Empreses

Anima Design entra en el disseny del sector mèdic als EUA

La firma barcelonina vol abastar els Estats Units des d’una filial a Miami

Un tret distintiu és la diversitat de sectors per què treballa la firma barcelonina

Anima Design, firma de dis­seny i desen­vo­lu­pa­ment de pro­ducte indus­trial, referma la seva vocació inter­na­ci­o­nal amb l’ober­tura d’una filial a Miami (Flo­rida, EUA), des de la qual es pro­posa apro­fi­tar sobre­tot les opor­tu­ni­tats que es pre­sen­ten en el crei­xent sec­tor de l’atenció sanitària a la gent gran.

Els EUA són espe­ci­al­ment atrac­tius, com diu Diego Qui­roga, CEO i fun­da­dor d’Anima Design, perquè tenen molt clar que “l’èxit del pro­ducte depèn en un grau molt alt del dis­seny” i, per això, no els importa arris­car contínua­ment en nous pro­jec­tes. En con­seqüència, “als EUA es paga millor el dis­seny”. Esta­blir-se a Miami té un com­po­nent estratègic clar: “Volem tre­ba­llar en l’emer­gent sec­tor de l’atenció sanitària per a gent gran, i a Miami hi tro­bem grans empre­ses del sec­tor de la tec­no­lo­gia mèdica com Stryker, Abbott i Gene­ral Elec­tric. En poques set­ma­nes de presència a Miami, Anima Design ja ha cap­tat tres cli­ents. Val a dir que la firma, que forma part del Hub BCN Medi­care, des de l’any de la pandèmia està fent una forta aposta pel sec­tor mèdic “i ha assu­mit pro­jec­tes com­ple­xos en camps com la gestió del plasma o la neu­ro­lo­gia”.

Anima Design té un clar tarannà inter­na­ci­o­nal, no deba­des té ofi­cina a Shenz­hen (Xina) i, de fet, un 70% del seu negoci es mate­ri­a­litza fora de l’Estat espa­nyol, amb incidència espe­cial a Àsia (30%). La Xina ha estat molt impor­tant en l’enlai­ra­ment de l’empresa al llarg dels anys, ja que el vin­cle amb Jin­feida, fabri­cant de mar­ques d’eines com ara Casals, Bosch, Hitachi o Black+Decker, va per­me­tre a Anima dis­se­nyar pro­duc­tes per a aques­tes fir­mes i obrir mer­cat a altres empre­ses a la Xina, on els dis­se­nya­dors bar­ce­lo­nins van arri­bar a gene­rar el 70% de la seva fac­tu­ració l’any 2004.

Una pas­se­jada pel show­room ens mos­tra una Anima Design diversa, que tran­sita des de Volta, la pri­mera moto elèctrica dis­se­nyada i fabri­cada a l’Estat, fins al violí Karen Ultra­light, imprès amb fibra de car­boni en 3D, que acaba de rebre el Good Design Award als EUA. Pro­duc­tes per a cli­ents com Grup Roca, Tefal, Almi­rall, Makita, Black+Decker, Vieta o Rep­sol, entre el cen­te­nar que hi ha en car­tera. Això de no posar els ous al mateix cis­tell té una expli­cació: “Quan en un sec­tor, com ara el de l’eina esta­cionària o electrònica de con­sum, ja has acon­se­guit tre­ba­llar amb els seus actors prin­ci­pals, ha arri­bat el moment de can­viar i pro­var sort en un camp com ara el de la salut.” I amb el propòsit d’assu­mir totes les fases del cicle del pro­ducte: “Fer l’estudi de mer­cat, el dis­seny, l’engi­nye­ria, l’electrònica o el màrque­ting.” Actu­al­ment, en un 60% dels pro­duc­tes actius, Anima s’encar­rega del cicle com­plet. Fruit d’aquesta ambició va ser la cre­ació d’una divisió de pro­to­ti­patge, Pro­to­box, que, com acla­reix Qui­roga, “estal­via als cli­ents la molèstia de cer­car mot­llis­tes, a més de tre­ba­llar per a ter­cers”.

Un altre tret dis­tin­tiu d’Anima és la seva capa­ci­tat per excel·lir en tec­no­lo­gies d’avant­guarda com el dis­seny com­pu­ta­ci­o­nal, que per­met resol­dre pro­ble­mes de dis­seny a través de l’escrip­tura d’algo­rit­mes. Un pro­ducte com el violí Karen Ultra­light, que des­taca per la seva lleu­ge­resa, ergo­no­mia i acústica, només podia ser fruit del dis­seny com­pu­ta­ci­o­nal. Com explica Diego Qui­roga, “és fona­men­tal inver­tir en tec­no­lo­gia per reta­llar els ter­mi­nis del desen­vo­lu­pa­ment del pro­ducte”: “En 3D, si pro­ves un pro­to­ti­pus al matí, pots fer la ite­ració al mig­dia, i a la tarda, si molt convé, pots fer un altre pro­to­ti­pus.” A Anima també tenen molt clar que la intel·ligència arti­fi­cial és una eina amb un poten­cial ini­ma­gi­na­ble. “La podem fer ser­vir per crear models bàsics o per ins­pi­rar-nos per a coses més com­ple­xes. És una eina potent en què volem esde­ve­nir experts en els pròxims anys.”

Sos­te­ni­ble­ment.

Així mateix, Anima també ha assu­mit el com­promís de dis­se­nyar sos­te­ni­ble­ment, que vol dir fabri­car amb mate­ri­als reci­cla­bles, però també evi­tar com­bi­nar mate­ri­als dife­rents, com ara metall i plàstic, per faci­li­tar el reci­clatge quan el pro­ducte ha arri­bat al final de la seva vida útil i s’ha de des­ba­lles­tar. També es té en compte l’estalvi de mate­ri­als, per evi­tar-ne el mal­ba­ra­ta­ment.

Referents en mobilitat elèctrica

Amb el disseny de la nova bicicleta elèctrica plegable Geo de la firma Ossby, feta a partir d’una matriu de resines vegetals i fibres reciclades, Anima confirma que vol seguir sent un nom imprescindible en el disseny de vehicles elèctrics, tot recordant la fita de Volta, la primera moto elèctrica de l’Estat o Oohbike, una bicicleta sense radis a la roda davantera que el 2021 va ser triada bicicleta elèctrica de l’any. En aquests moments, després de dissenyar una moto elèctrica per a Peugeot, Anima està involucrada en diversos projectes de motos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.