Empreses

GCA aixeca al 22@ el primer edifici ‘smart’ de l’Estat

L’immoble, actual seu de T-Systems, respecta l’entorn i integra sostenibilitat i innovació tecnològica

L’Smart 22@ vol ser un referent per a la ciutat i la seva nova arquitectura

L’han batejat com a Smart 22@ i és el primer edifici intel·ligent que s’ha construït a l’Estat espanyol. L’estudi barceloní GCA Architects ha estat l’encarregat de dur a terme el projecte, que ha esdevingut la nova seu de T-Systems, la filial de serveis informàtics de la companyia alemanya de telecomunicacions Deutsche Telekom. Ubicat al carrer Pere IV de Barcelona, en ple districte 22@, l’Smart 22@ es va dissenyar amb l’objectiu que s’integrés i reflectís les diferents etapes per les quals ha passat el barri del Poblenou en la seva història.

“Smart 22@ és un nexe d’unió entre passat i futur. El seu caràcter innovador resideix precisament en la integració de l’ecoeficiència, sostenibilitat i innovació tecnològica amb la importància del fet artesanal i el respecte pel patrimoni local”, comenta Josep Riu, arquitecte i soci a GCA Architects, un estudi internacional, fundat a Barcelona el 1986 pels arquitectes Josep Juanpere i Antonio Puig.

Amb seu a Barcelona i Madrid, l’estudi d’arquitectura té set socis i sis associats, a més d’un equip pluridisciplinari que supera el centenar de professionals. En la seva trajectòria, GCA Architects ha participat en projectes de molts àmbits, des d’oficines fins a habitatges residencials i complexos hotelers. Per posar alguns exemples, l’estudi signa les seus de Cuatrecasas a Barcelona, Madrid i Lisboa, o la de Puig a Barcelona i París, entre d’altres.

Integració.

El Poblenou, barri barceloní que actualment pertany al districte de Sant Martí, va ser conegut, a finals del segle XIX, com el Manchester català perquè concentrava més del 40% de la indústria cotonera del país. El barri industrial va rebre a finals dels vuitanta l’impacte dels Jocs Olímpics i, més tard, del pla de desenvolupament tecnològic i d’innovació 22@, que va transformar aproximadament 200 hectàrees de sòl industrial en una de les àrees més cosmopolites i innovadores de la ciutat.

És aquesta barreja fabril i tecnològica la que va inspirar el disseny de l’Smart 22@. Ho va fer en tots els detalls del projecte, des dels materials fins al color rogenc de l’exterior, que recorda les façanes de les antigues fàbriques que caracteritzaven el barri, moltes de les quals habilitades actualment com a tallers d’artistes i artesans. D’aquesta manera, segons Riu, “la morfologia de l’edifici s’integra a l’entorn urbà amb un profund respecte pels edificis circumdants”.

El projecte Smart 22@ va començar el 2019, i un dels principals objectius era treballar des de la responsabilitat social de l’arquitectura. L’edifici intel·ligent disposa d’una superfície total de 24.600 m², repartit entre tres grans blocs d’oficines. “L’espai interior és diàfan i flexible, pensat per donar resposta a les necessitats laborals actuals”. Es complementa amb àrees comunes, terrasses a l’aire lliure, sales polivalents, vestuaris i altres serveis, “dissenyats amb la idea de socialitzar i crear comunitat”, explica Riu.

L’edifici aporta un estalvi del 45% en el consum d’aigua i un 32% en energia. També disposa de 264 plaques fotovoltaiques, 63 places per a vehicles elèctrics, 25 punts de càrrega i fa una gestió sostenible del 75% dels residus. La façana sud integra panells de vidre fotovoltaic amb un sistema de climatització amb filtres per fotocatàlisi i de polarització activa, que garanteixen la qualitat de l’aire. Una arquitectura social i reposable que vol ser referent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.