Opinió

DE MEMÒRIA

Creixement: causes

Segons el Chat GPT, una de les causes del creixement de l’economia dels Països Catalans són les universitats, que hi tenen un gran protagonisme. Certament, però no oblidem els centres de recerca, les freqüents sortides a fora de molta gent d’aquí, les vingudes de tècnics del nord...

Ja podem fer la prova: podem pre­gun­tar al Chat GPT qui­nes són les cau­ses, o les expli­ca­ci­ons, del crei­xe­ment de l’eco­no­mia als Països Cata­lans. El text que escriu –en català, és clar- com a res­posta és interes­sant. Lle­gim-lo i ana­lit­zem-lo. Segons la màquina –o n’hem de dir cer­vell arti­fi­cial?–, les cau­ses de l’històric crei­xe­ment econòmic dels Països Cata­lans són les següents.

Pri­mer: la situ­ació geogràfica estratègica. Per bé que és un fet àmpli­a­ment reco­ne­gut, és molt dis­cu­ti­ble: de llocs ben situ­ats sense crei­xe­ment econòmic n’hi ha molts, per exem­ple, Anda­lu­sia. I a l’inrevés, hi ha llocs mal situ­ats amb un crei­xe­ment fort, com Suïssa.

Segon: les infra­es­truc­tu­res de trans­port i comu­ni­ca­ci­ons. Les xar­xes de car­re­te­res, auto­pis­tes, els ports i els aero­ports. Tot i que l’Estat espa­nyol –i el francès- s’hi han posat d’esquena, que els pro­ble­mes són molts dies de pri­mera pàgina i que el cor­re­dor medi­ter­rani avança molt len­ta­ment...

Ter­cer: la inno­vació. En temes com salut, ener­gia, etc., en què, segons el Chat GPT, les uni­ver­si­tats dels Països Cata­lans tenen un gran pro­ta­go­nisme. Cer­ta­ment, però no obli­dem els cen­tres de recerca, les freqüents sor­ti­des a fora de molta gent d’aquí, les vin­gu­des de tècnics de nord enllà...

Quart: la diver­si­fi­cació econòmica. D’acord. S’ha de subrat­llar que ve de lluny, que, tal com va escriure Pere Gil el 1600, les expor­ta­ci­ons cata­la­nes eren molt vari­a­des. Sem­pre –ales­ho­res i ara- de pro­duc­tes ela­bo­rats, no de matèries pri­me­res (que sem­pre s’apro­fi­ten al màxim).

Cinquè: la col·labo­ració entre empre­ses i ins­ti­tu­ci­ons públi­ques. Amb l’estat absent -o ober­ta­ment en con­tra- però amb ajun­ta­ments, dipu­ta­ci­ons pro­vin­ci­als, hos­pi­tals, la Man­co­mu­ni­tat (1914-23), l’informe del BIRF (1962), el crei­xe­ment del sec­tor públic a par­tir del 1980...

Sisè: els recur­sos natu­rals i el turisme. Sí però no. La indústria turística –com totes les indústries- és fruit d’un llarg procés d’ela­bo­ració, en què juga un paper clau la tec­no­lo­gia (de trans­port, d’infor­mació i/o comu­ni­cació, d’hos­tat­ge­ria). Els recur­sos natu­rals no gene­ren automàtica­ment turisme.

Setè: la inter­na­ci­o­na­lit­zació, el crei­xe­ment del comerç mun­dial. Sabem que l’eco­no­mia dels Països Cata­lans es va començar a inter­na­ci­o­na­lit­zar en el segle XIII.

Aquests set punts de la màquina sobre l’èxit econòmic català resu­mei­xen una visió prou gene­ra­lit­zada, però cal afe­gir-hi alguns punts més.

Vuitè: l’eficàcia econòmica de les micro­famílies i de les pimes (que són, sovint, empre­ses fami­li­ars). L’apa­rició de famílies de dos o tres fills que inver­tien –totes, bur­ge­ses i pro­letàries– en l’edu­cació dels fills va ser des­co­berta el 1920 per Josep M. Tallada. Aques­tes famílies, i les pimes, han gene­rat una gran demanda de tre­ball que ha ori­gi­nat tres grans ona­des d’immi­gració.Tant la pri­mera onada (anys vint) com la segona (anys cin­quanta i sei­xanta) adop­ten el model fami­liar català i gene­ren, doncs, la ter­cera, en el segle XXI, d’orígens molt llu­nyans.

Novè: emi­gració. Men­tres­tant –i des de molt abans del 1920-, molts cata­lans empre­ne­dors han emi­grat, i emi­gren. Hi ha, doncs, alhora, immi­gració i emi­gració, sem­pre amb un ves­sant econòmic posi­tiu. Tot i la ine­vi­ta­ble enyo­rança del poema de Jacint Ver­da­guer.

Desè: la diver­si­tat de fórmu­les empre­sa­ri­als. Les pimes i també les grans empre­ses, les mul­ti­na­ci­o­nals (començant per la Com­pa­nyia Nova de Gibral­tar del 1709), les coo­pe­ra­ti­ves (com, des del 1968, Aba­cus, amb quasi 1 milió de socis), les mútues, les empre­ses públi­ques, les fun­da­ci­ons, les ONG, els clubs. Ja fa molts anys que Ernest Lluch ens va expli­car que a Cata­lu­nya el capi­ta­lisme no havia tri­om­fat com­ple­ta­ment.

Reinvencions

Si preguntem al Chat GPT per les dues, o tres, reinvencions dels Països Catalans, la resposta és clara: n’hi ha dues. La primera és la Renaixença del segle XIX, redescoberta lingüística, cultural, identitària. La segona reinvenció és política: a partir de la Transició iniciada als anys setanta. A “Catalunya es reinventa tres cops” (L’Econòmic, 8-7-2018) hi ha una altra visió, però la proposta de la màquina –tornem-hi– és interessant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.