Opinió

Àfrica: entre la Xina, els EUA i Europa

La UE no té un pla geoeconòmic coherent per a Àfrica, però els EUA intenten tornar a conquerir el continent i la Xina ha construït quatre rutes de la seda

En pocs anys, la Xina ha acon­se­guit un avenç espec­ta­cu­lar a Àfrica, i tot i que es tracta d’una regió veïna d’Europa, intenta reforçar els interes­sos mutus i els vin­cles diplomàtics. Asse­gura així, les seves neces­si­tats i reforça la seva estratègia de crear un espai econòmic des de la Xina fins a Àfrica a través de l’Índia i l’Ori­ent Mitjà.

Hi ha una com­petència entre els EUA, la UE i la Xina, que volen esten­dre la seva pet­jada a Àfrica i que ara també s’expres­sen mit­jançant nar­ra­ti­ves que reque­rei­xen un dis­curs, ins­tru­ments i acci­ons nous. La con­fiança no es pot impo­sar i es cons­tru­eix len­ta­ment. La nar­ra­tiva de la Xina a Àfrica és sim­ple i molt pode­rosa: Els euro­peus t’han explo­tat? A nosal­tres, també. Vols can­viar l’ordre del món? Nosal­tres també... Aquest dis­curs diri­git al Ter­cer Món és com­pren­si­ble per part de les elits i els empre­sa­ris, però també per part dels pobles afri­cans.

En aquest con­text de lluita pel lide­ratge mun­dial entre la Xina i els EUA, l’exem­ple de la guerra a Ucraïna, amb san­ci­ons con­tra Rússia, i el pos­si­ble risc de con­flicte a Taiwan, amb una repe­tició de les san­ci­ons con­tra la Xina, genera pre­o­cu­pació. Hi ha en entre­dit la glo­ba­lit­zació i la reducció del comerç inter­na­ci­o­nal, i per aquest motiu és tan impor­tant apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats que s’obren per a Àfrica.

Aquests movi­ments hau­rien d’aler­tar els euro­peus del risc de patir un cèrcol geo­e­conòmic al Medi­ter­rani, ja que és una porta d’entrada a Europa per als pro­duc­tes xine­sos. Pequín ja ha adqui­rit o està ges­ti­o­nant alguns ports impor­tants de la regió i, a més, té una gran ter­mi­nal al port de Bar­ce­lona.

El valor del comerç exte­rior africà és de 1.016.000 mili­ons de dòlars. La Unió Euro­pea, amb 298.000 mili­ons, és el pri­mer soci comer­cial del con­ti­nent, seguit de prop per la Xina, amb 261.000 mili­ons de dòlars. Això és quasi cinc vega­des més que els EUA, que durant molts anys van domi­nar el comerç amb Àfrica. A més, les empre­ses euro­pees només dedi­quen el 3% de les seves inver­si­ons a Àfrica, men­tre que la Xina ha aug­men­tat els seus esforços d’inversió al con­ti­nent en un 20%.

La UE no té un pla geo­e­conòmic cohe­rent per a Àfrica, però els EUA inten­ten tor­nar a con­que­rir el con­ti­nent. Men­tres­tant, la Xina ha cons­truït qua­tre rutes de la seda: una a l’Àsia Cen­tral, una altra per l’oceà Índic i la ter­cera a través de l’Àrtic. La quarta és una extensió des de la península Ibèrica cap a l’Àfrica Atlàntica i el golf de Gui­nea.

Els temes econòmics i d’inversió s’han d’intro­duir en un ampli debat euro­peu, que amb massa freqüència està domi­nat per qüesti­ons de segu­re­tat i d’immi­gració amb Àfrica que obvien el seu poten­cial i la gran opor­tu­ni­tat que repre­senta el Trac­tat de Lliure Comerç Con­ti­nen­tal Africà (ZLE­CAF). És impres­cin­di­ble llançar noves pro­pos­tes auda­ces. La UE ha de pri­o­rit­zar una estratègia i una res­posta per evi­tar el cèrcol i veure el pati medi­ter­rani i les seves con­ne­xi­ons con­tro­lats per empre­ses esta­tals xine­ses. Si no ho fa, és molt pro­ba­ble que la UE quedi atra­pada a la xarxa de les rutes de la seda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.