Opinió

Com vetllar per la salut mental a la feina?

L’entorn laboral pot ser una oportunitat o un escull per a la salut mental. Tenim un gran repte al davant: fer les nostres organitzacions més saludables

Dar­re­ra­ment hem evi­den­ciat un incre­ment del males­tar emo­ci­o­nal i de les pro­blemàtiques de salut men­tal. La pandèmia i els seus efec­tes en forma d’aïlla­ment social, dols, incer­tesa i la crisi soci­o­e­conòmica han afec­tat en gran mesura. Segons l’OMS, l’ansi­e­tat i la depressió han aug­men­tat un 25% a tot el món.

Ara bé, què ente­nem per salut men­tal? Una bona salut men­tal és un estat de benes­tar que ens per­met fer front als moments d’estrès, desen­vo­lu­par les nos­tres habi­li­tats, poder apren­dre i desen­vo­lu­par una ocu­pació sig­ni­fi­ca­tiva i con­tri­buir a la comu­ni­tat (OMS).

Al llarg de la vida, múlti­ples deter­mi­nants indi­vi­du­als i soci­als es poden com­bi­nar per pro­te­gir o posar en risc la nos­tra salut men­tal. Entre aquests, l’OMS afirma que ser dona és un fac­tor de risc per desen­vo­lu­par un pro­blema de salut men­tal, a causa de les desi­gual­tats soci­als i econòmiques que vivim.

Quin paper hi té l’entorn labo­ral? D’una banda, l’entorn labo­ral pot esde­ve­nir un fac­tor de risc. Entorns on hi ha estigma, dis­cri­mi­nació o desi­gual­tat, càrre­gues de tre­ball exces­si­ves, estrès o difi­cul­tats de con­ci­li­ació per­ju­di­quen la salut men­tal.

D’altra banda, és un espai d’interacció on es mani­fes­ten les pro­blemàtiques de salut men­tal i els males­tars. Un pati­ment propi o de fami­li­ars és indis­so­ci­a­ble de la per­sona: encara que no esti­gui ori­gi­nat a la feina, també pot tenir efec­tes en l’àmbit labo­ral.

El benes­tar de les per­so­nes hau­ria de ser un motiu per si sol per pro­moure empre­ses més salu­da­bles. Però, a més, el males­tar emo­ci­o­nal també pot impac­tar en el ren­di­ment i en els resul­tats de l’empresa. Segons l’OMS, el 15% de les per­so­nes en edat de tre­ba­llar van expe­ri­men­tar un tras­torn men­tal el 2019. I s’estima que cada any es per­den 12.000 mili­ons de dies de tre­ball a causa de la depressió i l’ansi­e­tat.

Què hi podem fer, les orga­nit­za­ci­ons? Les direc­trius de l’OMS sobre salut men­tal a la feina plan­te­gen tres eixos d’actu­ació:

1. Pre­ve­nir els pro­ble­mes de salut men­tal rela­ci­o­nats amb la feina i amb la gestió dels ris­cos psi­co­so­ci­als.

2. Pro­te­gir i pro­moure la salut men­tal a la feina, capa­ci­tant per­so­nes tre­ba­lla­do­res i coman­da­ments per poder reconèixer els pro­ble­mes de salut men­tal i saber qui­nes mesu­res pren­dre per fer-hi front.

3. Donar suport als tre­ba­lla­dors amb pro­ble­mes de salut men­tal.

És espe­ci­al­ment relle­vant for­mar res­pon­sa­bles d’equips –que es tro­ba­ran amb per­so­nes amb pati­ment emo­ci­o­nal–, per tal de poder acom­pa­nyar aques­tes situ­a­ci­ons. També cal sen­si­bi­lit­zar l’equip per mirar de reduir l’estigma i pro­por­ci­o­nar eines per a la cura pròpia i dels com­panys.

L’entorn labo­ral pot ser una opor­tu­ni­tat o un escull per a la nos­tra salut men­tal. Per això tenim un gran repte al davant: fer les nos­tres orga­nit­za­ci­ons més salu­da­bles. I només ho podem fer amb la impli­cació de tot­hom: coman­da­ments, equips, experts de l’àmbit asso­ci­a­tiu, ser­veis de salut i, sobre­tot, amb per­so­nes amb experiència pròpia en salut men­tal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.