desi­gual­tat té molts graus; d’una banda, hi ha la sala­rial, que per­sis­teix. Encara ara, les dones gua­nyen menys a tot el món i, a més, tota l’estruc­tura econòmica que marca el patri­ar­cat té impacte nega­tiu sobre les dones.
Com pot ser que hi con­tinuï havent un dese­qui­li­bri sala­rial, mal­grat els can­vis nor­ma­tius?
La bona notícia és que totes les aler­tes que s’han anat fent des de l’eco­no­mia femi­nista han aju­dat a reduir les diferències sala­ri­als a tot arreu. I va cos­tar, perquè en països com Corea del Sud o Taiwan mol­tes de les seves indústries es van desen­vo­lu­par gràcies als sous bai­xos de les dones. Aquests sala­ris ínfims els va donar molta com­pe­ti­ti­vi­tat per sor­tir al comerç inter­na­ci­o­nal. Ara està pas­sant a l’Índia i a l’Àfrica. A Europa, la dis­cri­mi­nació també hi era, i tra­di­ci­o­nal­ment a les dones se’ls ha pagat menys i se segueix neces­si­tant molta lluita femi­nista per superar aquesta dis­cri­mi­nació. Les dones ocu­pen llocs de feina als quals es dona menys valor econòmic. Ara ja hi ha una consciència per part de tot­hom, que pot aju­dar a con­tri­buir a la igual­tat.
Aquí, l’eco­no­mia femi­nista ha estat vin­cu­lada més a una posició ideològica d’esquer­res. Creu que aquest enca­se­lla­ment s’ha superat?
El movi­ment femi­nista ha forçat molta gent a ser cons­ci­ent del pro­blema. L’empenta del movi­ment femi­nista ha estat extra­or­dinària en l’última dècada. Crec que la seva inter­pre­tació s’ha fet gran. Falta saber que pas­sarà i em fa por, però penso que el femi­nisme s’ha con­so­li­dat molt, que està molt posat dins la soci­e­tat, i que les dones es defen­sa­ran davant pos­si­bles governs reac­ci­o­na­ris.

Una dona que ha marcat el camí

Lourdes Beneria va néixer a la Vall de Boí l’any 1937. Va formar part de la primera promoció de la llicenciatura en Economia de Catalunya i va ser dels primers acadèmics que van marxar a l’estranger, a la London School of Economics, a la Gran Bretanya, i a la Universitat de Colúmbia, on es va doctorar, fins que es va incorporar com a professora a la Universitat Cornell, als Estats Units.

Els seus estudis sobre el treball no remunerat de les dones han comportat canvis en el sistema de comptabilitat nacional, i els de les repercussions desiguals de les polítiques neoliberalistes van demostrar la necessitat d’incorporar la perspectiva de gènere. Fa dotze anys va tornar a Catalunya, on dues universitats, la de Lleida i la Rovira i Virgili, l’han nomenat doctora honoris causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.