Gran angular

El futur aterra al MWC

La robòtica hospitalària, la construcció sostenible i la connectivitat entre continents entren amb força a formar part de l’ecosistema que va començar mostrant només mòbils

Com ha anat repe­tint dar­re­ra­ment el con­se­ller dele­gat de la GSMA, John Hoff­man, el Mobile World Con­gress (MWC) és una mos­tra que va molt més enllà de la indústria del mòbil i s’endinsa en el sec­tor de la con­nec­ti­vi­tat en sen­tit ampli, abraçant des de la con­nec­ti­vi­tat en totes les seves moda­li­tats pre­sents i futu­res, a totes les tec­no­lo­gies que acom­pa­nyen aquests des­ple­ga­ments, pas­sant per la sos­te­ni­bi­li­tat, el trans­port, les finan­ces, la logística, els vide­o­jocs, la for­mació o la robòtica.

Una de les prin­ci­pals nove­tats d’enguany és l’espai immer­siu del pavelló 6, ano­me­nat Viatge al Futur, on hi ha una desena de demos­tra­ci­ons que per­me­ten als assis­tents visu­a­lit­zar com serà el trans­port públic, els hos­pi­tals o els edi­fi­cis que es veu­ran d’aquí pocs anys.

Rob Sur­gi­cal és un d’aquests pro­jec­tes de futur que ja es deno­ten molt de pre­sent gai­rebé imme­diat. Es tracta d’un robot de cirur­gia abdo­mi­nal híbrida, ideat pels catedràtics de robòtica de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC) Josep Amat i Alícia Casals. “El robot es basa en tres pilars: l’alta pre­cisió i segu­re­tat; la usa­bi­li­tat per al cirurgià i una reducció sig­ni­fi­ca­tiva del cost total per cirur­gia”, explica Jaume Amat, CEO de la com­pa­nyia.

Rob Sur­gi­cal.

La robòtica uti­lit­zada fins ara a les sales d’ope­ra­ci­ons –per exem­ple, el robot Da Vinci– es cen­trava en sis­te­mes fei­xucs i cars “i vam pen­sar que era neces­sari intro­duir l’eficiència a la robòtica quirúrgica”, explica Jaume Amat. Men­tre la uti­lit­zació de Da Vinci és obli­gada durant tota la cirur­gia, si s’opta per la robòtica, Rob Sur­gi­cal per­met alter­nar mani­o­bres manu­als i les d’altra pre­cisió assis­ti­des pel robot. “Es tracta d’una robòtica fle­xi­ble que per­met que el giny només inter­vin­gui en les parts més deli­ca­des, fet que redu­eix el temps i el cost de cada inter­venció”, comenta Amat.

Rob Sur­gi­cal també ofe­reix una pla­ta­forma oberta i fle­xi­ble, for­mada per una columna de qua­tre braços que per­me­ten con­tro­lar els movi­ments dels ins­tru­ments quirúrgics amb una pre­cisió sub­mil·limètrica. “També ofe­reix l’avan­tatge que tots els ins­tru­ments que té l’hos­pi­tal s’adap­ten al robot, així com el software que aquest uti­litza”, afirma Amat.

Entorn urbà natu­ral.

Pablo Vidarte, fun­da­dor i CEO de Bioo, empresa amb seu a Vila­de­cans, pre­senta els seus models de ciu­tats bio­tec­nològiques. No es tracta d’un pro­jecte de futur. La tec­no­lo­gia sos­te­ni­ble que pre­senta Bioo ja es pot visi­tar a Cor­nu­a­lla, Eivissa, Sevi­lla, París, Madrid i, molt aviat, a Bar­ce­lona, on cons­truirà el pri­mer edi­fici bio­tec­nològic en l’espai de l’antic Corte Inglés de Fran­cesc Macià.

Bioo ha desen­vo­lu­pat amb èxit una panell, el Bioo Panel, capaç de gene­rar elec­tri­ci­tat a través de la terra, apro­fi­tant les substàncies orgàniques que es tro­ben en els sols natu­rals, a través de la des­com­po­sició que rea­lit­zen els micro­or­ga­nis­mes natu­rals, sense danyar el medi.

“A través d’aquest panell es genera ener­gia per a la il·lumi­nació en ciu­tats, l’eli­mi­nació de toxi­nes de l’aire, l’absorció de CO2, un estalvi d’aigua de fins al 50% i la reducció de calor en qua­tre graus, o el seu aug­ment, depe­nent de la tem­pe­ra­tura exte­rior”, explica Vidarte.

Aire Networks, nou inquilí de Barcelona CLS

La companyia d’origen elxana Aire Networks ha aprofitat la seva estada al MWC per anunciar la apertura d’un nou punt de presència a Barcelona Cable Landing Station (Barcelona CLS), el port digital neutral de la capital catalana, ubicat a Sant Adrià de Besós, i centre d’interconnexió del Mediterrani. “Dins del pla estratègic en què està treballant la companyia és vital el corredor Atlàntic-Mediterrani, i aquí Barcelona CLS és el punt més important”, explica Raúl Aledo, CEO d’Aire Networks.

Amb l’entrada a Barcelona CLS, l’operadora majorista de telecomunicacions està en condicions de proporcionar als grans operadors “sortida a les rutes internacionals, connectant-los amb la resta del món a través de Barcelona, alhora de que ens convertim en proveïdor de referència per a serveis de connectivitat en el corredor Marsella-Barcelona-Madrid-Lisboa, amb xarxa pròpia d’extrem a extrem”, comenta Aledo.

Aire Networks disposa a hores d’ara de més de 30.000 quilòmetres de xarxa a la península ibèrica, que la capacita per oferir serveix end to end i li atorga la possibilitat de gestionar de manera integral serveis multiplicats per una capacitat de 400 GB, “sense dependre de ningú”, destaca Aledo.

La presència a l’estació internacional d’aterratge de cables submarins a Barcelona fa que la companyia sigui un dels pocs operadors amb presència en els tres punts europeus d’amarratge abans esmentats, fet que la posiciona com a soci preferent dels grans operadors i un dels actors més rellevants de l’alta connectivitat al sud d’Europa.

Aire Networks centra el seu model de negoci en la connectivitat, el servei neutre de dades, veu, mòbil i cloud, i comunicacions unificades. “Les inversions en infraestructures que s’han fet en la darrera dècada a Catalunya han convertit Barcelona en un punt estratègic. La ciutat esclatarà i nosaltres hi volíem ser”, rebla Aledo. La companyia, amb gairebé una plantilla de 500 persones, amb més d’una vintena a Catalunya, va obtenir una facturació el 2022 que va superar els 100 milions d’euros. Enguany espera incrementar aquests resultats en un 15%, “acompanyat d’un creixement orgànic i de noves adquisicions”, anuncia el CEO del nou inquilí de Barcelona CLS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.