Opinió

Nous escenaris, receptes salarials velles

Considero vital un acord entre els agents socials que faci possible un nou marc d’actualització de les rendes salarials, que propiciï la productivitat

En un eco­sis­tema econòmic i social en què estem ple­na­ment immer­sos, en què la glo­ba­lit­zació juga un paper molt impor­tant, les res­pos­tes als pro­ble­mes que estem patint en matèria sala­rial no poden anar en la línia de les solu­ci­ons tra­di­ci­o­nals apli­ca­des fins ara.

El rebrot infla­ci­o­nista que estem patint, com a con­seqüència dels can­vis ines­pe­rats i dis­rup­tius esde­vin­guts en l’eco­sis­tema eco­no­mi­co­so­cial glo­bal –la guerra a Ucraïna, el tren­ca­ment de la cadena de sub­mi­nis­tra­ments i la com­petència agres­siva entre els dos grans blocs del PIB mun­dial, la Xina i els Estats Uni­tats–, fa que esti­guem vivint una situ­ació en què la incer­tesa és la prin­ci­pal pro­ta­go­nista. Això està pro­pi­ci­ant l’apa­rició de res­pos­tes opor­tu­nis­tes/popu­lis­tes que trac­ten de treure pro­fit del moment, que en si mateix és com­plex.

Posant el focus en l’objec­tiu de la pre­sent reflexió, davant un incre­ment relle­vant de la inflació, com feia dècades que no coneixíem, no és acon­se­lla­ble apli­car les velles solu­ci­ons d’incre­ments line­als sobre els sala­ris, ja que la seva apli­cació tin­dria un efecte mul­ti­pli­ca­dor, que, lluny de solu­ci­o­nar la situ­ació de pèrdua de poder adqui­si­tiu, afa­vo­ri­ria la seva con­tinuïtat, entrant, de fet, en una espi­ral infla­ci­o­nista que tin­dria con­seqüències impre­vi­si­bles.

És per aquest motiu que con­si­dero vital un acord entre els agents soci­als (patro­nals i sin­di­cats) que faci pos­si­ble un nou marc d’actu­a­lit­zació de les ren­des sala­ri­als, can­vi­ant a un model que pro­piciï la pro­duc­ti­vi­tat i l’incre­ment de la com­pe­ti­ti­vi­tat de les orga­nit­za­ci­ons, faci­li­tant així el reforç de les empre­ses i la seva super­vivència.

En con­cret, aquest marc hau­ria de reflec­tir tres aspec­tes crítics: el pri­mer, la impos­si­bi­li­tat de reno­var els sala­ris de manera recur­rent d’acord amb la inflació i d’un sol cop; el segon, la con­veniència de peri­o­di­fi­car la recu­pe­ració del poder adqui­si­tiu en diver­sos exer­ci­cis, i, el ter­cer, que els incre­ments line­als es mini­mit­zin i es com­ple­men­tin amb models retri­bu­tius que tin­guin com a objec­tiu la moti­vació, i sobre­tot la fixació, d’uns sous que tin­guin cor­re­lació amb l’aug­ment de la pro­duc­ti­vi­tat de les orga­nit­za­ci­ons, la seva esta­bi­li­tat i el seu crei­xe­ment sos­te­ni­ble.

Cer­ta­ment, davant noves cir­cumstàncies reque­rim noves solu­ci­ons; l’alter­na­tiva con­ti­nu­ista, defi­ni­ti­va­ment, no resulta gens acon­se­lla­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.