Opinió

Tendències

Vist en perspectiva, un creixement tendencial del món del 3% en taxa interanual s’observa insuficient per haver pogut reduir una desigualtat, entre països i dins dels països, que avui es troba desbocada. O potser ha estat així perquè no hi ha hagut cap voluntat que es reduís

Una de les man­can­ces impor­tants que tenen els polítics –qual­se­vol polític de qual­se­vol color– quan par­len o comen­ten un tema econòmic és el de refe­rir-se a foto­gra­fies: el dèficit al tan­ca­ment de l’any pas­sat va ser de -x%, el crei­xe­ment del pri­mer tri­mes­tre va ascen­dir a y%, l’any pas­sat van arri­bar m mili­ons de turis­tes, i així suc­ces­si­va­ment. Però això, al marge de ser­vir per a un titu­lar, dona una infor­mació nul·la sobre el dèficit, el crei­xe­ment econòmic, el turisme o l’ele­ment que s’esti­gui abor­dant, perquè el que fa el polític és mos­trar una foto fixa d’aquest ele­ment econòmic en un moment en con­cret, però res més. L’única manera de poder for­mar-se una idea de la situ­ació d’un agre­gat econòmic és veure com ha evo­lu­ci­o­nat en un nom­bre sig­ni­fi­ca­tiu d’anys, la qual cosa, a més, pos­si­bi­lita la cons­trucció de tendències.

El gràfic adjunt recull dos tipus d’infor­mació fona­men­tal. D’una banda, l’evo­lució del PIB, en per­cen­tatge de vari­ació anual, per al con­junt d’eco­no­mies avançades (línia blava), per al total d’eco­no­mies emer­gents (línia taronja) i per al món en el seu con­junt (línia grisa), i això des del 1980 fins a la pre­visió feta per l’FMI, que arriba al 2027, un període de temps de gai­rebé mig segle. D’altra banda, les línies de tendència (línies pun­te­ja­des els colors de les quals es cor­res­po­nen amb els indi­cats abans) de l’evo­lució dels esmen­tats PIB durant el període pre­vist (obvien el fet que no totes les eco­no­mies avançades es tro­ben igual d’avançades i que el com­por­ta­ment de totes les eco­no­mies emer­gents no és homo­geni). Què es pot obser­var?

D’entrada, que l’evo­lució de les taxes de vari­ació del PIB, al marge de l’inici de la crisi actual i de l’esclat de la pandèmia, han estat bas­tant erràtiques, només cal veure els per­fils en dents de serra. Això suposa que el crei­xe­ment no ha estat cons­tant i que diver­ses ten­si­ons hi han influït. D’altra banda, que les línies de tendència d’aquest període dei­xen veure clara­ment que el crei­xe­ment del món mos­tra una línia d’estan­ca­ment en el 3%, que la tendència de les eco­no­mies avançades és clara­ment decrei­xent en l’entorn del 3% a l’1,1-1,2% i que la de les eco­no­mies emer­gents va a l’alça des del 3,2-3,3% fins al 5%. Ara bé, tot això cal mati­sar-ho.

Les agru­pa­ci­ons fetes tenen el pro­blema de la falta d’homo­geneïtat: al grup d’eco­no­mies avançades hi ha autèntics pesos pesants, com els Estats Units i Ale­ma­nya, i en el de les emer­gents, s’hi tro­ben la Xina, l’Índia i Indonèsia. L’evo­lució d’aquests països ha influït i seguirà influint enor­me­ment en el con­junt i deter­mi­narà l’evo­lució de les eco­no­mies d’una sèrie de països minúsculs i/o molt depen­dents d’aques­tes eco­no­mies grans, com és el cas de l’espa­nyola.

Vist en pers­pec­tiva, un crei­xe­ment ten­den­cial del món del 3% en taxa intera­nual s’observa insu­fi­ci­ent per haver pogut reduir una desi­gual­tat, entre països i dins dels països, que avui es troba des­bo­cada. O pot­ser ha estat així perquè no hi ha hagut cap volun­tat que es reduís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.