Opinió

Compartiments del coneixement

A mesura que el coneixement ha anat creixent, a escoles i universitats la separació de les ciències i les humanitats s’ha fet abans i més profunda. Des de l’àmbit de les humanitats s’ha reivindicat que la formació humanista s’hauria d’incorporar a la formació de ciències i enginyeria. El procés recíproc no s’ha donat gaire

A l’assaig Of stu­dies (1597, ampliat el 1625), de l’obra Essays, Sir Fran­cis Bacon va escriure la cone­guda frase: “Rea­ding maketh a full man; con­fe­rence a ready man; and wri­ting an exact man”, que podem tra­duir per “La lec­tura fa l’home com­plet; la con­versa, àgil; l’escriure, precís”.

Aquesta frase té encara una vali­desa inqüesti­o­na­ble. Segu­ra­ment tot­hom com­par­ti­ria el seu sen­tit, però cada dia ens n’allu­nyem més. Escric això arran de comen­ta­ris que he lle­git valo­rant els efec­tes de la llei del sis­tema uni­ver­si­tari (LOSU), que fa pocs dies va ser apro­vada i publi­cada, i està a punt d’entrar en vigor. Una llei necessària, si tenim pre­sent que la vigent es va apro­var el 2001, tot i que es va modi­fi­car el 2007. En tot cas, més de quinze anys en els quals s’han produït can­vis subs­tan­ci­als en els àmbits de la docència, la recerca i la trans­ferència de conei­xe­ment.

La llei, típica­ment espa­nyola, és regla­men­tista i homo­geneïtza­dora, i com­plica les coses perquè Cata­lu­nya pugui man­te­nir un model propi. Segur, però, que tro­ba­rem la manera d’elu­dir, no totes, però sí algu­nes tra­ves.

La majo­ria dels comen­ta­ris mos­tren insa­tis­facció amb la llei. Els posi­tius, en gene­ral, no són notícia. El que més m’ha sob­tat són les crítiques i refle­xi­ons sobre l’absència de menció de les huma­ni­tats.

Fins al segle XVII les ciències i les huma­ni­tats ana­ven jun­tes. Va ser ales­ho­res quan científics i huma­nis­tes van seguir camins sepa­rats, encara que paral·lels. A mesura que el conei­xe­ment ha anat crei­xent, a esco­les i uni­ver­si­tats la sepa­ració s’ha fet abans i més pro­funda. Des de l’àmbit de les huma­ni­tats s’ha rei­vin­di­cat que la for­mació huma­nista s’hau­ria d’incor­po­rar a la for­mació de ciències i engi­nye­ria. El procés recíproc no s’ha donat gaire. Els científics no han dema­nat gaire que la ciència s’incor­pori a la for­mació huma­nista.

Hi ha un altre feno­men de sepa­ració del qual es parla menys. Quan jo vaig començar la car­rera de química, en el pri­mer curs hi havia matemàtiques, física, química, geo­lo­gia i bio­lo­gia. Con­vivíem els que volíem seguir la car­rera d’una o altra ciència. La car­rera durava cinc anys. Prèvia­ment, en el curs preu­ni­ver­si­tari, havíem estu­diat filo­so­fia, història i lite­ra­tura. Ara les bifur­ca­ci­ons exclo­ents són prèvies. Les car­re­res, més cur­tes, i els estu­di­ants que fan una car­rera de ciències pràcti­ca­ment només veuen les coses del seu àmbit i poc o gens les dels altres. Natu­ral­ment, les huma­ni­tats, només al bat­xi­lle­rat. Des que jo estu­di­ava han des­a­pa­re­gut el curs preu­ni­ver­si­tari, que tenia matèries d’huma­ni­tats, i el pri­mer curs de car­rera comú, en el qual hi havia les matèries gene­rals de la branca del conei­xe­ment tri­ada.

El procés com­plet de for­mació i edu­cació que porta l’infant a con­ver­tir-se en algú que deno­mi­nem pro­fes­si­o­nal, és un camí pel qual una part dels joves, els uni­ver­si­ta­ris, cul­mi­nen la for­mació for­mal, sense obs­ta­cle que puguin con­ti­nuar al llarg de la vida incor­po­rant nous conei­xe­ments.

En aquest procés, de més de vint anys, la per­sona hau­ria d’haver adqui­rit un seguit de conei­xe­ments i, com agrada dir, de com­petències i eines que la pre­pa­rin, no només per a una feina con­creta, com sem­bla que a vega­des algu­nes famílies volen per als seus fills, sinó per ser per­so­nes com­ple­tes. Es pot acon­se­guir la ple­ni­tud a través de la uni­ver­si­tat? No. És una eina més, però el conei­xe­ment està esmi­co­lat i cada vegada ho estarà més. Per què dema­nar huma­ni­tats en la car­rera de bio­lo­gia i no geo­lo­gia o física? Per què no dema­nar física en la car­rera d’història? El món va per una altra via i només podríem allar­gar la for­mació preu­ni­ver­sitària i uni­ver­sitària. La vida és més llarga i el conei­xe­ment creix.

Quan es con­sulta a l’empresa què volen o tro­ben a fal­tar els seus tre­ba­lla­dors gra­du­ats, veiem que els interessa la capa­ci­tat lec­tora i numèrica i les eines comu­ni­ca­ti­ves. Ens hauríem de pre­gun­tar si la llei d’uni­ver­si­tats ha d’aju­dar que aques­tes com­petències s’asso­lei­xin.

Segu­ra­ment en bona part la comu­ni­cació i la capa­ci­tat d’apren­dre, sí. Tan­ma­teix, i la capa­ci­tat lec­tora i numèrica? Com s’aprèn a fer jocs mala­bars amb tres pilo­tes? Tot­hom sap que amb unes poques ins­truc­ci­ons i pràctica, molta pràctica. Com s’acon­se­gueix capa­ci­tat numèrica? Segur que no amb la llei d’uni­ver­si­tats. Només amb pràctica, molta pràctica. Com s’adqui­reix capa­ci­tat lec­tora? Doncs lle­gint. La repe­tició i la memòria són insubs­tituïbles i no són coses que depen­guin de la llei d’uni­ver­si­tats i poc de la uni­ver­si­tat. La uni­ver­si­tat no té la culpa que molts gra­du­ats no sàpiguen qui fou Fran­cis Bacon.

Sir Francis Bacon

Sir Francis Bacon, polític i filòsof anglès, nascut l’any 1561. El 1620 va publicar Novum organum scientiarum, obra considerada la primera formulació escrita del mètode científic on descarta l’aplicació de la lògica aristotèlica en favor de l’observació i l’experimentació científiques. Prèviament havia classificat totes les ciències. És el pare de l’empirisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.