Empreses

GCA aixeca al 22@ el primer edifici ‘smart’ de l’Estat

L’immoble, actual seu de T-Systems, respecta l’entorn i integra sostenibilitat i innovació tecnològica

L’Smart 22@ vol ser un referent per a la ciutat i la seva nova arquitectura

L’han bate­jat com a Smart 22@ i és el pri­mer edi­fici intel·ligent que s’ha cons­truït a l’Estat espa­nyol. L’estudi bar­ce­loní GCA Arc­hi­tects ha estat l’encar­re­gat de dur a terme el pro­jecte, que ha esde­vin­gut la nova seu de T-Sys­tems, la filial de ser­veis informàtics de la com­pa­nyia ale­ma­nya de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons Deutsche Telekom. Ubi­cat al car­rer Pere IV de Bar­ce­lona, en ple dis­tricte 22@, l’Smart 22@ es va dis­se­nyar amb l’objec­tiu que s’integrés i reflectís les dife­rents eta­pes per les quals ha pas­sat el barri del Poble­nou en la seva història.

“Smart 22@ és un nexe d’unió entre pas­sat i futur. El seu caràcter inno­va­dor resi­deix pre­ci­sa­ment en la inte­gració de l’eco­e­ficiència, sos­te­ni­bi­li­tat i inno­vació tec­nològica amb la importància del fet arte­sa­nal i el res­pecte pel patri­moni local”, comenta Josep Riu, arqui­tecte i soci a GCA Arc­hi­tects, un estudi inter­na­ci­o­nal, fun­dat a Bar­ce­lona el 1986 pels arqui­tec­tes Josep Juan­pere i Anto­nio Puig.

Amb seu a Bar­ce­lona i Madrid, l’estudi d’arqui­tec­tura té set socis i sis asso­ci­ats, a més d’un equip plu­ri­dis­ci­pli­nari que supera el cen­te­nar de pro­fes­si­o­nals. En la seva tra­jectòria, GCA Arc­hi­tects ha par­ti­ci­pat en pro­jec­tes de molts àmbits, des d’ofi­ci­nes fins a habi­tat­ges resi­den­ci­als i com­ple­xos hote­lers. Per posar alguns exem­ples, l’estudi signa les seus de Cua­tre­ca­sas a Bar­ce­lona, Madrid i Lis­boa, o la de Puig a Bar­ce­lona i París, entre d’altres.

Inte­gració.

El Poble­nou, barri bar­ce­loní que actu­al­ment per­tany al dis­tricte de Sant Martí, va ser cone­gut, a finals del segle XIX, com el Manc­hes­ter català perquè con­cen­trava més del 40% de la indústria coto­nera del país. El barri indus­trial va rebre a finals dels vui­tanta l’impacte dels Jocs Olímpics i, més tard, del pla de desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic i d’inno­vació 22@, que va trans­for­mar apro­xi­ma­da­ment 200 hectàrees de sòl indus­trial en una de les àrees més cos­mo­po­li­tes i inno­va­do­res de la ciu­tat.

És aquesta bar­reja fabril i tec­nològica la que va ins­pi­rar el dis­seny de l’Smart 22@. Ho va fer en tots els detalls del pro­jecte, des dels mate­ri­als fins al color rogenc de l’exte­rior, que recorda les façanes de les anti­gues fàbri­ques que carac­te­rit­za­ven el barri, mol­tes de les quals habi­li­ta­des actu­al­ment com a tallers d’artis­tes i arte­sans. D’aquesta manera, segons Riu, “la mor­fo­lo­gia de l’edi­fici s’inte­gra a l’entorn urbà amb un pro­fund res­pecte pels edi­fi­cis cir­cum­dants”.

El pro­jecte Smart 22@ va començar el 2019, i un dels prin­ci­pals objec­tius era tre­ba­llar des de la res­pon­sa­bi­li­tat social de l’arqui­tec­tura. L’edi­fici intel·ligent dis­posa d’una superfície total de 24.600 m², repar­tit entre tres grans blocs d’ofi­ci­nes. “L’espai inte­rior és diàfan i fle­xi­ble, pen­sat per donar res­posta a les neces­si­tats labo­rals actu­als”. Es com­ple­menta amb àrees comu­nes, ter­ras­ses a l’aire lliure, sales poli­va­lents, ves­tu­a­ris i altres ser­veis, “dis­se­nyats amb la idea de soci­a­lit­zar i crear comu­ni­tat”, explica Riu.

L’edi­fici aporta un estalvi del 45% en el con­sum d’aigua i un 32% en ener­gia. També dis­posa de 264 pla­ques foto­vol­tai­ques, 63 pla­ces per a vehi­cles elèctrics, 25 punts de càrrega i fa una gestió sos­te­ni­ble del 75% dels resi­dus. La façana sud inte­gra panells de vidre foto­vol­taic amb un sis­tema de cli­ma­tit­zació amb fil­tres per foto­catàlisi i de pola­rit­zació activa, que garan­tei­xen la qua­li­tat de l’aire. Una arqui­tec­tura social i repo­sa­ble que vol ser refe­rent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.