Gran angular

Flexibilitat, el nou paradigma

La UE accepta ara que, abans que el rigor en la despesa, cal preservar la inversió per tal de garantir el creixement

Tot allò que sigui refredar l’economia faria caure els ingressos fiscals
Els diners públics s’han de gastar de forma eficient, amb transparència

La UE sem­bla haver refle­xi­o­nat i, si abans es volia arri­bar a l’esta­bi­li­tat per vies aus­te­res pel que fa a la des­pesa fis­cal, ara es pensa que si de debò es vol reei­xir, entre d’altres, en rep­tes com ara la tran­sició energètica, la digi­ta­lit­zació o la resiliència social, que neces­si­ta­ran un esforç d’inversió, caldrà ser més fle­xi­bles.

La reforma del pla d’esta­bi­li­tat, tot i pre­sen­tar-se com la recu­pe­ració dels límits del 60% de deute i 60% de dèficit res­pecte del PIB, que regien per als estats abans de la pandèmia i la guerra, accepta ara que cal ser “rea­lis­tes” i que la con­so­li­dació fis­cal s’haurà d’asso­lir gra­du­al­ment i de forma indi­vi­du­a­lit­zada. Així, es fixa­ran plans d’ajus­ta­ment a mida per a cada país, amb un ajust del 0,5% del PIB a l’any per als estats que superin el 3% de dèficit, però, tan­ma­teix, amb la pos­si­bi­li­tat de “des­vi­a­ments” davant de “cir­cumstàncies incon­tro­la­bles”, tot i que el nou pla dis­posa que la des­pesa neta anual no pot superar el poten­cial de crei­xe­ment del PIB pre­vist per a aquell període.

No deixa de ser reve­la­dor que la Comissió Euro­pea ara rene­gui d’un model de regles fis­cals que, com con­clou l’exe­cu­tiu comu­ni­tari, dels anys noranta del segle pas­sat ençà ha por­tat més deute, menys inversió i un crei­xe­ment migrat. Com deia Paolo Gen­ti­loni, el comis­sari euro­peu d’Eco­no­mia, “les seves man­can­ces són més que evi­dents”, tot i les reticències que vul­gui expres­sar Ale­ma­nya.

Com diu el catedràtic d’eco­no­mia de la UB Joan Tugo­res, “cer­ta­ment, retor­nar a una con­so­li­dació fis­cal és una marató, no un cursa de 100 metres, i en aquest sen­tit la pro­posta de la Comissió és asse­nyada, no és una pro­posta con­trac­tiva com les dels anys 2011 i 2012.” Com con­clou, “la barra lliure en des­pesa és insos­te­ni­ble, però no es pot esca­nyar l’eco­no­mia.” Cal fle­xi­bi­li­tat per inver­tir en nous eixos de crei­xe­ment per moder­nit­zar l’eco­no­mia, però compte, “els diners públics, els fons Next Gene­ra­tion, com dema­nen els rigo­ris­tes de la UE, s’han de gas­tar de forma efi­ci­ent, amb total trans­parència, per esvair usos cli­en­te­lars.” Un avís per a nave­gants: “Si no hi ha garan­ties d’un bon ús dels Next Gene­ra­tion arreu de la UE, ens car­re­garíem aquesta interes­sant experiència de política fis­cal fede­ral euro­pea que s’ha posat en pràctica arran de la pandèmia.”

Per a Roser Espelt, pro­fes­sora d’eco­no­mia de la UOC i mem­bre del Semi­nari d’Eco­no­mia Crítica Taifa, d’alguna manera, la UE rein­ci­deix en errors de pers­pec­tiva com ara “inter­pre­tar que la inflació ha estat cau­sada per la demanda, i això és equi­vo­cat, cal­dria enten­dre que, com asse­nya­len estu­dis del Banc d’Espa­nya, el 83% de la inflació és gene­rat per l’aug­ment dels bene­fi­cis empre­sa­ri­als, a més de l’excés de liqui­di­tat de les polítiques monetàries expan­si­ves dels dar­rers anys, així que, si la UE i els seus estats volen esco­me­tre el repte d’una redis­tri­bució de la riquesa més justa entre capi­tal i tre­ball, cal anar a un con­trol de preus i a una reforma en pro­fun­di­tat de la fis­ca­li­tat per fer-la més pro­gres­siva”.

Així mateix, de cara als pròxims anys, Espelt avisa: “Tot allò que sigui refre­dar l’eco­no­mia per rebai­xar deute i dèficit es tra­duirà en una cai­guda dels ingres­sos fis­cals i cal obser­var, en el cas de l’Estat espa­nyol, que el seg­ment del seu PIB que més creix és la des­pesa pública. Limi­ta­rem l’únic fac­tor que fa que no entrem en recessió?”

Fa pocs dies, el repu­tat eco­no­mista i pro­fes­sor belga Paul de Grauwe pre­sen­tava al Cer­cle d’Eco­no­mia l’estudi Cap a una nova gover­nança fis­cal a l’euro­zona, i es mos­trava categòric, sense embuts: “Cal evi­tar objec­tius numèrics i pri­o­rit­zar la inversió pública a escala esta­tal i euro­pea.” Tot avançant-se a la reforma dels prin­ci­pis del pacte d’esta­bi­li­tat que anun­ci­a­ria la Comissió Euro­pea dies després, De Grauwe expo­sava que tot passa per “tro­bar un equi­li­bri entre la sos­te­ni­bi­li­tat de les finan­ces públi­ques i la fle­xi­bi­li­tat necessària per per­me­tre als estats mem­bres inver­tir en el seu propi benes­tar”.

En les seves refle­xi­ons, posa al davant la inversió pública, tant a escala esta­tal com euro­pea, per menar per la senda del crei­xe­ment, que ha de fer pos­si­ble el finançament a través de l’emissió de deute. Sense cap mena de com­plex, Paul de Grauwe no s’està de dir que les coti­lles del Pacte d’Esta­bi­li­tat –evi­tar un dèficit pres­su­pos­tari del 3% del PIB per acon­se­guir que el deute públic no sigui supe­rior al 60% d’aquest mateix PIB– no han com­por­tat que les eco­no­mies de la UE crei­xin a un ritme supe­rior al dels EUA o el Regne Unit, on s’impo­sen altres nor­mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.