Comunicació

Pas endavant de l’Eurocambra per regular la intel·ligència artificial

La posició negociadora per a la futura llei és aprovada en comissions i anirà al ple del juny abans de començar la negociació amb els Estats

El text preveu mesures per contrarestar els possibles riscos de la tecnologia, com la difusió de notícies falses

El Par­la­ment Euro­peu (PE) ha donat aquest dijous un pas impor­tant perquè la Unió Euro­pea (UE) sigui el pri­mer ter­ri­tori del món que reguli les eines que uti­lit­zen la intel·ligència arti­fi­cial (IA).

Els euro­di­pu­tats han apro­vat per àmplia majo­ria a les comis­si­ons de Mer­cat Inte­rior i de Lli­ber­tats Civils de l’Euro­cam­bra la noves nor­mes per limi­tar els even­tu­als ris­cos dels nous sis­te­mes de gene­ració de con­tin­guts com el ChatGPT en la difusió de notícies fal­ses o la vio­lació de drets d’autor.

El text, que ha tirat enda­vant per 84 vots a favor, set en con­tra i dotze abs­ten­ci­ons, s’ha incor­po­rat a la llei d’intel·ligència arti­fi­cial que es pre­para a Brus­sel·les i que es votarà al ple­nari del juny. A par­tir d’ales­ho­res, amb la posició nego­ci­a­dora con­fir­mada pel ple, arren­ca­ran les con­ver­ses amb la Comissió euro­pea i el Con­sell de la UE –els Estats mem­bres– per acor­dar el text defi­ni­tiu de la llei.

Les dis­po­si­ci­ons apro­va­des avui supo­sa­ran, en cas que s’incor­po­rin ínte­gres al text final, que les empre­ses tec­nològiques que vul­guin intro­duir aquests sis­te­mes al mer­cat euro­peu hau­ran de demos­trar que han reduït els perills que puguin impli­car per a la salut, els drets fona­men­tals i el sis­tema democràtic. A més, hau­ran de sot­me­tre’s a l’anàlisi d’experts inde­pen­dents.

Els desen­vo­lu­pa­dors hau­ran de publi­car un “resum prou deta­llat” sobre les dades pro­te­gi­des amb drets d’autor que uti­lit­zen per ensi­nis­trar els sis­te­mes d’intel·ligència arti­fi­cial.

El text apro­vat avui en comis­si­ons també pre­veu que els usu­a­ris dels sis­te­mes d’IA que gene­rin o mani­pu­lin vídeos, imat­ges o sons de tal manera que puguin induir altres per­so­nes a pen­sar que són reals hau­ran d’infor­mar que el con­tin­gut és fals.

Les eines d’IA hau­ran de ser dis­se­nya­des de manera que al llarg de la seva vida útil tin­guin “nivells apro­pi­ats” de ren­di­ment, pre­vi­si­bi­li­tat, inter­pre­ta­bi­li­tat, cor­re­gi­bi­li­tat, segu­re­tat i ciber­se­gu­re­tat.

A banda d’aques­tes nor­mes específiques per als sis­te­mes de gene­ració de con­tin­guts amb IA, la llei pre­veu pro­hi­bir els sis­te­mes de vigilància mas­siva en temps real als espais públics –amb l’excepció de la pre­venció de delic­tes i la loca­lit­zació de vícti­mes– i veta específica­ment els models que uti­lit­zin tècni­ques subli­mi­nars per alte­rar de manera “subs­tan­cial” el com­por­ta­ment d’una per­sona sense que aquesta en sigui cons­ci­ent.

La regu­lació euro­pea qua­li­fica d’alt risc una sèrie de sis­te­mes d’intel·ligència arti­fi­cial amb usos molt específics que només es podran intro­duir al mer­cat si res­pecte els drets fona­men­tals i valors de la Unió Euro­pea. És el cas d’eines que es puguin uti­lit­zar per influir en el resul­tat d’unes elec­ci­ons, les que uti­lit­zin les enti­tats finan­ce­res per ava­luar la solvència d’una per­sona o els que s’uti­lit­zin en el con­trola de fron­te­res per vigi­lar o pro­ces­sar dades per pre­dir movi­ments migra­to­ris.

El text apro­vat per l’Euro­cam­bra en comissió pro­posa san­ci­ons de fins al 7 % de la fac­tu­ració anual mun­dial per a les empre­ses que incom­plei­xin la nor­ma­tiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.