Gran angular

La transició comença a les teulades

La societat civil demana que l’energia renovable es desenvolupi als sostres dels habitatges i a espais degradats, en lloc de fer-ho a camps de conreu o d’interès natural

Els Next Generation han d’anar a l’aprofitament d’espais alterats
Encara no tenim un pla que ens digui on ubicar les renovables

Com més va més viu és el debat al vol­tant de qui­nes reno­va­bles volem, si uns camps solars i eòlics gegan­tins que arra­sen pai­satge i con­reus o bé tra­iem pro­fit de teu­la­des i espais alte­rats per asso­lir l’har­mo­nia.

En aquesta trans­cen­den­tal dis­cussió sobre quina tran­sició energètica volem, diver­sos estu­dis mar­quen vies alter­na­ti­ves. Un d’aquests és el que ha ela­bo­rat l’Obser­va­to­rio de la Sos­te­ni­bi­li­dad, per encàrrec de la pla­ta­forma Ali­ente. L’informe Reno­va­bles sos­te­ni­bles: foto­vol­taica sosté per al cas de Cata­lu­nya que hi ha almenys 33.861 hectàrees per ins­tal·lar 19.1918 MW, que pro­dui­rien gai­rebé 30.000 GWh/any d’ener­gia foto­vol­taica sense gai­rebé impacte ambi­en­tal, amb un estalvi de 16 mili­ons de tones en emis­si­ons de CO2, i la capa­ci­tat de pro­duir ener­gia per a vuit mili­ons de per­so­nes, a més de crear 30.000 llocs de tre­ball. Com diu un dels autors de l’informe, Fer­nando Pri­eto, “és molt més intel·ligent posar pla­ques solars a les teu­la­des, pàrquings, zones comer­ci­als, naus indus­tri­als i zones degra­da­des com ara auto­pis­tes, zones mine­res, abo­ca­dors, pedre­res i infra­es­truc­tu­res line­als que a zones fores­tals, agrícoles o d’interès per a la con­ser­vació”. Intel·ligència que fruc­ti­fica, al seu parer, en un bene­fici a la soci­e­tat i la petita empresa a través de comu­ni­tats energètiques, amb un estalvi en el rebut de la llum i la cre­ació d’ocu­pació.

De fet, seguir aquest model és com­plir amb el que demana en el seu arti­cle 19 la Llei 16/2017, de canvi climàtic, que explícita­ment insta a ins­tal·lar les reno­va­bles en espais degra­dats, per no alte­rar els con­reus i el pai­satge. Però per a això, com asse­nyala Xavier Jiménez, pre­si­dent del grup eco­lo­gista Gepec-EdC, cal un pla: “Hi ha un buit de pla­ni­fi­cació. Teníem un Pla d’Ener­gia 2012-2020 que ha cadu­cat i el Pla Ter­ri­to­rial d’Ener­gies Reno­va­bles encara està en fase de pre­pa­ració, amb la qual cosa no tenim un pla que ens digui on ubi­car les reno­va­bles.” Amb 20 anys d’experiència al ter­ri­tori, Jiménez relata “com es trans­forma l’espai natu­ral en espai indus­trial, ja que, en el cas de l’eòlica, per acce­dir a les àrees de més ren­di­bi­li­tat del vent, les zones més ele­va­des, cal obrir pis­tes, fer cimen­ta­ci­ons, obrir rases d’inter­con­nexió elèctrica, etc., amb impac­tes severs que trin­xen l’espai natu­ral, com és el cas del parc eòlic de Riu­de­cols-Due­saigües, que ha afec­tat un dels millors alzi­nars del sud de Tar­ra­gona”. Xavier Jiménez alerta dels greus danys que els molins poden cau­sar a l’avi­fauna, i es remet a un recent estudi publi­cat per Sci­ence, en què 23 experts de tot l’Estat aler­ten del perill que sotja espècies amenaçades com ara l’àguila cua­bar­rada, l’àguila impe­rial i el vol­tor negre, sovint vícti­mes de les pales dels aero­ge­ne­ra­dors, així com els ocells pas­se­ri­for­mes, que acos­tu­men a migrar de nit i no poden evi­tar les pales dels aero­ge­ne­ra­dors.

Però, no es fan ava­lu­a­ci­ons d’impacte ambi­en­tal? Com diu Jiménez, “hi ha molta diferència entre l’impacte teòric i el real. Durant els dar­rers tres anys, el CSIC ha fet un segui­ment de 20 cen­trals eòliques, i ha obser­vat que l’impacte real sobre el medi és molt més sever del que pre­ve­ien les ava­lu­a­ci­ons prèvies”. Al vol­tant de la foto­vol­taica, Jiménez denun­cia que “s’estan arren­cant oli­ve­res i vinyes per ficar-hi pla­ques en macro­pro­jec­tes de 800 hectàrees. Page­sos arren­da­ta­ris, que fa molts anys que tre­ba­llen la terra, són avi­sats que en un any han d’aban­do­nar la finca”.

Com alerta Jiménez, tota ener­gia que es genera lluny del con­sum obliga a cons­truir línies de trans­port: “A Cata­lu­nya, si tiren enda­vant tots els pro­jec­tes, cal­dran mol­tes línies de molta alta tensió (MAT), amb un gran impacte.” Una altra raó, al seu parer, per apos­tar “per un model d’ener­gia dis­tribuïda, gene­rada al lloc de con­sum”. Jiménez anima la recent­ment cons­tituïda agència d’ener­gia de la Gene­ra­li­tat, L’Energètica, “a ser ago­sa­rada” i mar­car “un nou model de tran­sició”, i que “no només cobreixi de pla­ques els edi­fi­cis de la Gene­ra­li­tat, sinó també espais via­ris, fer­ro­vi­a­ris, ports i aero­ports”. La Xarxa d’Enti­tats Cata­la­nes per a una Tran­sició Energètica Justa també demana a la Gene­ra­li­tat un estudi deta­llat de totes les superfícies degra­da­des i antro­pit­za­des on es pugui ins­tal·lar foto­vol­taica i minieòlica. Mont­ser­rat Coberó, por­ta­veu de la Xarxa, diu: “Ens hem de posar al nivell de països com ara França, que legisla perquè a curt ter­mini tota la superfície de pàrquings es cobreixi de pla­ques solars, o Ale­ma­nya, que valora quanta ener­gia es podria pro­duir cobrint les auto­pis­tes amb foto­vol­taica trans­pa­rent, una idea per­fec­ta­ment repli­ca­ble en un país com el nos­tre, amb una xarxa viària densa.”

La Xarxa creu que cal posar fi a un model que res­pon als interes­sos de les grans energètiques, i per això “és impor­tant que no es doni suport ni sub­ven­ci­ons a macro­pro­jec­tes que només bus­quen la ren­di­bi­li­tat econòmica, sense tenir en compte la ciu­ta­da­nia i la pro­tecció del ter­ri­tori”. Dins aquesta visió, “els fons Next Gene­ra­tion s’hau­rien de des­ti­nar exclu­si­va­ment a pro­jec­tes d’auto­con­sum i d’apro­fi­ta­ment d’espais degra­dats”. Per a Andrea Vides de Dios, de la Xarxa per a la Sobi­ra­nia Energètica, “l’apro­fi­ta­ment d’espais antro­pit­zats té l’avan­tatge d’acos­tar la gestió de l’ener­gia als muni­ci­pis de forma dis­tribuïda i evi­tant els mono­po­lis de les grans empre­ses. Ini­ciar pro­ces­sos par­ti­ci­pa­tius a pobles i ciu­tats és clau per fomen­tar una tran­sició que pri­o­ritzi els usos repro­duc­tius i comu­ni­ta­ris de l’ener­gia”. No podem per­dre de vista, com s’asse­nyala des del ter­ri­tori, l’amenaça de pèrdua de sobi­ra­nia ali­mentària que plana sobre Cata­lu­nya, amb dis­po­si­ci­ons com ara el Decret 24/2022, que per­met ocu­par zones de rega­diu, eli­mi­nar camps d’alta pro­duc­ti­vi­tat i la pèrdua de llocs de tre­ball per a agri­cul­tors i rama­ders. Joan Vázquez, pre­si­dent d’Ipcena i de la Fede­ració d’Eco­lo­gis­tes de Cata­lu­nya, explica: “No obli­dem que tenim una llei com la d’espais agra­ris, que demana pre­ser­var les ter­res pro­duc­to­res d’ali­ments, amb el benentès que Cata­lu­nya només pro­du­eix el 45% dels ali­ments que neces­sita.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.