Opinió

Tendències en teletreball

Abans de la pandèmia, el 2019, a Europa tele­tre­ba­lla­ven almenys dos dies a la set­mana al vol­tant del 7% de les per­so­nes, segons Euros­tat. Ara, el per­cen­tatge ha pujat al 20%. Hi ha empre­ses que apos­ten clara­ment pel tele­tre­ball perquè redu­eix des­plaçaments i aug­menta la pro­duc­ti­vi­tat i el com­promís dels tre­ba­lla­dors. A més, ajuda en l’equi­li­bri entre vida pro­fes­si­o­nal i fami­liar, raons que fomen­ten la cap­tació i retenció de talent. També hi ha menys con­gestió de trànsit i de con­ta­mi­nació, i les empre­ses redu­ei­xen llo­guers d’espais, con­sum energètic, etc. Així, en els dar­rers anys, estem veient com crei­xen les empre­ses que tenen tota la plan­ti­lla tele­tre­ba­llant i que dei­xen d’uti­lit­zar ofi­ci­nes que subs­ti­tu­ei­xen per espais de coworking més econòmics que uti­lit­zen de manera esporàdica.

Els tre­ba­lla­dors també defen­sen aquest model. Un informe de Linke­din con­clou que el 99% de les per­so­nes vol­drien tele­tre­ba­llar, almenys, una part de la jor­nada. I segons Glo­bal Work­place Analy­tics, el 37% dels tre­ba­lla­dors esta­rien dis­po­sats, fins i tot, a cobrar un 10% menys a canvi de tele­tre­ba­llar.

També hi ha empre­ses que hi estan total­ment en con­tra. Opi­nen que difi­culta la comu­ni­cació entre tre­ba­lla­dors, la inno­vació i el con­trol de la feina i que per­ju­dica la pro­duc­ti­vi­tat. És el cas d’Elon Musk, que fa poc deia a la seva plan­ti­lla: “Qui vul­gui tele­tre­ba­llar ha d’estar a l’ofi­cina durant un mínim de qua­ranta hores a la set­mana o dei­xar l’empresa.” Tot seguit cen­te­nars de per­so­nes van dimi­tir i van pro­vo­car una impor­tant fuga de talent. Més lluny ha anat l’empre­ne­dor britànic Alan Sugar, cre­a­dor de l’empresa Ams­trad, i actu­al­ment mem­bre de la Cam­bra dels Lords, que ha dit : “Els que tele­tre­ba­llen hau­rien de cobrar menys... Són uns gan­duls que en lloc de tre­ba­llar estan veient par­tits de ten­nis des de casa.” Dei­xant de banda aques­tes visi­ons excèntri­ques, empre­ses com Dis­ney, Yahoo i KPMG estan reduint el tele­tre­ball o, fins i tot, l’estan eli­mi­nant. Per evi­tar aquests pro­ble­mes, ja hi ha pro­gra­ma­ris que per­me­ten con­tro­lar el temps de dedi­cació a la feina dels que tele­tre­ba­llen, i diver­sos estu­dis mos­tren que un 25% dels tre­ba­lla­dors mar­xa­ran de l’empresa si s’eli­mina el tele­tre­ball.

Com a con­clusió, tot fa pen­sar que el tele­tre­ball anirà a més, però cal que les empre­ses l’orga­nit­zin bé per evi­tar els incon­ve­ni­ents que es poden pro­duir i apro­fi­tar els grans avan­tat­ges que té. Així gua­nya­ran els tre­ba­lla­dors, les empre­ses i el pla­neta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.