Focus

Meditar al caire del precipici

El nou pensament crític creu que ha arribat el moment de fer esmenes profundes al sistema neoliberal. Combatre la desigualtat esdevé urgent

Amb la pandèmia, va retornar el paper de l’estat com a conductor de polítiques socials miren etxezarreta professora d’economia
La qüestió de la redistribució havia desaparegut i ara s’ha recuperat aurèlia mañé-estrada professora d’economia
En la democràcia econòmica, les empreses són de la societat jordi garcía jané escriptor i cooperativista
Hom demana un nou consens moral per lluitar per l’ocupació
Les constitucions lliuren l’economia al servei de l’interès general
L’EBC anima les empreses a assumir compromisos socials i ambientals
Per al pensament crític, els sectors estratègics no poden ser privats

La suc­cessió d’una gran recessió, la pandèmia de la covid-19 i una guerra a Ucraïna que ha dut l’eco­no­mia a una ensul­si­ada contínua, con­vi­den a refer els fona­ments del pen­sa­ment econòmic, i les polítiques que se’n puguin deri­var, des d’un punt de vista emi­nent­ment crític, per enfron­tar-se a la desi­gual­tat crei­xent, l’emergència climàtica, la desin­dus­tri­a­lit­zació o al mateix con­cepte de crei­xe­ment. No són pas pocs els eco­no­mis­tes que posen de mani­fest que les cri­sis que se suc­ce­ei­xen una dar­rera de l’altra, en posar de mani­fest la vul­ne­ra­bi­li­tat de les soci­e­tats actu­als, estan posant les bases per a un com­promís moral, un nou con­tracte social.

Són temps per a un nou con­tracte social, tenint en compte l’evi­dent fracàs del model neo­li­be­ral, i en aquesta con­jun­tura, key­ne­si­a­nisme i mar­xisme, ade­quats als nos­tres temps, res­sor­gei­xen amb força a la teo­ria i a la pràctica. Com remarca Miren Etxe­zar­reta, amb un llarg recor­re­gut en diver­ses uni­ver­si­tats com a pro­fes­sora de política econòmica i autora de lli­bres com La vul­ne­ra­bi­li­dad de los mode­los económicos neo­li­be­ra­les (2000) i Crítica a la eco­no­mia orto­doxa (2004), “durant la pandèmia hem pogut cons­ta­tar com retor­nava el key­ne­si­a­nisme, i amb el reforçament del paper de l’estat com a con­duc­tor de polítiques soci­als, podem dir que hi ha hagut una certa dua­li­tat en les polítiques econòmiques, i les que s’adre­cen a millo­rar la situ­ació de la població han millo­rat res­pecte a cri­sis ante­ri­ors, però d’altres han seguit sent neo­li­be­rals, si bé els bancs cen­trals no han repe­tit la duresa dels seus pro­gra­mes d’ajus­ta­ment”.

Des del seu punt de vista, en aquests temps, des de l’estat cal inci­dir en el sis­tema pro­duc­tiu: “Podríem pla­ni­fi­car un aug­ment de la pro­ducció de mer­ca­de­ries específiques, per exem­ple, naci­o­na­lit­zant les empre­ses que les pro­du­ei­xen? Cal aixe­car indústries que resol­guin els pro­ble­mes que genera la crisi climàtica, modi­fi­car l’estruc­tura de pro­ducció de l’ener­gia, tot con­tro­lant els sis­te­mes de preus per evi­tar l’espe­cu­lació o acon­se­guir que les empre­ses no apro­fi­tin la con­jun­tura per aug­men­tar els preus. En canvi, s’han apu­jat els tipus d’interès per ata­car una inflació que no és de demanda, sinó d’oferta, i així es per­ju­dica el benes­tar dels tre­ba­lla­dors.”

Són diver­sos els pen­sa­dors de l’eco­no­mia crítica que estan recu­pe­rant aquests dies el pen­sa­ment de Joan Robin­son, que en els anys setanta va dedi­car molta ener­gia a rei­vin­di­car la uti­li­tat de la pla­ni­fi­cació esta­tal, al mateix temps que al Xile de Sal­va­dor Allende es desen­vo­lu­pava el revo­lu­ci­o­nari pro­jecte Synco, en què a través de la informàtica s’acon­se­guia una comu­ni­cació en temps real entre indústries esta­tals, tre­ba­lla­dors i direc­tius per obte­nir una infor­mació que, en ser pro­ces­sada, podia per­me­tre pren­dre millors deci­si­ons. Actu­al­ment, teòriques com la influ­ent Mari­ana Maz­zu­cato defen­sen el paper que l’estat pot tenir com a con­for­ma­dor del mer­cat, és a dir, com a impul­sor de polítiques de clar interès social o ambi­en­tal, de bra­cet de pri­vats que vul­guin assu­mir ris­cos i no limi­tar-se a nodrir-se de sub­ven­ci­ons. L’eco­no­mista ita­li­ana, com altres autors, ens parla d’una pla­ni­fi­cació que inte­gra un ven­tall hete­ro­geni de polítiques, per tal de com­ba­tre la finançarit­zació de l’eco­no­mia, i con­següent la desin­dus­tri­a­lit­zació que ha patit l’eco­no­mia glo­bal. En el seu model, els con­trac­tes, sub­ven­ci­ons o préstecs del sec­tor públic al pri­vat esta­rien con­di­ci­o­nats al fet que les empre­ses assu­mis­sin ris­cos per resol­dre els pro­ble­mes públics. Els pri­vats ja no tre­ba­lla­rien amb el sec­tor públic per la via de la cari­tat o l’RSC, sinó a través de la cadena de valor.

És el pro­duc­ti­visme de Dani Rodrik, en què la cre­ació d’opor­tu­ni­tats econòmiques pro­duc­ti­ves és a cura, a diferència del neo­li­be­ra­lisme, del govern i la soci­e­tat civil, per damunt dels mer­cats. Mal­grat tot, Miren Etxe­zar­reta creu que “ara mateix no podem saber fins on pot arri­bar la pla­ni­fi­cació”: “Els estats topa­ran amb els interes­sos del capi­tal. Si grans tec­nològiques com Meta o Twit­ter aco­mi­a­den milers de tre­ba­lla­dors, què hi pot fer l’estat?”

Tho­mas Piketty, amb la seva pro­posta d’un sis­tema d’herència uni­ver­sal als 25 anys, o els con­ti­nus adver­ti­ments de Branko Mila­no­vic sobre l’aug­ment de la desi­gual­tat, fan pren­dre consciència més que mai sobre el con­flicte per la dis­tri­bució de la renda. Aurèlia Mañé-Estrada, pro­fes­sora de política econòmica de la UB i mem­bre del comitè edi­to­rial de la Revista de Eco­nomía Crítica, publi­cació que porta vint anys enri­quint la reflexió econòmica alter­na­tiva, asse­nyala que “a par­tir dels anys setanta i vui­tanta, la qüestió de la redis­tri­bució va des­a­parèixer dels lli­bres de pen­sa­ment econòmic, i ara s’està recu­pe­rant, en el sen­tit de tor­nar a una situ­ació com la de després de la Segona Guerra Mun­dial, quan a més de la cre­ació de llocs de tre­ball de qua­li­tat, es cor­re­gia la desi­gual­tat amb l’eina dels impos­tos, que ser­via per bas­tir l’estat del benes­tar.” Com diu, “un nou con­tracte social i polític ha de tenir els impos­tos com a cara econòmica, amb el benentès que la fis­ca­li­tat ha de recaure sobre el bene­fici empre­sa­rial i no pas sobre la renda de tre­ball”.

L’emergència climàtica, que amara qual­se­vol angle de l’eco­no­mia, tot fent-la més vul­ne­ra­ble, està acti­vant les ener­gies del pen­sa­ment crític, amb apor­ta­ci­ons com les de Kohei Saito, autor d’obres com El capi­tal a l’era de l’antro­pocè, en què en la seva denúncia del sis­tema de valo­rit­zació infi­nita del capi­tal ens pre­senta un Marx eco­lo­gista, en con­tra del pro­duc­ti­visme i fer­vent decrei­xen­tista. Per a Saito, si volem pro­te­gir les nos­tres vides, “cal res­trin­gir l’expansió infi­nita del capi­tal, tot des­mer­can­ti­lit­zant l’aigua, l’atenció mèdica, l’elec­tri­ci­tat, els trans­ports públics, les esco­les i tot el que ha estat sota l’atac del capi­tal”.

D’alguna manera, com diu Aurèlia Mañé-Estrada, la lluita con­tra el canvi climàtic a través del pen­sa­ment econòmic “és l’art del pos­si­ble, l’agru­pa­ment de sen­si­bi­li­tats dife­rents per tal d’arri­bar a noves for­mes de pro­ducció, de tre­ball i de dis­tri­bució”.

En aquesta cruïlla, diver­sos teòrics, amb el benentès que cal vin­cu­lar canvi climàtic i desi­gual­tat, afir­men que hi ha d’haver una coor­di­nació estreta entre política monetària i polítiques fis­cals i medi­o­am­bi­en­tals, en què els bancs cen­trals podrien finançar direc­ta­ment els indi­vi­dus per fer front a les cri­sis i reduir la desi­gual­tat, però també per fer més accep­ta­ble per al con­tri­bu­ent un impost sobre emis­si­ons que con­tri­bu­eixi a rever­tir la crisi medi­o­am­bi­en­tal.

El replan­te­ja­ment en política monetària ha estat un dels grans debats del pen­sa­ment econòmic dels dar­rers anys, amb la teo­ria monetària moderna (TMM) en un lloc pre­e­mi­nent, com a res­posta al fracàs de les polítiques de res­tricció pres­su­postària. Hom hi ha vist una clara via per arri­bar a la trans­for­mació social, ja que, par­tint del prin­cipi que l’estat només s’endeuti en la moneda pròpia, el deute públic sem­pre és sos­te­ni­ble i els estats poden evi­tar la insolvència invo­luntària i poder pro­gres­sar en polítiques de plena ocu­pació i fre a la desi­gual­tat. Dins d’aques­tes tesis, l’eco­no­mista aus­tralià key­nesià mar­xista Steve Keen, autor de ¿Pode­mos evi­tar otra cri­sis finan­ci­era? creu que, a diferència del que defen­sava el Con­sens de Was­hing­ton, el deute pri­vat i no pas el públic és l’amenaça a la pros­pe­ri­tat dels estats, i que per això s’escau que l’admi­nis­tració pública inter­vin­gui per reduir el gegantí deute pri­vat a les eco­no­mies occi­den­tals, amb el benentès que són les bom­bo­lles de deute pri­vat les que pro­vo­quen les cri­sis. Per a Aurèlia Mañé-Estrada hi ha algun pro­blema amb la TMM: “No tots els estats són sobi­rans monetària­ment. De fet, en són pocs i, a més, sense una pla­ni­fi­cació indi­ca­tiva molt ben medi­tada, hi ha el perill que es faci una assig­nació de recur­sos ine­ficaç.” En tot cas, com diu la pro­fes­sora de la UB tot comen­tant l’obra de Key­nes a Revista de Eco­nomía Crítica, “la pràctica de la política econòmica és la gestió de la dis­tri­bució de la renda, que és el resul­tat de les rela­ci­ons de poder entre el capi­tal i el tre­ball”, cosa que Key­nes vol obviar. En tot cas, a l’obra del gran eco­no­mista anglès queda clar que “és l’estat, per damunt de l’indi­vidu, el que ha de cor­re­gir la «moral­ment incor­recta» dis­tri­bució de la renda, perquè el sis­tema pugui tor­nar a fun­ci­o­nar cor­rec­ta­ment”. Per a Aurèlia Mañé-Estrada, avui el gran repte és retor­nar a un con­sens moral per “recons­truir la ide­o­lo­gia de l’ocu­pació.”

Karl Pola­nyi, un altre gran pen­sa­dor de l’eco­no­mia dis­si­dent, “ens expli­cava que calia enten­dre l’eco­no­mia refe­rida al benes­tar de les per­so­nes, tot con­ju­gant reci­pro­ci­tat, mer­cat i redis­tri­bució”, com recorda Jordi García Jané, escrip­tori i con­fe­ren­ci­ant habi­tual sobre temes d’eco­no­mia solidària, autor de lli­bres com Adéu, capi­ta­lisme. En reca­pi­tu­lar sobre el lle­gat de 250 anys de capi­ta­lisme, remarca “dos grans fra­cas­sos: d’una banda no ha acon­se­guit resol­dre la desi­gual­tat, com més va més s’agreuja i, de l’altra, és un sis­tema de pro­ducció insos­te­ni­ble ecològica­ment, com ja ens adver­tia als anys setanta l’Informe Mea­dows sobre els límits del crei­xe­ment”. No fa pas tants anys, quan encara cue­java la gran recessió, Jordi García Jané va par­ti­ci­par en la pro­pa­gació a casa nos­tra del movi­ment Democràcia Econòmica, filo­so­fia econòmica que, entre d’altres, va pro­pa­gar el filòsof i matemàtic David Schweickart, i que pro­pug­nava un soci­a­lisme de con­trol obrer en què les empre­ses per­ta­nyen a la soci­e­tat, que les presta a asso­ci­a­ci­ons de tre­ba­lla­dors perquè les ges­ti­o­nin. “Es tracta d’un soci­a­lisme de mer­cat auto­ges­ti­o­nari, en què les empre­ses es poden con­ce­bre com a coo­pe­ra­ti­ves, amb un con­trol social de la inversió i sota el prin­cipi que tot­hom té dret al tre­ball”. En el model de Schweickart, els sec­tors estratègics no poden estar en mans pri­va­des i “hi ha una resig­ni­fi­cació d’allò públic, que ha de superar la burocràcia ine­fi­ci­ent per obrir-se a la par­ti­ci­pació de les per­so­nes usuàries”. És a dir, un nou model de pla­ni­fi­cació, democràtica i des­cen­tra­lit­zada, de sec­tors bàsics, que “avui seria més fac­ti­ble, ja que hem gua­nyat molt en el pro­ces­sa­ment de dades”. García Jané plan­teja un referèndum sobre quin nivell de desi­gual­tat és admis­si­ble per a la gent per veure què cal fer: “No es tracta tant de redis­tri­buir radi­cal­ment la riquesa, sinó que tot­hom pugui viure dig­na­ment dins dels límits que imposa el pla­neta.”

El movi­ment de l’Eco­no­mia del Bé Comú (EBC) par­teix de la cons­ta­tació que la majo­ria de cons­ti­tu­ci­ons i nor­mes legals recu­llen el prin­cipi segons el qual l’acti­vi­tat econòmica ha de ser­vir els interes­sos gene­rals. Pro­mo­guda per l’escrip­tor austríac Chris­tian Fel­ber, el seu objec­tiu és reo­ri­en­tar el model econòmic per dur les empre­ses de la cerca per­ma­nent del bene­fici màxim al ser­vei de la comu­ni­tat. La nova empresa EBC té com a prin­ci­pis gene­rals valors com la dig­ni­tat humana, la soli­da­ri­tat i la justícia social, la sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal i la trans­parència i la par­ti­ci­pació democràtica.

A Cata­lu­nya ja té tres grups, a Bar­ce­lona, Ter­rassa i Girona, que ani­men empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons a apli­car la matriu del bé comú (MBC), una eina cre­ada per al desen­vo­lu­pa­ment orga­nit­za­tiu i l’ava­lu­ació d’acti­vi­tats, tant empre­sa­ri­als com benèfiques, que quan­ti­fica i pun­tua la con­tri­bució al bé comú. A banda de con­si­de­rar que hem d’enten­dre que el benes­tar humà depèn dels sis­te­mes que supor­ten la vida a la Terra, també pro­posa per repar­tir la riquesa apro­fun­dir en la pro­pi­e­tat dis­tribuïda de l’ener­gia, les llicències de codi obert i a la coo­pe­ra­ti­vit­zació de l’habi­tatge.

Valors?

Algú pot pen­sar que plan­te­jar l’assumpció de valors acaba topant amb la lògica del capi­ta­lisme. Com explica Jordi Mora, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació Cata­lana per l’EBC, “les empre­ses, quan s’auto­a­va­luen, demos­tren molta consciència energètica, climàtica, i es mos­tren més vul­ne­ra­bles en el ves­sant social”. L’objec­tiu del movi­ment és que, amb el temps, aquesta ava­lu­ació esde­vin­gui un model de balanç no finan­cer refe­rent. Montse Junyent, mem­bre del grup de coor­di­nació de l’asso­ci­ació, remarca l’exigència d’aquest balanç: “Les grans empre­ses fan memòria del que estan fent bé, i en el nos­tre balanç s’ha de dir què s’està fent mala­ment, i això és un punt crític.” D’alguna manera, el cor­pus teòric de l’EBC recull les pre­o­cu­pa­ci­ons del pen­sa­ment crític actual. Junyent fa esment del decrei­xe­ment: “A la matriu és una qüestió que s’aborda, ja que a l’orga­nit­zació se li pro­posa un con­sum mode­rat.” Mora, per la seva banda, no dubta a qua­li­fi­car 33’ECB de “parai­gua que engloba l’eco­no­mia cir­cu­lar i la solidària i col·labo­ra­tiva, tot tenint en compte que les grans deci­si­ons s’han de pren­dre des de baix, de forma assem­bleària”. En aquests temps de cri­sis que se suc­ce­ei­xen, l’EBC cap­gira les lògiques, com relata Mora: “Una empresa ens ha reco­ne­gut que durant la crisi de la pandèmia, el fet d’haver assu­mit els com­pro­mi­sos de l’EBC va deter­mi­nar que no apliqués un ERTO.”

Posar límits, aca­bar amb la vora­ci­tat del capi­ta­lisme, que amb la seva lògica de mer­can­ti­lit­zació per­ma­nent, de béns i per­so­nes, ens duu al caire del penya-segat. La britànica Kate Raworth ha gua­nyat ano­me­nada en els dar­rers temps amb la seva teo­ria del dònut, en què, tant en el pla local com en el glo­bal, el ciu­tadà ha de roman­dre a l’espai segur de l’ane­lla del dònut, per sota del qual es tro­ben les man­can­ces del sis­tema, tant en l’ordre social com ambi­en­tal, i per sota, els seus exces­sos. En aquesta teo­ria, ja no es cobeja un PIB cada vegada més gran, sinó satis­fer les neces­si­tats de totes les per­so­nes dins dels límits que imposa el pla­neta. De fet, en aques­tes noves rein­ter­pre­ta­ci­ons, el PIB és vist com un relicte del segle XX, que si bé al prin­cipi va tenir la uti­li­tat de fer com­pa­ra­ci­ons entre països, final­ment ha tin­gut un destí per­vers, per jus­ti­fi­car desi­gual­tats de renda i la des­trucció del medi natu­ral.

Per a Gior­gos Kallis, eco­no­mista de l’ICTA-UAB, el PIB també ha pas­sat a ser sos­pitós, i amb títols com Límits, eco­lo­gia i lli­ber­tat està esde­ve­nint un refe­rent de la teo­ria del decrei­xe­ment. Ja no es trac­ta­ria de refor­mu­la­ci­ons, com pas­sar, en ener­gia, del para­digma fòssil al reno­va­ble, sinó d’afron­tar, com diu, que “seguir crei­xent xoca amb les neces­si­tats del pla­neta i acce­lera el canvi climàtic.” Ara, la missió dels inves­ti­ga­dors soci­als, com és el seu cas, és “veure com les neces­si­tats de la gent poden ser satis­fe­tes amb menys recur­sos, amb una reor­ga­nit­zació dels sis­te­mes de l’ener­gia, per reduir la des­pesa”. Tota una tran­sició que, és clar, “ha d’anar acom­pa­nyada de polítiques que garan­tei­xin la justícia social”. Aquesta dieta per apri­mar el sis­tema, és pos­si­ble? Kallis està con­vençut que sí: “Cal pen­sar que produïm mol­tes coses supèrflues, es tracta només de dei­xar de fabri­car-les, jus­ta­ment per man­te­nir into­ca­ble tot allò que té a veure amb el benes­tar directe, com ara la sani­tat o la salut.” Kallis par­ti­cipa en el pro­jecte euro­peu REAL, que jus­ta­ment vol demos­trar amb xifres que és pos­si­ble redi­men­si­o­nar el con­sum energètic i l’ali­men­tari, entre d’altres, i quin és el model polític que cal per esco­me­tre aquest rea­jus­ta­ment, ja que tot ple­gat ha de pas­sar per “un model de democràcia més directa, més invo­lu­crada, en què tot allò que es voti ha de tenir un efecte real”.

Mínima cor­recció.

No podia ser altra­ment, i la res­posta a l’inter­ro­gant de per què la desi­gual­tat ha anat crei­xent durant totes aques­tes dècades d’hege­mo­nia del neo­li­be­ra­lisme ha esmerçat mol­tes ener­gies del pen­sa­ment crític. Com el de Roser Espelt, eco­no­mista que fa clas­ses d’eco­no­mia a la UOC i par­ti­cipa al Semi­nari d’Eco­no­mia Crítica Taifa, a més de pertànyer al comitè de redacció de la revista de pen­sa­ment crític Catarsi. “Si estem refle­xi­o­nant a fons sobre la neces­si­tat d’apro­fun­dir en la redis­tri­bució, és perquè la dis­tri­bució prèvia s’ha fet com s’ha fet, és a dir, que la cor­recció que fa l’estat de les deci­si­ons sobre dis­tri­bució del mer­cat, ha resul­tat massa feble.” Posa l’exem­ple del cas espa­nyol de l’any 2021, un any en què ja s’havien apli­cat les polítiques pro­gres­sis­tes del govern de coa­lició. Doncs “si el 10% més ric s’apro­pi­ava del 41% que es pro­du­eix, després de la cor­recció de l’estat, bai­xava només al 39%. Roser Espelt con­si­dera que “tot és con­flicte dis­tri­bu­tiu”, i en el cas del nos­tre con­text econòmic, com en el d’altres, qual­se­vol medi­tació sobre la redis­tri­bució, necessària­ment ha de “superar un sis­tema fis­cal regres­siu com l’actual, en què els rics no paguen prou i la redis­tri­bució es fa en el marc dels pobres, per anar a un altre que efec­ti­va­ment gravi els rics, en què hi hagi un trans­va­sa­ment real del capi­tal al tre­ball”. Des de la pers­pec­tiva crítica, tam­poc no s’acaba d’enten­dre que “s’apugi el salari mínim, si alhora hom renun­cia a con­tro­lar els preus, que quan crei­xen anul·len aquest aug­ment”. Espelt branda la dada de l’anàlisi del Banc d’Espa­nya, per a qui el 83% de la inflació és a causa de l’aug­ment dels bene­fi­cis empre­sa­ri­als. Per a la pro­fes­sora de la UOC és clar que “s’esgota el model neo­li­be­ral per al mode de pro­ducció capi­ta­lista, després que es trenqués el con­sens sobre l’estat del benes­tar”.

Fugir cap enda­vant.

Un model que ha supo­sat una contínua fugida cap enda­vant: “Vam veure com al 2000, als EUA, per sor­tir de la crisi que es va esde­ve­nir amb les empre­ses punt­com van abai­xar els tipus d’interès, fet que va pro­vo­car que el sec­tor immo­bi­li­ari aca­parés la inversió i es posés la lla­vor per a la crisi següent, la del 2008, que es va voler resol­dre amb aus­te­ri­tat i deva­lu­ació sala­rial. I el 2019 ja veiem que els tipus bai­xos no havien acon­se­guit dina­mit­zar l’eco­no­mia, amb unes famílies que no podien estal­viar pels sous bai­xos i l’ele­vat preu dels pisos.”

A l’hora d’esco­me­tre la valo­ració del que pot supo­sar l’esta­bli­ment d’una renda bàsica uni­ver­sal, Roser Espelt no nega, d’entrada, que pot ser interes­sant “en la mesura que suposa una garan­tia per a l’existència mate­rial, però haurà d’anar necessària­ment acom­pa­nyada del con­trol de preus, perquè no sigui víctima de la inflació”. En tot cas, la renda bàsica ofe­reix una lec­tura interes­sant i una opor­tu­ni­tat per donar la importància que es mereix a allò que s’havia menys­tin­gut fins ara: “Des de l’òptica femi­nista, és una manera de posar en valor els tre­balls no remu­ne­rats que tra­di­ci­o­nal­ment han exer­cit les dones.”

Ara que la pla­ni­fi­cació torna a ser pres­ti­gi­ada en la gestió pública, Espelt no nega que “gua­nyarà més i més pes, però si es lliura al ser­vei del lucre pri­vat, serà un nou pedaç, una nova fugida cap enda­vant”: “S’estan con­ce­dint bé els fons Next Gene­ra­tion, o sim­ple­ment són una res­posta a les neces­si­tats del capi­tal inter­na­ci­o­nal?”

Els pro­ble­mes que dar­re­ra­ment han ender­ro­cat el mite de la glo­ba­lit­zació, amb con­ti­nus colls d’ampo­lla en la cadena de sub­mi­nis­tra­ment, obli­guen a fer una esmena a la tota­li­tat del sis­tema, per “anar cap a un desen­vo­lu­pa­ment de cade­nes cur­tes, amb la relo­ca­lit­zació de la pro­ducció al cos­tat de casa, al quilòmetre zero, dins d’una política de pro­duir pel que neces­si­tem”.

Aristòtil dife­ren­ci­ava entre “eco­no­mia”, la satis­facció de les neces­si­tats mate­ri­als, asso­ci­a­des a l’admi­nis­tració de la llar i a l’art de viure de manera vir­tu­osa, abo­cada a la cerca de la pro­porció justa, i la “cre­matística”, l’acu­mu­lació de diner en si mateix, una acti­vi­tat con­tra natura que des­hu­ma­nitza els qui s’hi dedi­quen, que cer­quen, de fet, fer créixer el poder polític. Si de debò volem arri­bar a un nou con­tracte social, hauríem de recu­pe­rar aquests fona­ments de veri­ta­ble civi­lit­zació.

L’alternativa del Sumak Kawsay

Del desenvolupament alternatiu del sud hem passat en els darrers temps a les alternatives al desenvolupament, en què seguint la filosofia del sumak kawsay (‘bon viure’ en quítxua), hom cerca la responsabilitat social a partir de la relació amb la mare natura i el fre a l’acumulació. Autors com Arturo Escobar, Eduardo Gudynas, Achille Mbembe i Vandana Shiva, tot partint d’una crítica a l’universalisme europeu i d’una interpretació alternativa de la modernitat, coincideixen a anar a parar a les estratègies de decreixement, amb els fonaments de la justícia ecològica, el respecte a la diversitat biològica i a la diversitat cultural, el cooperativisme i la democràcia participativa.

Assolir la tranquil·litat material

Frédéric Lordon, una de les grans fonts d’inspiració de la França Insubmisa i dels grups autogestionaris ZAD ho té clar: “Hem de passar de la prehistòria del desenvolupament material a la història del desenvolupament humà.” Així doncs, cal superar el capitalisme per garantir a cadascú “l’accés als mitjans socialment determinants de la tranquil·litat material”. Per assolir el benestar, “i alliberar-nos de l’ocupació capitalista de la propietat col·lectiva”, proposa un sistema federal de caixes a través del qual es fa la redistribució del salari, dret fonamental a una remuneració estable, totalment desvinculat “a una cosa imaginària, el mercat de treball, transfiguració de l’arbitrarietat patronal”.

Una renda bàsica progressiva?

La renda bàsica universal (RBU) sempre ha estat matèria de reflexió dels Premis Nobel d’Economia Esther Duflo i Abhijit V. Banerjee, els quals creuen amb fervor que, contra la crítica neoliberal, obtenir uns ingressos extres esperona la gent que està als estrats més baixos de l’escala social a treballar més i a fer alguna cosa nova amb la seva vida. En obres com Buena economía para tiempos difíciles, hi ha una munió d’exemples, arreu del món, en què la RBU, després de donar una mínima estabilitat material, esperona l’emprenedoria i la productivitat. Admeten, però, que finançar una RBU pot ser car, fins al punt que requeriria anul·lar molts programes de prestacions governamentals. És per això que parlen d’un disseny d’RBU en què la transferència sigui menor a mesura que la gent sigui més rica, i sigui de zero a partir d’uns ingressos determinats. Duflo i Banerjee exposen que, en el cas dels EUA, una veritable renda universal, de 1.000 dòlars per a cada ciutadà, costaria als pressupostos generals uns 3,9 bilions de dòlars anuals, mentre que si es pagués a la meitat més pobra de la Unió, seria molt més assequible, d’1,95 bilions de dòlars. És clar que ja no seria universal, i no seria pas senzill fixar uns criteris de selecció.

i ‘The Economist’ va reivindicar Karl Marx

El setmanari The Economist fa unes quantes dècades que contribueix al relat neoliberal, fins al punt que ha esdevingut el màxim propagandista de la doctrina del Consens de Washington, tot allò que el dèficit fiscal és contraproduent, cal reduir la despesa pública i la pressió fiscal, privatitzacions, desregularitzacions, etc. Doncs bé, no fa pas gaire donava la raó a Karl Marx en les seves prediccions més importants, com que els propietaris del capital productiu estan sent substituïts pels propietaris del capital especulatiu i financer, que Marx, i The Economist, consideren parasitaris de la riquesa creada pel capital productiu. El setmanari neoliberal també reconeix que eren certes profecies com que creix la monopolització del capital, tant productiu com especulatiu, o que el capitalisme per si mateix crea la pobresa a través de la baixada de salaris. No debades, des que va començar la crisi del 2008, els salaris han anat minvant, amb la qual cosa es fa difícil pensar que algun dia podrem assolir els nivells d’ocupació i remuneració d’abans de la gran recessió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.