Opinió

La reputació empresarial

La reputació es construeix a través de les accions i dels comportaments al llarg del temps, i és avaluada per clients, accionistes i altres grups d’interès

En el món actual total­ment inter­con­nec­tat, en què la infor­mació flu­eix cons­tant­ment a través de les xar­xes soci­als, la repu­tació de l’orga­nit­zació s’està con­ver­tint en un dels actius més valu­o­sos. De fet, el seu man­te­ni­ment i pro­tecció serà cada cop més essen­cial per garan­tir l’èxit a mitjà i llarg ter­mini.

L’apo­geu de les xar­xes soci­als i la consciència crei­xent sobre qüesti­ons ètiques i soci­als fa que les empre­ses esti­guin sota un escru­tini més gran que mai. I això no només anirà crei­xent, sinó que, a més, aques­tes empre­ses s’han d’ado­nar que és impor­tant tenir cura de la repu­tació en l’àmbit local o naci­o­nal, ja que, en una eco­no­mia i una soci­e­tat glo­ba­lit­za­des, l’escru­tini és a escala inter­na­ci­o­nal. Ho hem pogut veure dar­re­ra­ment en nom­bro­ses cri­sis repu­ta­ci­o­nals en empre­ses relle­vants com Nestlé, per l’ús d’oli de palma en els seus pro­duc­tes; Rya­nair, per la mala gestió en un cas de racisme en un vol, o la que està vivint Fer­ro­vial per la sor­tida de l’Estat espa­nyol per estal­viar-se impos­tos.

La repu­tació d’una orga­nit­zació, per tant, no s’acon­se­gueix només (com pas­sava no fa gaire temps) mit­jançant un web vistós amb mis­sat­ges bonics o amb una bona estratègia de comu­ni­cació. La repu­tació es cons­tru­eix a través de les acci­ons i dels com­por­ta­ments al llarg del temps, i és ava­lu­ada per cli­ents i acci­o­nis­tes, però també per part de tots els grups d’interès amb què s’interac­tua (cli­ents, emple­ats, soci­e­tat, acci­o­nis­tes, proveïdors i ali­ats) en funció de diver­sos fac­tors.

Cada cop més, una bona o mala repu­tació no només afec­tarà per atraure o rete­nir cli­ents, sinó també per atraure talent i inversió i per obte­nir llicències i per­mi­sos de regu­la­dors i governs.

Alguns dels fac­tors més relle­vants per man­te­nir la repu­tació són:

• Trans­parència: els con­su­mi­dors, emple­ats i inver­sors cada cop pres­ten més atenció a aquest fac­tor, ja que cada vegada volen saber i tenir més infor­mació sobre com es fabri­quen els pro­duc­tes i/o ser­veis i sobre qui­nes són, per exem­ple, les pràcti­ques i les polítiques res­pecte als seus emple­ats i proveïdors. A més, volen tenir accés a la màxima infor­mació d’una manera clara i evi­dent.

• Res­pon­sa­bi­li­tat social: gua­nyar diners no pot ser l’únic propòsit d’una empresa. Aque­lles empre­ses que tin­guin un enfo­ca­ment ètic i res­pon­sa­ble amb els seus emple­ats, cli­ents i comu­ni­tats, tin­dran més bona repu­tació. Les orga­nit­za­ci­ons han de ser cons­ci­ents del seu impacte en la soci­e­tat i en el medi ambi­ent i, per tant, s’han de com­pro­me­tre a exer­cir i a influir mit­jançant bones pràcti­ques i polítiques, i han de gene­rar una cul­tura empre­sa­rial ètica que s’esten­gui a tots els nivells de l’orga­nit­zació.

• Inno­vació: fomen­tar la inno­vació, la cre­a­ti­vi­tat i el pen­sa­ment crític seran altres fac­tors impor­tants per obte­nir una bona repu­tació en el futur. Les empre­ses han d’estar pre­pa­ra­des per anti­ci­par-se i donar res­pos­tes ràpides a entorns com­ple­xos. Això sig­ni­fica gene­rar un canvi cul­tu­ral intern a través de pro­gra­mes de for­mació per als emple­ats i fomen­tar com­por­ta­ments de suport al seu crei­xe­ment i desen­vo­lu­pa­ment.

Final­ment, les com­pa­nyies han de ser capa­ces de res­pon­dre de manera efec­tiva, honesta i res­pon­sa­ble davant d’una crisi. Una mala res­posta enfront d’un pro­blema, ja sigui amb una acció poc trans­pa­rent amb qual­se­vol dels grups d’interès o bé des­ho­nesta, pot tenir con­seqüències greus per a la seva repu­tació i, per tant, per a la sos­te­ni­bi­li­tat del negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.