Empreses

LuxQuanta avança la ciberseguretat quàntica

La ‘deeptech’ crea un sistema de distribució de claus quàntiques que encripta les dades de la comunicació digital, capaç d’integrar-se a les actuals xarxes òptiques

La companyia és una de les quatre del món que fabrica la variant CV-QKD

La deep­tech Lux­Quanta va pre­sen­tar durant el Mobile World Con­gress d’enguany el seu pri­mer sis­tema de dis­tri­bució de claus quànti­ques NOVA LQ, un dis­po­si­tiu que encripta les dades de la comu­ni­cació digi­tal uti­lit­zant pro­pi­e­tats de la física quàntica, capaç d’inte­grar-se a les xar­xes de comu­ni­ca­ci­ons con­ven­ci­o­nals. Amb un abast mitjà de 40 km, la tec­no­lo­gia desen­vo­lu­pada per la com­pa­nyia es diri­geix sobre­tot a ultra­pro­te­gir les comu­ni­ca­ci­ons digi­tals en entorns metro­po­li­tans, les que es rea­lit­zen ara però també les que tin­dran lloc quan les ciu­tats siguin del tot intel·ligents.

La segu­re­tat en les comu­ni­ca­ci­ons implica, ara per ara, un inter­canvi de claus secre­tes entre usu­a­ris. “La for­ta­lesa d’aques­tes claus resi­deix en com­ple­xes fun­ci­ons matemàtiques, impos­si­bles de resol­dre per un ordi­na­dor actual, però que es tor­na­ran alta­ment vul­ne­ra­bles quan es dis­posi d’un com­pu­ta­dor quàntic amb prou capa­ci­tat per pro­ces­sar les dades”, explica Vanesa Díaz, CEO de Lux­Quanta. Tan­ma­teix, i pen­sant en un futur no gaire llunyà, ningú té cap garan­tia que no hi ha grups de hackers emma­gat­ze­mant dades xifra­des avui per poder acce­dir-hi en el futur, quan la com­pu­tació quàntica esti­gui prou madura. “Per això és impres­cin­di­ble imple­men­tar les solu­ci­ons ade­qua­des al més aviat pos­si­ble”, acon­se­lla Díaz.

Ultra­se­gu­re­tat.

El sis­tema de crip­to­gra­fia quàntica (QKD) garan­teix que qual­se­vol intent d’un intrús per obser­var la infor­mació del canal quàntic dei­xarà un ras­tre que podrà ser detec­tat pel recep­tor. Tant per l’alt nivell de segu­re­tat com pel seu gran poten­cial, el sis­te­mes QKD resul­ten ido­nis per ser des­ple­gats en apli­ca­ci­ons que reque­rei­xin xifrat ultra­se­gur d’infor­mació.

Sota aquest con­text de recerca de la hiper­se­gu­re­tat, Lux­Quanta ha desen­vo­lu­pat una vari­ació de la tec­no­lo­gia QKD ano­me­nada QKD de Vari­a­ble Contínua (CV-QKD). “Aquesta vari­ant es cons­tru­eix amb com­po­nents comer­ci­als de la indústria de les tele­co­mu­ni­ca­ci­ons ja madurs, com­bi­nats i con­tro­lats per una electrònica potent i un pro­gra­mari desen­vo­lu­pat pel nos­tre equip d’R+D, que per­met una ins­tal·lació més sen­zi­lla en xar­xes òpti­ques ja des­ple­ga­des”, explica Díaz. En canvi, els sis­te­mes comer­ci­a­lit­zats fins ara, els Dis­crete Vari­a­ble QKD (DV-QKD), reque­rei­xen d’una xarxa òptica pròpia.

Lux­Quanta va sor­gir com a spin-off de l’Ins­ti­tut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubi­cat a Cas­tell­de­fels (Bar­ce­lona). Després de qua­tre anys d’inves­ti­ga­ci­ons dutes a terme pel grup d’Opto­e­lectrònica de l’ins­ti­tut, Sebastián Etc­he­verry, doc­tor en física apli­cada i actual CTO de l’empresa, i Saeed Gha­semi, doc­tor en engi­nye­ria i res­pon­sa­ble de la uni­tat de pro­ces­sa­ment de dades, van fun­dar la com­pa­nyia el maig del 2021. A hores d’ara, l’equip mul­ti­dis­ci­pli­nari de Lux­Quanta està for­mat per divuit pro­fes­si­o­nals experts en electrònica, pro­gra­mació, tec­no­lo­gies quànti­ques, tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i desen­vo­lu­pa­ment de pro­gra­mari.

Dades crítiques.

L’empresa vol con­ver­tir-se en un dels grans refe­rents euro­peus en la inves­ti­gació i la fabri­cació de sis­te­mes de crip­to­gra­fia quàntica CV-QKD, no només pel pri­mer sis­tema que van pre­sen­tar a l’Euro­pean Quan­tum Space, al MWC d’enguany, el NOVA LQ, sinó per les inves­ti­ga­ci­ons i desen­vo­lu­pa­ment al vol­tant del seu sis­tema amb fotònica inte­grada, “que per­metrà una opti­mit­zació en l’esca­lat de la tec­no­lo­gia, apro­pant-la encara més al mer­cat”, asse­gura Díaz.

Lux­Quanta és l’única com­pa­nyia de l’Estat espa­nyol dedi­cada al desen­vo­lu­pa­ment i a la comer­ci­a­lit­zació de la vari­ant CV-QKD, de la qual només hi ha qua­tre fabri­cants a tot el món, inclosa l’empresa cata­lana. El sis­tema NOVA LQ està diri­git a ope­ra­do­res de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, empre­ses dedi­ca­des a la ciber­se­gu­re­tat i enti­tats gover­na­men­tals, finan­ce­res i sanitàries. La com­pa­nyia està fent a hores d’ara pro­ves pilot amb els prin­ci­pals ope­ra­dors euro­peus de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons i enti­tats finan­ce­res de l’Estat. A més, també col·labora amb agències de cer­ti­fi­cació i segu­re­tat euro­pees perquè la seva tec­no­lo­gia pugui ser uti­lit­zada per enti­tats gover­na­men­tals.

Al capdavant del projecte Quarter

La Unió Europea ha reconegut la innovadora i funcional tecnologia de LuxQuanta i ha designat la deeptech catalana coordinadora del projecte europeu Quarter, una iniciativa conjunta per a la industrialització de la seva tecnologia QKD, en què també participen empreses de França, Holanda i Alemanya. La UE està apostant fort per la tecnologia quàntica, aportant nombrosos fons per al desenvolupament i la fabricació de sistemes d’encriptació QKD, amb l’objectiu de protegir les comunicacions digitals i de garantir la seva sobirania i independència tecnològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.