Gran angular

Màxima concentració tecnològica

Els congressos ISE, IoT i MWC aglutinen a Barcelona, en tan sols vuit dies, les últimes innovacions en matèria de connectivitat, audiovisual, salut, indústria i seguretat

La connectivitat avançada i les xarxes privades, protagonistes
La representació catalana s’ha fet un lloc entre els més innovadors
La recerca se centra cada vegada més en el benestar de les persones

Ini­ciar l’any recor­rent l’Inte­gra­ted Sys­tems Europe (ISE), el congrés més impor­tant del món del sec­tor audi­o­vi­sual, que es va cele­brar durant qua­tre dies a Fira de Bar­ce­lona a l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, a finals de gener, dona la pers­pec­tiva del nivell tec­nològic que irromprà, més aviat que tard, en els sec­tors pro­duc­tius a escala mun­dial. Sumar-hi a aquesta allau d’infor­mació tec­nològica l’IoT Solu­ti­ons World Con­gress (IoT SWC), que va transcórrer en paral·lel a l’ISE, i l’edició de finals de febrer del Mobile World Con­gress (MWC), ja con­fi­gura una acu­rada mirada avançada d’una quo­ti­di­a­ni­tat futura gens quimèrica.

Sí bé les nove­tats d’aquests sec­tors es pre­sen­ten any rere any, les edi­ci­ons del 2023 han estat par­ti­cu­lar­ment inci­dents a gene­rar una tec­no­lo­gia cada vegada més sos­te­ni­ble, ètica i humana. Sem­bla que, per fi, les inno­va­ci­ons tec­nològiques es posen al ser­vei de els per­so­nes, situ­ant-les en l’epi­cen­tre de les fun­ci­o­na­li­tats i també del negoci econòmic.

La presència de l’empre­sa­riat i l’empre­ne­do­ria cata­lana ha anat incre­men­tant-se any rere any, senyal del bon moment que viu el sec­tor al país, i el reco­nei­xe­ment en paral·lel que ha acon­se­guit en l’àmbit glo­bal. Un total de 73 empre­ses i enti­tats van repre­sen­tar Cata­lu­nya a l’ISE, xifra que va situar el país com el cinquè amb més repre­sen­tació en l’esde­ve­ni­ment, superat només per la Xina, el Regne Unit, Ale­ma­nya i els Estats Units, i al davant de països com Corea del Sud, els Països Bai­xos i França. En con­junt, la par­ti­ci­pació cata­lana va repre­sen­tar el 63% de les empre­ses de l’Estat espa­nyol amb presència al congrés de l’audi­o­vi­sual.

D’altra banda, 34 com­pa­nyies més van par­ti­ci­par, de bra­cet d’ACCIÓ i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, a l’IoT SWC, el prin­ci­pal esde­ve­ni­ment mun­dial del sec­tor de la inter­net de les coses i les tec­no­lo­gies asso­ci­a­des a la indústria 4.0. A aques­tes també s’hi ha de sumar les que hi van assis­tir amb estand propi, com l’àrea de la divisió de robòtica de la mul­ti­na­ci­o­nal suïssa ABB a l’Estat, que té cen­tra­lit­zada a Sant Quirze del Vallès, des d’on innova per als cli­ents euro­peus, i les que van par­ti­ci­par a través de l’estand de la Mobile World Capi­tal. Entre elles, Park4­Dis, una firma de solu­ci­ons de mobi­li­tat per a per­so­nes dis­ca­pa­ci­ta­des.

Carlo Cas­te­llano, un italià esta­blert a Bar­ce­lona des de fa més de dues dècades, va crear l’empresa Solu­ci­o­nes de Movi­li­dad Espe­ci­a­les el 2016 “per aju­dar a tro­bar les pla­ces d’apar­ca­ment reser­va­des per a per­so­nes que, com jo, tenim mobi­li­tat reduïda”, explica. Park4­Dis és una apli­cació mòbil desen­vo­lu­pada amb el suport de la Fun­dació ONCE i EIT Urban Mobi­lity, mos­tra més de 45.000 d’aques­tes pla­ces en més de 300 ciu­tats de 10 països euro­peus. A hores d’ara, supera els 5.000 usu­a­ris.

Con­tin­guts.

D’una banda, set salons dedi­cats a l’audi­o­vi­sual més futu­rista, amb pan­ta­lles d’altíssima qua­li­tat, holo­gra­mes interac­tius, ins­tal·laci­ons immer­si­ves i apa­ra­dors futu­ris­tes. De l’altra, un saló abo­cat als dis­po­si­tius que han de millo­rar la vida de les per­so­nes i situar la indústria en un estadi hiper­di­gi­ta­lit­zat.

Black­fish, amb seu a Bar­ce­lona, va ser una de les que va estar pre­sent al Pavelló Català de l’ISE. Inte­gra ser­vi­dors mul­timèdia amb software propi i ges­ti­ona con­tin­guts audi­o­vi­su­als. Ha tre­ba­llat per a l’arxi­co­ne­gut stre­a­mer Ibai Lla­nos i en pro­gra­mes de tele­visió com ara El Hor­mi­guero, d’Antena 3, o Eufòria de TV3, entre molts d’altres. “Som espe­ci­a­lis­tes a inte­grar l’electrònica”, diu Eli­sa­bet Pueyo, cofun­da­dora de la com­pa­nyia, jun­ta­ment amb Xavi Borràs i Jaume Obi­ols.

L’equip de Black­fish, for­mat per deu pro­fes­si­o­nals, crea i imple­menta ele­ments de rea­li­tat aug­men­tada, du a terme stre­a­mings uti­lit­zant des d’una a cinc càmeres, i pro­du­eix esde­ve­ni­ments vir­tu­als, híbrids o pre­gra­vats. A més, dis­posa d’un plató de 50 m² per a pro­duc­ci­ons. “Neces­si­tem for­mar les per­so­nes que volem inte­grar a l’empresa perquè el nos­tre sec­tor evo­lu­ci­ona molt ràpida­ment”, asse­nyala Pueyo.

I entre les grans del sec­tor audi­o­vi­sual, nsign.​tv, fun­dada també a Bar­ce­lona i amb seu a Madrid, València, Miami i Mèxic, va ense­nyar la seva car­te­lle­ria digi­tal amb software propi ges­ti­o­nat des del núvol. El seu negoci, en ple procés d’inter­na­ci­o­na­lit­zació, pren el model SaaS (Softwa­reAs A Ser­vice) i es diri­geix, sobre­tot, als espais físics comer­ci­als, hotels, hos­pi­tals i el món cor­po­ra­tiu.

Sal­var vides.

A l’IoT SWC va des­ta­car la solució pre­sen­tada per la Fun­dació i2Cat, el cen­tre d’inves­ti­gació i desen­vo­lu­pa­ment de la inter­net avançada. Es tracta d’un dis­po­si­tiu de loca­lit­zació que dota de més eficiència els equips d’emergència en mis­si­ons crítiques, desen­vo­lu­pat dins del pro­jecte euro­peu Res­pond-A.

Explica Toni Adame, engi­nyer en Tele­co­mu­ni­ca­ci­ons d’i2Cat: “El dis­po­si­tiu que hem desen­vo­lu­pat dona res­posta a tres situ­a­ci­ons con­cre­tes: el res­cat de per­so­nes atra­pa­des dins d’un edi­fici a causa d’un incendi o ter­ratrèmol; la geo­lo­ca­lit­zació de focs i dels equips d’actu­ació en un incendi fores­tal, a través de la moni­to­rit­zació de l’entorn; i l’opti­mit­zació i millora de la coor­di­nació dels cos­sos de res­cat ens acci­dents que tenen lloc en entorns indus­tri­als.”

La inno­vació que pot sal­var vides està con­for­mada per una petita caixa de pocs grams de pes, feta de ter­moplàstic PA12 (uti­lit­zat per a la impressió 3D), que suporta tem­pe­ra­tu­res de fins a 200 graus, i que s’ubica al casc de les per­so­nes que for­men els equips de res­cat.

Dins de la caixa s’ubica una placa que inte­gra un pro­ces­sa­dor –el cer­vell–, encar­re­gat d’inter­can­viar dades de geo­lo­ca­lit­zació, a través d’una interfície wifi –que garan­teix la trans­missió de dades per si mateixa–, amb les dife­rents cai­xes fixes de la xarxa esta­blerta prèvia­ment al vol­tant del sinis­tre. “El dis­po­si­tiu té un abast d’entre 30 i 50 metres i la tri­an­gu­lació de les dades, que es reben de les cai­xes que por­ten els mem­bres de l’equip de res­cat, ens dona la seva loca­lit­zació, amb un error de només un metre”, explica Adame. El cost apro­xi­mat de fabri­cació d’aquests dis­po­si­tius no supera els 40 euros per uni­tat.

Start-ups i recerca.

Encara no un mes després d’aquest esclat de tec­no­lo­gia, el MWC va irrom­pre ofe­rint una mos­tra com mai d’inno­va­do­res empre­ses emer­gents, entre les quals domi­na­ven les enfo­ca­des a la salut de les per­so­nes, a l’analítica de dades, el meta­vers i tota mena de rea­li­tats vir­tu­als, aug­men­ta­des i immer­si­ves, en les quals la intel·ligència arti­fi­cial, el desen­vo­lu­pa­ment de la xarxa 5G i les ver­si­ons pri­va­des d’aquesta van pren­dre pro­ta­go­nisme. Cen­tres de recerca del país, com ara Eure­cat, la Fun­dació i2Cat i Bar­ce­lona Health Hub (BHH), van mos­trar com són de prolífiques les seves inves­ti­ga­ci­ons.

Men­tre Eure­cat donava a conèixer la seva àmplia inves­ti­gació al vol­tant del sec­tor de la salut, solu­ci­ons robòtiques enfo­ca­des a l’acom­pa­nya­ment de per­so­nes grans que viuen soles, inno­va­ci­ons per a la indústria 4.0 i solu­ci­ons per al sec­tor aero­pes­pa­cial, la Fun­dació i2Cat va mos­trar Neu­troon, la seva spin-off cre­ada després de més de cinc anys de recerca i ori­en­tada a demo­cra­tit­zar les xar­xes 5G pri­va­des. Con­ver­tida en una de les pri­me­res empre­ses de la indústria 5G cata­lana, va néixer el 2020 com una pla­ta­forma de software cloud (al núvol) que ofe­reix a les empre­ses la pos­si­bi­li­tat de ges­ti­o­nar xar­xes 5G pri­va­des de dife­rents fabri­cants i ope­ra­dors des d’una única interfície.

Neu­troon, que ja té com a cli­ents Fer­ro­vial i Fujitsu a l’Estat espa­nyol i el Regne Unit, i que aviat ope­rarà també als Estats Units, va donar a conèixer durant el MWC la Nomad 5G, una solució de xarxa 5G pri­vada i edge prein­te­grada que es pot enviar arreu del món gràcies a la seva estruc­tura en for­mat capsa, apta per a vols en avió. La Nomad 5G, que es per­so­na­litza a mida de les neces­si­tats del cli­ent, està con­nec­tat a la pla­ta­forma al núvol de Neu­troon. “Amb ella asse­gu­rem el temps de res­posta de les con­ne­xi­ons en entorns indus­tri­als, evi­tant la latència”, afirma Josep Para­dells, direc­tor de la Fun­dació i2Cat.

Entre dades.

“Nosal­tres hem vol­gut dis­se­nyar una eina pen­sada per a l’usu­ari de negoci, que demo­cra­titza l’accés a les dades estruc­tu­ra­des, vali­da­des i de qua­li­tat, per aju­dar qual­se­vol empresa a donar valor estratègic al seu actiu més pre­uat, que són ara per ara les seves dades”, explica Astrid Cam­prubí, cofun­da­dora i CEO d’Aqtiva, una com­pa­nyia ubi­cada dins l’espai Tech Bar­ce­lona al 4YFN, la zona de les start-ups del MWC. “A Aqtiva aju­dem a les com­pa­nyies a tro­bar un clar avan­tatge com­pe­ti­tiu en el seu mar­cat fent ús de la infor­mació de qua­li­tat que genera el seu negoci, entorn, com­petència o mer­cats, fomen­tant la presa de deci­si­ons basa­des en dades vera­ces, i tot d’una manera ràpida, sen­zi­lla, fle­xi­ble i de paga­ment per ús, evi­tant tot allò que fins ara els grans fabri­cants de software no per­me­tien”, explica Cam­prubí.

El sector audiovisual va pel bon camí

El sector audiovisual català està format a hores d’ara per 3.695 empreses que ocupen més de 32.500 persones, amb un volum de negoci conjunt que supera els 7.000 milions d’euros, que equival al 2,9% del PIB català. Així ho indica l’estudi que va presentar ACCIÓ el dia que es va inaugurar l’ISE, el 31 de gener. El sector ha atret 566 milions d’euros d’inversió estrangera en els darrers cinc anys, un 20% més que en l’anterior quinquenni. Jove i ple de dinamisme, l’àmbit de l’entreteniment concentra el 53,8% de la facturació total d’un sector en què el 41,8% d’empreses tenen menys de deu anys.

La quàntica creix dins l’ecosistema

Tot i que encara encabides en un espai de dimensions contingudes, les tecnologies quàntiques van tornar a ser presents al MWC, al Quantum Flagship, per continuar donant a conèixer les seves innovacions cada cop més desenvolupades, enfocades bàsicament a la comunicació, la seguretat i la computació. Dins d’aquest espai, on estaven representades les companyies catalanes LuxQuanta, Qilimanjaro i Quside, s’hi van exhibir prototips i productes d’última generació.

Al Quantum Flagship, present al MWC des de l’edició del 2018, s’hi van exposar, també, les iniciatives europees que pretenen consolidar i ampliar el lideratge científic i l’excel·lència en aquesta àrea d’investigació, posar en marxa una indústria europea competitiva en tecnologies quàntiques i fer del continent una regió dinàmica i atractiva per a la investigació, la innovació, els negocis i les inversions en aquest camp. Les empreses catalanes, sorgides de diferents centres de recerca del país tenen molt a dir en aquesta tecnologia de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.