Opinió

La nova llei del canal ètic

La nova Llei 2/2023, de 20 de febrer, regu­la­dora de la pro­tecció de les per­so­nes que infor­min sobre infrac­ci­ons nor­ma­ti­ves i de lluita con­tra la cor­rupció, que trans­posa la Direc­tiva Comu­nitària 2019/1937 (Direc­tiva de Whist­le­blowing), esta­bleix a l’Estat espa­nyol un règim jurídic que garan­teix la pro­tecció efec­tiva de les per­so­nes que, mit­jançant canals de denúncia, infor­min sobre infrac­ci­ons del dret de la Unió Euro­pea, o sobre infrac­ci­ons penals o admi­nis­tra­ti­ves greus o molt greus del dret espa­nyol.

En aquest sen­tit, una de les qüesti­ons més relle­vants que plan­teja aquesta nova llei és l’obli­gació per a les empre­ses i els grups empre­sa­ri­als del sec­tor pri­vat amb 50 o més tre­ba­lla­dors d’implan­tar canals ètics o de denúncia a la seva orga­nit­zació. Aque­lles empre­ses que ja dis­po­sin d’un canal ètic, l’hau­ran d’adap­tar de tal manera que aquest i la nor­ma­tiva interna que el reguli s’adap­tin a les exigències i requi­sits esta­blerts a la llei.

Tot i que la norma esta­bleix els canals ètics interns de les empre­ses com a mitjà pre­fe­rent per a la denúncia d’infrac­ci­ons, la llei regula la cre­ació de canals externs de comu­ni­ca­ci­ons als quals l’infor­mant es podrà diri­gir i fer comu­ni­ca­ci­ons sobre infrac­ci­ons de forma directa i, per tant, sense haver de pre­sen­tar denúncia prèvia al canal ètic ins­tau­rat a l’empresa.

Aquests canals externs de denúncies esta­ran ges­ti­o­nats per l’Auto­ri­tat Inde­pen­dent de Pro­tecció de l’Infor­mant (AAI) o per les auto­ri­tats o òrgans com­pe­tents de les comu­ni­tats autònomes, segons cor­res­pon­gui. Aquests òrgans públics, entre altres fun­ci­ons, tin­dran la potes­tat de tra­mi­tar els pro­ce­di­ments san­ci­o­na­dors resul­tants de la comissió de les infrac­ci­ons pre­vis­tes en la llei i impo­sar les cor­res­po­nents san­ci­ons que aquesta pre­veu.

Un altre aspecte impor­tant que intro­du­eix la llei, és l’obli­gació per part de l’òrgan d’admi­nis­tració de l’empresa de desig­nar un res­pon­sa­ble del sis­tema com­pe­tent per a la gestió d’aquest canal ètic o de denúncies. El seu nome­na­ment, s’haurà de comu­ni­car for­mal­ment a l’AAI.

L’incom­pli­ment per part d’una per­sona jurídica de l’obli­gació d’implan­tar un canal ètic, o d’adap­tar el ja exis­tent als nous requi­sits i exigències de la llei, podrà com­por­tar una sanció de fins a 1.000.000 d’euros. Final­ment, la llei pre­veu que el ter­mini màxim per a l’esta­bli­ment dels canals ètics (o l’adap­tació dels ja exis­tents), en aque­lles empre­ses o grups d’empre­ses amb més de 249 tre­ba­lla­dors, és de tres mesos a par­tir de l’entrada en vigor de la llei, és a dir, el 13 de juny del 2023. Per a aque­lles empre­ses o grups d’empre­ses amb entre 50 i 249 tre­ba­lla­dors, el ter­mini s’estén fins a l’1 de desem­bre del 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.