Serveis

energia

Una gran esquerda en un reactor alerta França sobre el seu parc nuclear

L’Institut de Radioprotecció i de la Seguretat Nuclear francès qualifica de “seriós” el problema de corrosió de les canonades de refrigeració de diverses centrals

La detecció d’una gran esquerda en un reac­tor de la cen­tral nuclear fran­cesa de Penly, a Nor­man­dia, ha posat en alerta les auto­ri­tats de super­visió del país en con­fir­mar-se el pro­blema de cor­rosió que patei­xen les cano­na­des de refri­ge­ració del parc nuclear.

Els dar­rers mesos l’elèctrica esta­tal fran­cesa EDF que ges­ti­ona el parc de 56 reac­tors nucle­ars ha hagut de posar en marxa un pro­ce­di­ment de revisió de les ins­tal·laci­ons pels pro­ble­mes de cor­rosió de les cano­na­des de refri­ge­ració d’aigua –el pla de revisió ha obli­gat a reduir molt el ritme de pro­ducció elèctrica i França ha hagut de com­prar l’ener­gia a l’exte­rior. En el marc de la revisió, EDF ha loca­lit­zat una esquerda a prop d’una sol­da­dura del sis­tema d’injecció de segu­re­tat del reac­tor 1 de Penly, segons informa EFE.

L’endemà d’avi­sar a l’Auto­ri­tat de Segu­re­tat Nuclear (ASN), aquest orga­nisme anun­ci­ava ahir que ha dema­nat a EDF “revi­sar la seva estratègia” de con­trol per tenir en compte aquest inci­dent. “És un pro­blema seriós” que afecta als reac­tors de l’elèctrica esta­tal, ha decla­rat a l’emis­sora de ràdio France Info la direc­tora gene­ral adjunta de l’Ins­ti­tut de Radi­o­pro­tecció i de la Segu­re­tat Nuclear (IRSN), Karine Her­viou. Aquesta res­pon­sa­ble de l’orga­nisme de super­visió qua­li­fica l’esquerda de “par­ti­cu­lar­ment pro­funda” tenint en compte que tin­dria una fondària de 23 mil·límetres en una cano­nada de refri­ge­ració de 27. Una fuga d’aigua pel tren­ca­ment de la cano­nada d’injecció de segu­re­tat hau­ria pogut pro­vo­car un acci­dent de la cen­tral en fun­ci­o­na­ment –l’esquerda s’ha detec­tat men­tre estava parada per revisió.

L’ASN ha evi­den­ciat pre­o­cu­pació en fer notar que l’empresa ges­tora no con­si­de­rava fins ara aquesta part de la cano­nada com a punt de risc d’esquer­des per la seva geo­me­tria. A més, l’esquerda es pro­du­eix en una sol­da­dura que s’havia repa­rat dos cops durant la cons­trucció del reac­tor, un fet que modi­fi­cava les con­di­ci­ons de resistència del metall en aquest punt. Tot i acla­rir que no hi ha hagut afec­tació a per­so­nes ni al medi ambi­ent, l’auto­ri­tat nuclear fran­cesa admet que l’inci­dent afecta les con­di­ci­ons de segu­re­tat de la refri­ge­ració del reac­tor perquè ha aug­men­tat la pro­ba­bi­li­tat d’una rup­tura.

El reac­tor 1 de Penly és un dels 16 iden­ti­fi­cats com a sus­cep­ti­bles de patir el pro­blema de cor­rosió i atu­rats per a ser revi­sats. L’atu­rada de 16 uni­tats nucle­ars ha obli­gat França a impor­tar durant mesos elec­tri­ci­tat de Bèlgica, Ale­ma­nya, Espa­nya i Regne Unit. Aquesta llarga i àmplia atu­rada ha minat els resul­tats econòmics de l’elèctrica EDF que l’any pas­sat regis­trava pèrdues històriques de 17.900 mili­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.