Eines

Isabel Nogueroles

Experta en lideratge i empresa familiar

“Sense vincle emocional l’empresa familiar no té sentit, se l’ha d’estimar”

No preveure el relleu és molt perillós. Convé preparar-lo amb uns vuit anys d’antelació
S’ha d’erradicar la mentalitat rendista de molts fills en les empreses familiars: han de ser actius

Isa­bel Nogue­ro­les està espe­ci­a­lit­zada en lide­ratge, canvi orga­nit­za­ci­o­nal i empresa fami­liar i fa més de vint-i-cinc anys que acom­pa­nya líders per tal d’ali­near les for­ta­le­ses indi­vi­du­als i col·lec­ti­ves per lide­rar amb èxit el relleu gene­ra­ci­o­nal a l’empresa fami­liar.

Una de les seves apos­tes pel que fa al relleu gene­ra­ci­o­nal a l’empresa fami­liar és trac­tar-lo des d’una visió sistèmica. A què es refe­reix?
Quan miro una empresa fami­liar ho faig des de la meto­do­lo­gia sistèmica, és a dir des de tres dimen­si­ons: l’uni­vers de la família, el negoci i el patri­moni. Gene­ral­ment es tenen poc en compte qüesti­ons inter­nes de les famílies, com les expec­ta­ti­ves cre­a­des, els ran­cors, les riva­li­tats i les feri­des. En l’empresa fami­liar és deter­mi­nant tenir en compte la per­sona res­pecte al sis­tema del qual forma part.​Tra​dici​onal​ment el relleu gene­ra­ci­o­nal s’ha fet sense escol­tar què volen les per­so­nes. Resulta que pel res­pecte que es té als pares, els fills no s’atre­vei­xen a qüesti­o­nar pre­gun­tes o dinàmiques de l’empresa fami­liar. Però també hi ha hagut pares que han mar­cat la tra­jectòria dels fills a dins de les empre­ses sense tenir en compte què volien ells. Resulta que a l’empresa fami­liar el com­po­nent emo­ci­o­nal és encara més impor­tant, perquè hi ha mol­tes càrre­gues de dependències emo­ci­o­nals que es tras­pas­sen al negoci. Per això reco­mano escol­tar què passa a la família i pre­ser­var-la de les expec­ta­ti­ves emo­ci­o­nals i del vin­cle.
I com ho fa?
Els faig la història fami­liar, i resulta sor­pre­nent com hi ha patrons que es repe­tei­xen gene­ració rere gene­ració: morts, adi­ci­ons, vin­cles etc. De la mateixa manera que als nego­cis hi ha fluc­tu­a­ci­ons, n’hi ha a les famílies, i per tant el que és impor­tant és mirar les dues dimen­si­ons i que evo­lu­ci­o­nin una amb l’altra. Una no es pot mirar sense l’altra.
A les empre­ses fami­li­ars hi ha la pressió cons­tant de créixer per poder aco­llir les noves gene­ra­ci­ons, que solen ser el doble o el tri­ple de les exis­tents.
Es neces­sita un pro­jecte que vagi crei­xent perquè les famílies van aug­men­tant i s’aspira a enca­bir-hi tot­hom, però és impor­tant posar límits a les incor­po­ra­ci­ons dels mem­bres de la família al negoci. S’ha tenir en compte, que la com­pa­nyia ha de ser via­ble, i aquesta fita té a veure amb com s’innova i com s’orga­nitza.
A Cata­lu­nya un 80% de les empre­ses són fami­li­ars, molt per sobre de la resta de l’Estat, i només un 20% pre­veu que pas­sarà en el relleu gene­ra­ci­o­nal. Per què?
Aquí, cul­tu­ral­ment, vivim d’esquena a la mort, i és difícil de tren­car, però cal ser cons­ci­ent que no pre­veure el relleu és molt perillós. Sense anti­ci­pació, entrem en un ter­reny molt com­plexe en el que es bar­reja el negoci amb el patri­moni fami­liar. Pre­pa­rar el relleu en la gene­ració de cosins és més fàcil que entre ger­mans, perquè entre aquests últims hi ha més riva­li­tats molt inter­nes.
Què acon­se­lles, ales­ho­res??
Es tracta d’un procés llarg, que ha d’anar madu­rant d’una manera con­sen­su­ada. De mit­jana, es triga entre set i vuit anys a asse­gu­rar-se que s’invo­lu­cra els que mar­xen i els que vin­dran, perquè d’aquesta manera serà més sos­te­ni­ble.S’ha de pre­pa­rar bé els líders que entren, pre­veure-ho amb temps i de la manera més natu­ral pos­si­ble. Tots els mem­bres de la família des de ben joves han de conèixer el lle­gat, la història de l’empresa i estar-hi vin­cu­lats d’una manera o d’una altra, perquè esti­min el pro­jecte, perquè sense vin­cle emo­ci­o­nal l’empresa fami­liar no té sen­tit. Tot i això, sem­pre reco­mano que abans de començar a tre­ba­llar en l’empresa fami­liar tin­guin experiència labo­ral fora. Per als que mar­xen és impor­tant aju­dar-los a tro­bar afi­ci­ons i un nou paper dins de les orga­nit­za­ci­ons sense que inter­fe­reixi en els nous líders
Com pesa la figura de l’hereu de Cata­lu­nya per a aquest relleu gene­ra­ci­o­nal?
Doncs, tot i que està gai­rebé erra­di­cada, arros­se­guem el pes cul­tu­ral, i en la majo­ria tenim suc­ces­sors homes i pri­mogènits. La dona està rele­gada a una posició secundària. Tot i que comença a haver-hi un canvi, encara és molt tímid.
Defensa la figura de l’acci­o­nista actiu. A què es refe­reix?
S’hau­ria d’aca­bar amb la men­ta­li­tat ren­dista que tenen molts fills davant de l’empresa fami­liar. Un acci­o­nista actiu és aquell que tin­gui el rol que tin­gui honra el pro­jecte i estima el lle­gat, encara que el trans­formi. Per això la inno­vació, els nous models de negoci i les dinàmiques de jerar­quia de poder com­par­tit han d’anar ins­tau­rant-se a l’empresa fami­liar. Encara em trobo molts cops con­sells d’admi­nis­tració en què tot són homes i tots estan tallats per un mateix patró, i així no fem créixer les orga­nit­za­ci­ons. Perquè a més, tot­hom ha de ser acti­vista de l’empresa fami­liar perquè és la que genera més valor i impacte al ter­ri­tori i, a més, té més en con­si­de­ració a les per­so­nes. L’empresa fami­liar té una imatge bas­tant nega­tiva, i hem d’aju­dar a fer que esti­gui de moda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.