Gran angular

Plou però no prou ni a tot arreu

La pluja dels últims dies no és suficient per apaivagar l’assedegament de la terra, sobretot a Ponent i al sud del país

Es demanen ajuts i accions ràpides per evitar entrar en una crisi mai vista
La sequera impacta en el sector agrari i ramader, i també en l’alimentari

“Aquesta situ­ació que estem vivint ara, els page­sos no l’hem vist mai”, alerta Ramon Sar­roca, pre­si­dent de la Fede­ració de Coo­pe­ra­ti­ves Agràries de Cata­lu­nya ( FCAC ). Tot i que la pluja s’ha dei­xat veure en els últims dies, rius, pan­tans i camps seguei­xen asse­de­gats, sobre­tot a Ponent i al sud del país, i la sequera ja comença a col­pir algu­nes pobla­ci­ons d’aquests indrets. A la Conca de Bar­berà, per exem­ple, el muni­cipi de l’Espluga de Fran­colí va anun­ciar aquesta mateixa set­mana que el sub­mi­nis­tra­ment d’aigua per beure es talla­ria durant dotze hores, de les set del ves­pre a les set del matí, per tal que els dipòsits muni­ci­pals puguin recu­pe­rar el cab­dal, aju­dats pels cami­ons cis­terna que cada dia arri­ben al muni­cipi.

El govern va decre­tar a prin­ci­pis de maig situ­ació d’excep­ci­o­nal gra­ve­tat per a gai­rebé 500 muni­ci­pis, on havien de reduir un 40% l’aigua per a ús agrícola i un 15% en usos indus­tri­als, assig­nant una dotació de 230 litres per habi­tant i dia.

“Tenim dues situ­a­ci­ons com­pli­ca­des. D’una banda, l’impacte de la sequera sobre l’ali­men­tació, tant pel ves­sant de la pro­ducció com del preu. De l’altra, les explo­ta­ci­ons agràries i rama­de­res”, afirma Sar­roca.

Segons l’ Agència Cata­lana de l’Aigua , que actu­a­litza diària­ment l’estat dels recur­sos hídrics cata­lans, el país es troba a tan sols el 25% de la seva capa­ci­tat d’aigua, amb pan­tans que vore­gen el 7%, com el de Siu­rana, a Cor­nu­de­lla de Mont­sant.

Davant l’emergència, i en el marc de la Taula Agrària, el Depar­ta­ment d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural ha posat en marxa una xarxa ter­ri­to­rial for­mada per les ofi­ci­nes comar­cals i els ser­veis ter­ri­to­ri­als del depar­ta­ment per tal de fer un segui­ment set­ma­nal de les afec­ta­ci­ons reals de la sequera al sec­tor agrari. Segons aquest acord, subs­crit el 24 d’abril entre el govern i els sin­di­cats agra­ris, es reco­llirà infor­mació de cada comarca per ava­luar la situ­ació en temps real i pren­dre mesu­res de manera molt pre­cisa amb l’objec­tiu que cap pro­duc­tor hagi de ces­sar l’acti­vi­tat a causa de la sequera.

Full de ruta per a tots.

“Es tracta de fer un full de ruta tant per ara com per als pròxims anys, perquè l’aigua no només afecta el sec­tor agrari, sinó també l’indus­trial i el turístic”, comenta Sar­roca. La Taula per la Sequera es reu­nirà cada deu o quinze dies per fer aquest segui­ment exhaus­tiu de la situ­ació. A més, segons el pre­si­dent de la FCAC, també s’ha començat a tre­ba­llar per tras­lla­dar les deman­des a Madrid i Brus­sel·les, perquè Europa modi­fi­qui les acci­ons de la PAC (política agrària comuna) que a causa de la sequera no es poden com­plir: “Neces­si­tem can­vis i ajuts.”

En aquest sen­tit, repre­sen­tants del canal d’Urgell i del Segarra-Gar­ri­gues, els sin­di­cats agra­ris Unió de Page­sos , JARC (Joves Agri­cul­tors i Rama­ders de Cata­lu­nya) i ASAJA (Asso­ci­ació Agrària de Joves Agri­cul­tors) i les orga­nit­za­ci­ons Afru­cat (Asso­ci­ació Empre­sa­rial de Fruita de Cata­lu­nya) i FCAC es van reu­nir el 5 de maig i van fer públic un mani­fest “per sal­var la con­tinuïtat de l’acti­vi­tat agrària a Lleida”, en què dema­nen a l’admi­nis­tració ajuts d’entre 2.000 i 15.000 euros per hectàrea per les pèrdues en cereal i far­rat­ges i també per la fruita que no es collirà per la sequera. Els ajuts s’ele­ven fins a 170 mili­ons d’euros en el cas que els arbres aca­bin morint.

Els fir­mants també van acor­dar sol·lici­tar una reunió con­junta amb el minis­tre d’Agri­cul­tura, Luís Pla­nas, i la con­se­llera d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural, Teresa Jordà, “per exi­gir que l’Estat espa­nyol demani a la Unió Euro­pea ajuts d’estat per pal·liar la situ­ació dramàtica, sobre­vin­guda i no asse­gu­ra­ble”.

“És neces­sari que tre­ba­llem tots junts per tro­bar solu­ci­ons a llarg ter­mini que ens per­me­tin fer front a epi­so­dis de sequera i que garan­tei­xin un ús sos­te­ni­ble de l’aigua”, asse­gura Xavier Díaz, direc­tor gene­ral de la Comu­ni­tat Gene­ral de Regants dels Canals d’Urgell.

Més deman­des.

D’altra banda, el sin­di­cat agrari JARC ha dema­nat al Minis­teri d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria i Pesca que modi­fi­qui les rebai­xes que ha apli­cat als mòduls de l’IRPF per incloure con­reus com la cirera, la vinya o l’horta, que també patei­xen les con­seqüències de la manca d’aigua. El minis­teri ja va accep­tar una reducció del 30% per als pro­duc­tors de far­rat­ges en els sec­tors rama­ders, excepte el dels pro­duc­tors d’avi­ram. Tan­ma­teix, el JARC no va acon­se­guir que la rebaixa per als pro­duc­tors de boví de llet i oví caprí, que patei­xen la falta d’ali­ment per al bes­tiar, arri­bes­sin a ser d’entre el 50 i el 60%.

La sequera ha pro­vo­cat, entre mol­tes altres des­fe­tes, que el canal d’Urgell tanqués el 2 de maig, per pri­mera vegada en 161 anys d’història, el seu canal prin­ci­pal. Més de 70.000 hectàrees n’han que­dat afec­ta­des, i molts page­sos s’han vist obli­gats a modi­fi­car el tipus de con­reu a causa de la falta d’aigua. Els matei­xos regants cre­uen que, tot i que plo­gui, no es podran repren­dre els regs de manera nor­ma­lit­zada abans del mes de setem­bre, ja que la làmina d’aigua que cir­cula a hores d’ara pel canal està des­ti­nada a la població, la indústria i la rama­de­ria.

Tot i això, unes 20.000 hectàrees de Ponent no es veuen afec­ta­des per aquest tan­ca­ment històric, ja que el canal auxi­liar es nodreix de l’aigua del riu Noguera Palla­resa. Les reser­ves d’aquest cab­dal natu­ral no es tro­ben en una situ­ació tan crítica i, de moment, es pot garan­tir el reg durant l’estiu.

D’altra banda, Aigües del Segarra-Gar­ri­gues (ASG) va comu­ni­car el tan­ca­ment del seu cab­dal d’aigua del 29 d’abril, per repren­dre’l el 2 de maig, però només per sal­var els arbres frui­ters. Aquesta decisió afecta les colli­tes d’unes 7.300 hectàrees de con­reus d’arbres frui­ters i també de cere­als. “Podem donar gai­rebé per per­du­des les colli­tes de 4.500 hectàrees d’arbres frui­ters, i caldrà veure què passa amb la collita de cereal”, comenta Josep Maria Jové, pre­si­dent de la infra­es­truc­tura que va entrar en fun­ci­o­na­ment l’any 2009.

Mal­grat la greu situ­ació, el pre­si­dent de la FCAC demana “no ser der­ro­tis­tes”, tot i que alerta que si la sequera s’allarga “pro­vo­carà una crisi que ningú ha vis­cut mai”. I acon­se­lla “ser molt ima­gi­na­tius per superar-la”.

Pèrdues i més pèrdues

De del 2 de maig, els sistemes de reg de Ponent gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn de l’Estat, poden oferir el reg una setmana de cada tres. La terra està extremadament assedegada, i per això els regants van demanar evitar la plantació de panís o cereal d’estiu, ja que consumeixen molta aigua. Això afectarà també els ferratges destinats a l’alimentació animal, que ja s’han disparat de preu.

Les pèrdues previstes se situen en xifres força preocupants. L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), ha estimat que el tancament del canal d’Urgell comportarà la pèrdua del 58% de la collita de poma i del 52% de la de pera, que és el mateix que dir que 173.000 tones de pomes i 74.000 tones de peres es faran malbé, la qual cosa suposarà una reculada en la facturació d’uns 350 milions d’euros, i “unes pèrdues directes per al sector de prop dels 164 milions d’euros”, anuncia Manel Simon, director general d’Afrucat. Tampoc es garanteix la producció d’arròs, ja que només es disposa del 50% d’aigua i no té garantit el reg a partir de l’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.