Focus

Els aliments s’aferren al laboratori

El repte de nodrir la població mundial sense castigar encara més el planeta impulsa la recerca i elaboració de nous productes basats en proteïna vegetal i carn cultivada . Catalunya té potencial per formar part d’aquesta nova indústria

Al país l’interessa captar una part del mercat de proteïna alternativa
Joan Martí
director d’Estratègia Empresarial d’Acció
Les algues són un bon substitutiu de la proteïna animal i també capten CO2
CristÓbal Aguilera
Investigador de de l’IRTA La Ràpita
Cal una estratègia de nutrició dirigida a personalitzar els nous aliments
Nàdia Ortega
Directora en Nutrició i Salut d’Eurecat
Les algues tenen al delta de l’Ebre allò que els cal: aigua, sol i nutrients
Encara és aviat per saber quina és la petjada dietètica dels nous aliments
Les sales blanques proveiran d’una nova carn neta, segura i estèril

Sal­got i Betara van anun­ciar fa tan sols 15 dies que el con­sorci creat per les dues com­pa­nyies ha impul­sat un pro­jecte d’R+D per ela­bo­rar embo­tits i for­mat­ges més salu­da­bles amb sèrum lacti (xeri­got), com a alter­na­tiva al greix ani­mal. La pri­mera, amb seu a Aigua­freda, és reco­ne­guda pels seus pro­duc­tes fres­cos i cuits de pri­mera qua­li­tat. La segona, ubi­cada a Olost, és una petita empresa enfo­cada a l’ela­bo­ració de for­mat­ges, tant con­ven­ci­o­nals com ecològics, a par­tir de llets d’ove­lla, cabra i vaca.

Les inves­ti­ga­ci­ons dutes a terme pel con­sorci que con­for­men Sal­got i Betara han acon­se­guit reduir el greix ani­mal dels pro­duc­tes que ela­bo­ren subs­ti­tuint-lo per xeri­got, reva­lo­rant alhora aquest sub­pro­ducte, que fins ara es con­si­de­rava un residu del procés d’ela­bo­ració de for­mat­ges, i millo­rant el per­fil nutri­ci­o­nal dels pro­duc­tes, amb can­vis real­ment poc sig­ni­fi­ca­tius pel que fa al seu gust i color.

La recerca en ali­men­tació, models dietètics i comer­ci­als, i també en nous ali­ments, està a l’ordre del dia. Qüesti­ons com ara la sos­te­ni­bi­li­tat i el canvi climàtic, el repte d’ali­men­tar una població mun­dial que no para de créixer i la pre­o­cu­pació per les men­ges salu­da­bles han fet que els labo­ra­to­ris hagin entrat de ple en el sec­tor agro­a­li­men­tari.

Alhora, les alter­na­ti­ves que sor­gei­xen a la proteïna ani­mal cri­den cada cop més els inver­sors. En glo­bal, el sec­tor food­tech de l’Estat va rebre l’any pas­sat 268 mili­ons d’euros en inver­si­ons, una xifra que va supo­sar un incre­ment del 9,3% res­pecte a l’any ante­rior. Entre les empre­ses que van atreure més l’atenció inver­sora van des­ta­car les cata­la­nes Heura , ela­bo­ra­dora de pro­duc­tes a base de proteïna vege­tal, línia ano­me­nada plant-based, amb 20 mili­ons d’euros; i Nova­meat , ela­bo­ra­dora de pro­duc­tes plant-based alter­na­tius al pollas­tre, porc i vede­lla, i Cubiq , que pro­du­eix grei­xos alter­na­tius, amb 6 mili­ons d’euros cadas­cuna.

“Segons l’últim estudi de referència que tenim, l’any 2040, el 60% de les carns no seran d’ori­gen ani­mal. D’aquest per­cen­tatge, un 25% cor­res­pondrà a ali­ments ela­bo­rats amb proteïna vege­tal i un 35%, a carn cul­ti­vada, és a dir, proteïna de labo­ra­tori. Així, la carn d’ori­gen ani­mal se situarà en el 40% del total”, explica Joan Martí, direc­tor d’estratègia empre­sa­rial d’ Acció , agència per la com­pe­ti­ti­vi­tat de l’empresa del govern.

A hores d’ara, el mer­cat de proteïna alter­na­tiva que es troba al mer­cat no arriba a l’1%. “Avui és un per­cen­tatge resi­dual, però les pre­vi­si­ons diuen que es con­ver­tirà en un mer­cat que gene­rarà un trilió de dòlars (mil bili­ons d’euros) el 2040”, pun­tu­a­litza Martí, que hi afe­geix: “A Cata­lu­nya, ens interessa cap­tu­rar un tros d’aquest mer­cat.”

La situ­ació actual al país, asse­gura, és de coe­xistència. “Tenim un sec­tor agro­a­li­men­tari molt potent, però el nos­tre mis­satge no és de subs­ti­tució, sinó de coe­xistència. D’una banda, con­si­de­rem que hi ha molt de futur per al sec­tor carni però també noves opor­tu­ni­tats per al nou mer­cat de proteïna alter­na­tiva”, afirma Martí.

En aquest sen­tit, des­taca que mol­tes grans i mit­ja­nes empre­ses del sec­tor, com ara les cata­la­nes Noel , Vall Com­panys i Casa Mas , ja han desen­vo­lu­pat línies de pro­duc­tes plant-based; d’altres apor­ten la maquinària necessària, com ara Metal­qui­mia ; men­tre que n’hi ha que ja han nas­cut amb aquest objec­tiu, com ara Heura, cre­ada com a start-up el 2017, a través de Marc Coloma i Ber­nat Añaños, amb l’objec­tiu d’ela­bo­rar carn d’ori­gen total­ment vege­tal, i que avui en dia ja és empresa refe­rent en aquest seg­ment. Actu­al­ment, els pro­duc­tes d’Heura es poden tro­bar en 2.500 punts de venda a l’Estat espa­nyol i també a Andorra, Por­tu­gal, França, els Països Bai­xos, Sin­ga­pur, Hong Kong i Xile.

Un altre exem­ple de start-up food­tech plant-based és la jove Väcka , cre­ada per Luz Sanz i Maxime Boni­face el 2021, a Bar­ce­lona. Està enfo­cada a la pro­ducció de for­mat­ges vege­tals fets amb llet fer­men­tada de lla­vors de meló i oli d’oliva. El resul­tat que obte­nen és un pro­ducte gai­rebé lliure de grei­xos satu­rats. “A les noves ver­si­ons de les nos­tres mar­ques Mözza i Pumpkin Chxd­dar, rea­lit­za­des amb aquest procés de fer­men­tació, els hem afe­git ingre­di­ents com ara la civada i els fesols, i també suple­ments de calci, per incre­men­tar així el seu valor nutri­ci­o­nal”, explica Sanz.

A més de les mol­tes empre­ses emer­gents del sec­tor food­tech que s’han creat al país en els dar­rers anys, també s’han afe­git a donar a conèixer i comer­ci­a­lit­zar aquests nous ali­ments res­tau­rants, com ara el healthy i fle­xi­tarià Flax&Kale , i pràcti­ca­ment totes les cade­nes de dis­tri­bució.

En aquest sen­tit, encara no fa un mes, Amet­ller Ori­gen va anun­ciar que ofe­rien en exclu­siva pro­duc­tes refri­ge­rats –nug­gets de pollas­tre i bar­re­tes de peix– ela­bo­rats a base de quorn, una micro­proteïna alter­na­tiva a la carn ela­bo­rada a base de fer­men­tació de fongs. Dins la seva estratègia d’inno­vació i de tro­bar solu­ci­ons per ali­men­tar la població gene­rant un menor impacte sobre el medi ambi­ent, la com­pa­nyia va comu­ni­car també que té pre­vist imple­men­tar a l’Agro­parc Penedès un hub d’inno­vació perquè start-ups de la indústria ali­mentària puguin com­par­tir conei­xe­ments i impul­sar nous ali­ments.

Cèl·lules mare.

“Hi ha un altre àmbit en el qual tenim pos­si­bi­li­tats de desen­vo­lu­par-nos, i és en la carn cul­ti­vada, la cre­ada en labo­ra­tori, en base a cèl·lules mare d’ani­mal. I, pel que fa a aquest àmbit, ja no estem par­lant de ciència-ficció”, asse­gura Martí.

De fet, altres països van al cap­da­vant d’aquesta nova línia de pro­duc­tes. L’Admi­nis­tració d’Ali­ments i Medi­ca­ments dels Estats Units (FDA) va apro­var el novem­bre de l’any pas­sat la cer­ti­fi­cació de segu­re­tat a la carn cul­ti­vada que fabrica l’empresa cali­for­ni­ana Upside Foods , que ela­bora carn a par­tir de cèl·lules mare de pollas­tre. Poc després, Sin­ga­pur va ator­gar l’apro­vació regu­latòria a Eat Just , una star-up també cali­for­ni­ana, per comer­ci­a­lit­zar el seu pollas­tre cul­ti­vat en labo­ra­tori.

I a poc a poc s’hi van sumant països que ja per­me­ten el con­sum d’aquesta carn de labo­ra­tori. “A Europa encara no –pun­tu­a­litza Martí–, però el cert és que la cursa a escala mun­dial ja és oberta i hi volem ser.”

El repte, segons Martí, no és només tec­nològic. “També és un tema d’esca­la­bi­li­tat. Estem desen­vo­lu­pant una tec­no­lo­gia per fer aquesta carn cul­ti­vada que pot­ser aca­barà a l’Àsia, però no podem espe­rar que s’aprovi la legis­lació per anar avançant.”

Arnau Pla, espe­ci­a­lista en medi­cina rege­ne­ra­tiva i res­pon­sa­ble de desen­vo­lu­pa­ment de negoci bio­tec­nològic a IQS Tech Trans­fer , explica quin seria el procés per obte­nir carn cul­ti­vada: “Pri­mer es faria una biòpsia de la carn que volem cul­ti­var, per obte­nir les cèl·lules mare. A aques­tes, se les fa créixer i després es col·loquen dins d’una matriu, que pot ser col·làgena, que és la que li donarà la tex­tura, per exem­ple, de bis­tec. A con­ti­nu­ació ja esta­ria llesta per anar al con­su­mi­dor final.”

Pla des­taca que avui en dia està força més avançada l’ela­bo­ració d’ali­ments alter­na­tius a base de proteïna vege­tal: “El procés és, en aquest cas, dife­rent. Se sot­met la proteïna a pressió i tem­pe­ra­tura con­cre­tes per fer can­viar la seva con­for­mació i con­ver­tir-la en tex­tura sem­blant, per exem­ple, a un bis­tec. Tot i que encara no és com la carn que men­gem, algun dia ho serà.”

El fet que tots aquests ali­ments alter­na­tius aca­bin tenint avui en dia forma de boti­farra, nug­get o ham­bur­guesa té la seva raó de ser: “Encara no en sabem prou per posar aquesta carn alter­na­tiva en una matriu, una mena de bas­tida, que seria la que li dona­ria la forma d’un bis­tec com el conei­xem”, explica Pla.

Tot i que la regu­lació d’aquest nou sec­tor encara és lluny de ser apro­vada a Europa, hi ha grans empre­ses que ja hi estan entrant. Pla indica: “Aquesta serà una nova ali­men­tació que tindrà molts avan­tat­ges: s’evi­tarà matar ani­mals, serà més sos­te­ni­ble, tindrà les matei­xes proteïnes –ja que el cons­ti­tu­ent és el mateix, és a dir, es repro­du­eix ex vivo el tei­xit mus­cu­lar– i gau­dirà de ple­nes garan­ties sanitàries. Serà la rama­de­ria del futur: la carn es fabri­carà en ins­tal·laci­ons de sales blan­ques amb reac­tors. Tin­drem carn neta, segura i estèril.”

En l’àmbit nutri­ci­o­nal, la carn cul­ti­vada tindrà un avan­tatge més: “Es podran modi­fi­car els per­fils de les cèl·lules, engi­nye­rit­za­rem la carn i, segu­ra­ment, ens la men­ja­rem d’una manera dife­rent”, explica Pla, que posa un inter­ro­gant de futur en la pene­tració que tindrà en el mer­cat aquest nou ali­ment i l’accep­tació per part dels con­su­mi­dors.

“És una rea­li­tat que ja és aquí i Cata­lu­nya té una base de conei­xe­ment molt àmplia i potent per abor­dar aquest tipus de pro­jecte, per poder tenir una inves­ti­gació dis­rup­tiva en aquest camp”, asse­gura Pla.

Altres fonts.

Quan es parla de proteïna ani­mal alter­na­tiva, segons Martí, també s’hi han d’incloure els insec­tes i les algues. “A escala glo­bal, la gran demanda de proteïna alter­na­tiva prové de la Xina, i allà sí que els insec­tes són una opció perquè es con­su­mei­xen des de sem­pre. Al món occi­den­tal, en canvi, aquest ali­ment costa més d’accep­tar per una qüestió cul­tu­ral. Però, en canvi, tenim les algues, sobre les quals s’està fent molta recerca al nos­tre país. S’han introduït de ple en la nos­tra dieta gràcies a les tendències d’ali­men­tació asiàtica que han arri­bat i han estat molt ben accep­ta­des.”

Cristóbal Agui­lera, de l’ofi­cina d’inno­vació i desen­vo­lu­pa­ment d’aqüicul­tura de l’ IRTA La Ràpita , és un dels inves­ti­ga­dors abo­cat a la recerca en l’àmbit de les algues i les micro­al­gues. “Actu­al­ment par­lem de nous ali­ments en la pro­ducció marina, però les algues sem­pre han estat pre­sents en la nos­tra ali­men­tació”, indica, i dona com a exem­ple un pro­ducte molt cone­gut i con­su­mit als anys cin­quanta com ho va ser el Flan Chino Man­darín, “un invent d’uns químics que duia algues en la seva com­po­sició”.

Les algues són orga­nis­mes uni­cel·lulars i plu­ri­cel·lulars, cap­ta­do­res de CO2. “Les uni­cel·lulars tro­ben al mar de la costa cata­lana tot el que neces­si­ten: aigua, sol i nutri­ents”, explica Agui­lera. El seu cul­tiu s’adapta a l’entorn on es rea­litza i, en el cas de Cata­lu­nya, es fan créixer en l’entorn del delta de l’Ebre, en plan­ta­ci­ons de cor­des. Les micro­al­gues es cul­ti­ven en sis­te­mes tan­cats.

“Les algues són un bon subs­ti­tu­tiu de la proteïna ani­mal, redu­ei­xen la pet­jada de car­boni i es poden fer ser­vir també en la fabri­cació de pin­sos, pro­duc­tes de farmàcia, bioplàstics, fer­ti­lit­zants o bio­com­bus­ti­bles, entre molts altres camps”, asse­gura Agui­lera, que indica que “també hi ha altres pro­duc­tes de mar amb proteïna d’ori­gen ani­mal, com ara els crus­ta­cis”.

El sec­tor euro­peu de les algues va pro­duir el 2019 més de 287.000 tones, un 0,8% de la pro­ducció mun­dial, fet que indica que encara es troba en els seus ini­cis. L’Estat espa­nyol, Irlanda i França són els tres països euro­peus amb més pro­ducció de macro­al­gues, men­tre que el mer­cat de les micro­al­gues està lide­rat per l’Estat espa­nyol, Ale­ma­nya, França i Itàlia. “A hores d’ara, es cul­ti­ven més de 40 espècies d’algues però encara manca molta for­mació per saber com cui­nar aquests orga­nis­mes”, diu Agui­lera.

Impacte nutri­ci­o­nal.

La uni­tat tec­nològica de nutrició i salut del Cen­tre Tec­nològic Eure­cat , situ­ada dins l’àrea de la bio­tec­no­lo­gia, jun­ta­ment amb la uni­tat de ciències òmiques, aborda l’ali­men­tació, els nous ali­ments i la seva tec­no­lo­gia, i l’impacte que tenen en la salut d’una manera pre­ven­tiva.

Nàdia Ortega, la seva direc­tora, explica: “En el dia d’avui no hi ha infor­mació sufi­ci­ent sobre l’impacte d’aquests nous ali­ments. Tenim alguns estu­dis sobre la seva diges­ti­bi­li­tat i la qua­li­tat pro­teica, però de manera aïllada. Ara estem en un moment de tran­sició, en què con­vi­uen les dues línies de pro­duc­tes. Però allò que sí que puc afir­mar és que no hi ha cap dubte que tindrà un impacte en la dieta.”

Fins ara, la uni­tat tec­nològica de nutrició i salut d’Eure­cat ha iden­ti­fi­cat només tec­no­lo­gies: “Però tro­bem a fal­tar recerca per saber si aquests nous ali­ments són millors o pit­jors que els que conei­xem”, afirma Ortega. Aquesta és la feina que fa el seu equip inter­na­ment: estu­diar quin és l’impacte que poden tenir en la salut i, “sobre­tot, com es poden arri­bar a per­so­na­lit­zar aquests nous ali­ments”. Asse­gura que és necessària “una estratègia de nutrició que depen­gui d’això i, de fet, hau­ria de ser una de les línies de recerca”.

Ortega afirma: “Ens calen els patrons que unei­xin la dieta medi­terrània, els nous ali­ments i el dis­seny de nous ali­ments segons les neces­si­tats de grup. També cal­dria enfo­car la indústria en aquesta direcció.” Alhora, alerta que, tot i que el seu equip està rea­lit­zant estu­dis sobre ingre­di­ents indi­vi­du­als, “l’impacte de tot el patró dietètic encara tri­garà, i tenir-ne de basats en pobla­ci­ons encara tri­garà més”.

Nous models pro­duc­tius.

El camp també se suma a les noves tendències. Un estudi pre­sen­tat per la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya ( FCAC ) pro­posa que les ter­res del Pla de Lleida sumin cinc noves pos­si­bi­li­tats de pro­ducció i negoci agro­a­li­men­ta­ris, com­pa­ti­bles amb la sos­te­ni­bi­li­tat dels ali­ments i la bio­e­co­no­mia cir­cu­lar.

El docu­ment pro­posa alter­na­ti­ves de negoci vin­cu­la­des a la pro­ducció de lle­gu­mi­no­ses de gra, fruita dolça i blat de moro; l’ela­bo­ració de pro­duc­tes ali­men­ta­ris a base de mes­cles de proteïna vege­tal i ani­mal, i una alter­na­tiva vin­cu­lada a la pro­ducció de bras­sicàcies com ara el bròquil, la col i la coli­flor.

“Volem avançar alter­na­ti­ves i eines davant l’impacte del canvi climàtic en la capa­ci­tat agronòmica del ter­ri­tori i els rep­tes que es deri­ven de les noves tendències dels con­su­mi­dors euro­peus”, afirma Ramon Sar­roca, pre­si­dent de la FCAC.

Un dels nous models que esmenta l’estudi seria recu­pe­rar la superfície des­ti­nada a la pro­ducció de lle­gums i desen­vo­lu­par la indústria trans­for­ma­dora per obte­nir fari­nes i altres ali­ments amb un alt con­tin­gut de proteïna vege­tal. Un altre model seria el de pro­duir ali­ments que inclo­guin proteïna vege­tal i proteïna d’ori­gen ani­mal, faci­li­tant que el procés de pro­ducció redu­eixi la pet­jada hídrica i de car­boni i obrint la porta alhora a la indústria càrnia al mer­cat de die­tes alter­na­ti­ves.

La tendència ‘real food’ arriba a les mascotes

Les mascotes també disposen de menjar sa. “Cada vegada són més les persones que tenen cura dels seus animals com si fossin els seus fills. Tanmateix, menjar sa no és un luxe, ha de ser assequible per a totes les economies familiars. Per això oferim preus que tothom es pot permetre, sense haver de sacrificar ni un gram la qualitat del producte”, explica Jaume Gomis, CEO de Guau&Cat , una jove empresa que va néixer en una cuina de Sant Celoni, especialitzada en real food per a gossos i gats, i que avui és referent en el sector.

La firma assegura que ofereix la mateixa naturalitat, sostenibilitat, varietat i transparència alimentària que gaudeixen els humans. L’oferta està enfocada a gossos i gats, i es divideix en tres gammes: menjar natural cuinat, menjar natural cru i snacks naturals deshidratats. En total, 70 referències amb les quals s’elaboren menús supervisats pel seu equip d’experts en veterinària i biologia, que s’adapten a cada animal, segons el seu estat de salut o edat.

Guau&Cat desenvolupa tota la producció a les seves instal·lacions de les Franqueses del Vallès, només a base de matèries primeres de qualitat i proximitat. A la cuina central es fa la barreja, cocció, deshidratació, envasament i congelació final dels aliments. Les bosses de 500 grams per a gossos i 200 grams per a gats s’envien en capses isotèrmiques, amb gel sec a l’estiu, per conservar la cadena de fred. Amb 15.000 clients –un 80% dones urbanites d’entre 25 i 55 anys–, la firma celebra el seu cinquè aniversari amb un creixement del 120% i una previsió de facturació de 2,5 milions d’euros.

“Em preocupa el model de futur de l’alimentació i la seva governança”

M.S

Toni Massanés dirigeix la Fundació Alícia –ALImentació i ciènCIA–, un laboratori d’innovació i d’investigació aplicada a la gastronomia que té com a objectiu que tothom pugui alimentar-se millor.

Què menjarem en el futur?
Ningú ho sap, però crec que no hi haurà una única solució. És evident que ens hem d’alimentar de manera més sostenible i respectuosa amb el planeta, però l’opció que acabarà imposant-se haurà de ser molt local perquè la cultura culinària pesa molt arreu.
Què en pensa, dels aliments que surten dels laboratoris?
Benvinguda tota la recerca i la innovació, però hauríem d’invertir en allò que puguem fer millor aquí i, alhora, que més ens convingui. Es parla d’insectes, però no estan a la nostra dieta i costarà molt introduir-los. En canvi, es fa recerca i s’inverteix en aquest camp. I jo em pregunto: si allò que busquem és proteïna alternativa a la de la carn, per què no dediquem fons a la recerca en cargols, apreciats a casa nostra i que són una gran font de proteïna? Sembla que ens enamorem d’allò que ve de l’altra punta del món i menystenim el que tenim aquí. I, com deia Josep Pla, “la cuina és el paisatge posat a la cassola”.
Una d’aquestes línies d’investigació està posant el focus en la carn cultivada.
No hem d’eliminar el consum de carn però sí reduir-lo. Menjar-ne molta quantitat és perjudicial per a la salut pels greixos que hi té associats. Després tenim la qüestió de la sostenibilitat, que va més enllà de les flatulències dels animals, perquè si augmenta el consum de carn també s’ha d’incrementar el cultiu de cereals i les lleguminoses per alimentar-los i, per tant, també creix el consum d’aigua. Cercar alternatives és obligat i aquestes les poden trobar en la carn de laboratori, però també en els llegums, els bolets i les algues, on tenim bones línies de recerca.
Ens enfilem cap a una uniformitat en l’alimentació?
Sens dubte. Sembla que els aliments del futur hagin de sorgir de fermentacions fetes en laboratoris, que han de ser triturats i prendre forma d’hamburguesa. Estem infantilitzant l’alimentació.
No anem pel bon camí?
Gens. Volem creure que cada cop som més conscients del gran repte que suposarà aviat alimentar tot el món, pensem que la salut és important però, fins que no ens costi més ser sostenibles que no ser-ho, no ens en sortirem.
Quin hauria de ser, doncs, el nostre repte?
Continuar sent capdavanters en gastronomia i un exemple en alimentació saludable. I això, com diem a Alícia, s’aconseguirà impulsant entorns agrícoles pròxims a les ciutats, que es guanyi la vida qui els treballi i mantenint l’estàndard local. Sense aquests tres elements, l’equació no funciona. No hauríem de renunciar-hi.
Ho estem fent?
Ara mana Instagram. Volem imitar les persones influents i menjar el mateix que mengen elles. La nostra cuina ha estat sempre molt oberta però hem d’incorporar-hi elements de manera sostenible i sempre referits a l’entorn.
Què li preocupa?
Em preocupa, i molt, el model de futur de l’alimentació i la seva governança. No es pot basar en patents. Ha de ser accessible a tothom.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.