Gran angular

A la recerca de l’aigua perduda

La sequera imposa redoblar esforços en la creació d’infraestructures que sumin nous recursos hídrics als actuals

Caldria aprofitar les aigües pluvials en origen i les aigües grises
En la planificació, hem obert diverses aixetes petites en lloc d’una de gran

Tin­drem estrès hídric per a dècades, i caldrà explo­tar tots els jaci­ments d’aigua: reu­ti­lit­zar, des­sa­lar, recu­pe­rar pous. Tot recor­dant que en una nova cul­tura de l’aigua, també hau­rem de pen­sar en l’apro­fi­ta­ment d’aigües gri­ses o cap­tar aigües plu­vi­als, sense obli­dar que alguna solució, com des­sa­lar, és pro­blemàtica pel seu impor­tant cost energètic.

L’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA) posa en marxa el ter­cer cicle de pla­ni­fi­cació hidrològica (2022-2027) per a un dis­tricte de conca flu­vial que ha de resol­dre una envi­tri­co­llada equació, com expli­cava Jordi Molist, direc­tor de l’àrea d’abas­ta­ment de l’ACA en una jor­nada dels Engi­nyers Indus­tri­als de Cata­lu­nya (EIC): “De cara al 2050, es pre­veu una reducció mit­jana dels rius del 18%, tant per l’incre­ment de la tem­pe­ra­tura, que pro­voca l’aug­ment de l’eva­po­trans­fo­ració, com per l’ampli­ació de la coberta fores­tal.” I això es com­bina amb el fet que, per l’oro­gra­fia del país, els embas­sa­ments són rela­ti­va­ment petits, i Europa, mit­jançant la Direc­tiva Marc de l’Aigua, de mica en mica imposa reque­ri­ments ambi­en­tals més exi­gents.

Així doncs, per no ser tan vul­ne­ra­bles davant la sequera, “caldrà una apor­tació com­ple­mentària de 6 m³/segon al sis­tema Ter-Llo­bre­gat, com a suma del dèficit actual, de 2m³/segon i el dèficit futur, de 4 m³/segon”. De cara al 2027, ja s’han pres­su­pos­tat 500 mili­ons d’euros per a un pro­grama amb diver­sos eixos d’actu­ació o “diver­ses aixe­tes peti­tes en lloc d’una de gran”. En reu­ti­lit­zació, en què hem pas­sat de comp­tar amb 69 hm³ anu­als d’aigua rege­ne­rada quan el més nor­mal és estar entre 30-40 hm³, l’objec­tiu, en cons­truir vint-i-cinc noves esta­ci­ons de reu­ti­lit­zació i ampliar-ne les exis­tents, és asso­lir el 2027 uns 100 hm³/any, i 150 hm³/any el 2023. “Això es finança a càrrec del cànon de l’aigua, ja que en un sis­tema que no hi ha incre­ment de demanda, no podem dema­nar que es pagui molt més per una aigua subs­ti­tutòria, i la diferència de preu s’ha de soci­a­lit­zar amb un preu sub­ven­ci­o­nat.” En des­sa­li­nit­zació, que l’any pas­sat va apor­tar 63 hm³, l’aposta és ben forta, amb la cons­trucció de dues noves des­sa­la­do­res: Tor­dera II, amb capa­ci­tat de 60 hm³ anu­als i ITAM Foix, que podria apor­tar 20 hm³. “Es duplica la capa­ci­tat”, diu Molist, “però no vol dir dupli­car la pro­ducció sem­pre, s’ha de coor­di­nar amb altres recur­sos, per resol­dre epi­so­dis de sequera i inci­dents”. També es vol avançar en la millora de l’eficiència en l’ús de l’aigua, és a dir que es redu­ei­xin les fui­tes a la xarxa de dis­tri­bució, amb l’obli­ga­to­ri­e­tat que les sub­mi­nis­tra­do­res de més de 5.000 abo­nats publi­quin cada dos anys una audi­to­ria d’eficiència hidràulica. Això va acom­pa­nyat de sub­ven­ci­ons (50 mili­ons d’euros) per a la millora de les xar­xes muni­ci­pals de dis­tri­bució.

Des d’enti­tats d’acció cívica com Aigua és Vida, hom creu que cal­dria anar més enllà, com diu Quim Pérez: “Hi ha altres fonts, com ara l’apro­fi­ta­ment d’aigües plu­vi­als en ori­gen, amb l’esta­bli­ment de dobles xar­xes, i aigües gri­ses o rege­ne­ra­des a petita escala.” A més, dins d’aquesta posició, hom pensa que “tot i aques­tes noves fonts per cobrir el dèficit estruc­tu­ral, si hi ha un aug­ment de demanda, d’aquí a qua­tre dies ens tro­ba­rem igual”. Des­sa­lar ver­sus reu­ti­lit­zar? Cer­ta­ment, sense la des­sa­li­nit­zació, els embas­sa­ments, que estan a 174 hm³, el 25% de la seva capa­ci­tat, esta­rien 145 hm³, (15%). Però, com ens recorda Àngels Vidal, direc­tora d’Eco­fac­to­ries d’Agbar, amb un con­sum energètic de 3,41 kwh/m³, l’aigua des­sa­lada “costa un 96% d’euros més per m³ que la rege­ne­rada”: “La des­sa­la­dora ha de ser-hi com un back-up per apor­tar aigua en situ­ació de crisi, és la rege­ne­ració la que ha de tenir més pes estruc­tu­ral.” Al seu parer, hauríem de tor­nar a un esce­nari en què “fem ser­vir aigua rege­ne­rada per a reg, 1 m³/segon, tot reduint la des­sa­li­nit­zació fins a 1 m³/s. Així, res­pecte d’ara, reduïm el con­sum energètic un 37% i l’impacte ambi­en­tal en un 27%”. Com diu Marina Arnal­dos, direc­tora de Crei­xe­ment i Solu­ci­ons de Ceta­qua, “el gran repte tec­nològic de l’osmosi inversa de la des­sa­li­nit­zació, és la recu­pe­ració energètica de les sal­mor­res”: “Es pot abai­xar la pet­jada de car­boni valo­rit­zant les sal­mor­res, tot recu­pe­rant àcids, bases i hipo­clo­rit per a altres usos, en aigües resi­du­als.” El pro­jecte Esprem, que s’assaja a l’estació de Sant Joan Despí, ha acon­se­guit recu­pe­rar 3 dels 6 hm³ de rebuig que es ves­sen al col·lec­tor de sal­mor­res gràcies a una osmosi inversa avançada.

El Besòs, un nou trumfo

Nogensmenys important serà en el futur immediat recuperar pous, i l’ACA subvencionarà fins a un 90% la rehabilitació d’extraccions que havien estat bandejades per, entre altres incidències, la contaminació de nitrats. Per tornar a posar-los en marxa, s’hi instal·larà a tocar una planta de tractament. Però la gran aposta és el riu Besòs, en una estratègia d’aprofitament més superficial del cabal del riu. D’una banda, tindrem una captació al Rec Comtal, amb una aportació de 200 litres/segon i s’ampliarà la planta Central-Besòs per assolir 500 litres/segon. La gran novetat seran les bateries de pous al·luvials de recàrrega induïda, d’uns 500 litres/segon, que suposaran construir noves potabilitzadores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.