Gran angular

Una cripto amb identitat

Dels 442 milions de monedes en circulació, al voltant de 350 estan bloquejats per a la seva venda i més de 50 milions són de l’entitat

Des de fa unes quan­tes set­ma­nes ja cir­cula mari­coin, la crip­to­mo­neda de la comu­ni­tat LGT­BIQ+ que pretén, com decla­ren els seus pro­mo­tors, Juan Bel­monte i Fran­cisco Álva­rez, esde­ve­nir “la quarta eco­no­mia del món, atès que s’adreça al 7,5% de la població mun­dial, que s’iden­ti­fica amb qual­se­vol de les sigles LGT­BIQ+, així com la resta de població que tolera la diver­si­tat”.

Així mateix, mari­coin aspira a recu­pe­rar els valors en què es van sos­te­nir les altres mone­des: “Volem que sigui la pri­mera crip­to­mo­neda pre­pa­rada com ini­ci­al­ment es van dis­se­nyar, és a dir, divi­ses alter­na­ti­ves al diner fidu­ci­ari, més enfo­ca­des a l’ús en esta­bli­ments comer­ci­als que no pas a l’espe­cu­lació, amb el benentès que les transac­ci­ons han de ser àgils, esca­la­bles, segu­res, econòmiques i des­cen­tra­lit­za­des.” A més, la crip­to­mo­neda té un clar tarannà rei­vin­di­ca­tiu: “Hi ha un accés desi­gual dels mem­bres de la comu­ni­tat LGTQ+ al sis­tema econòmic i finan­cer. Segons la Har­ris Poll del 2021, el 59% de la comu­ni­tat no se sent repre­sen­tada per les ins­ti­tu­ci­ons tra­di­ci­o­nals, i el 39% des­con­fia dels bancs i altres orga­nit­za­ci­ons finan­ce­res.”

Els fun­da­dors i men­tors de mari­coin han afir­mat que la seva volun­tat és que la moneda s’equipi amb esque­mes de pro­tecció que evi­tin l’exces­siva vola­ti­li­tat de preus que sem­pre ha carac­te­rit­zat el mer­cat de les divi­ses alter­na­ti­ves. No ama­guen l’aspi­ració revo­lu­cionària que “hi hagi un ús mas­siu, perquè esde­vin­gui una alter­na­tiva al diner fidu­ci­ari, com passa al Sal­va­dor, on és coo­fi­cial”.

Mari­coin va sor­tir als exc­han­ges el 9 de febrer pas­sat, tot posant en cir­cu­lació prop de 1.000 mili­ons de mone­des, el 10% de la massa monetària, a Tiny­man i Uniswap, prin­ci­pals DEX de les xar­xes des­cen­tra­lit­za­des de codi obert Algo­rand i Poly­gon, que garan­tei­xen esca­la­bi­li­tat i segu­re­tat.

Els mari­coins poden ser can­vi­ats, com­prats i venuts des del mone­der digi­tal Mariwa­llet. El preu de sor­tida va ser de 0,030 dòlars, la qual cosa suposa una cotit­zació de 1.000 mili­ons i una prima per als 13.000 posseïdors de la moneda de 0,05 dòlars, ja que la van adqui­rir en pre­venda, comerços i esde­ve­ni­ments a par­tir de 0,025 dòlars.

Les asso­ci­a­ci­ons en defensa del col·lec­tiu LGT­BIQ+, dipo­sitàries de 2.500 mili­ons de mari­coins, de mica en mica ani­ran alli­be­rant nous crip­to­va­lors al mer­cat. Per esti­mu­lar el seu el seu ús en boti­gues i esde­ve­ni­ments de paga­ment, Mari­coin ha llançat el seu propi ter­mi­nal de punt de venda (TPV), que admet tant paga­ments NFC amb pol­se­res pre­car­re­ga­des com paga­ments des de la Mariwa­llet amb codis QR. Els comerços i orga­nit­za­ci­ons que adme­ten la nova divisa alter­na­tiva es fan loca­lit­za­bles a través del mapa digi­tal Mari­map.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.