Gran angular

L’inversor abandona l’obra nova residencial

Els fons internacionals perden interès pel ‘build to rent’ després de la pujada de tipus i per la dificultat de preveure rendibilitat en un context de canvi normatiu

Per a la promotora Culmia, l’inversor representa el 15% dels compradors

En només mig any, les pro­mo­to­res d’habi­tatge han vist com el con­text econòmic i finan­cer les ha can­viat subs­tan­ci­al­ment fins al punt d’haver d’atu­rar pro­jec­tes pel risc d’aga­far-se els dits. El tomb en el mer­cat està retra­ient, en pri­mer lloc, els com­pra­dors par­ti­cu­lars, bàsica­ment aquells que volen can­viar de casa, però als quals l’enca­ri­ment de les hipo­te­ques els fa can­viar d’idea. El març pas­sat, els préstecs hipo­te­ca­ris per a l’adqui­sició d’habi­tat­ges van caure un 29,4% intera­nual i la com­pra­venda d’habi­tat­ges, un 12,5%, segons el Col·legi Nota­rial de Cata­lu­nya.

I, en segon lloc, els inver­sors, indi­vi­du­als o ins­ti­tu­ci­o­nals, pels quals la pujada de tipus ha obert opor­tu­ni­tats de millor ren­di­bi­li­tat en altres indrets menys ines­ta­bles que el de l’habi­tatge a casa nos­tra. “L’inver­sor ins­ti­tu­ci­o­nal inter­na­ci­o­nal està mar­xant”, sen­ten­cia Josep Maria Cases, direc­tor ter­ri­to­rial de Cul­mia, l’expro­mo­tora del Banc Saba­dell i que és pro­pi­e­tat des del 2020 d’Oak­tree Capi­tal, una ges­tora d’actius d’inversió dels Estats Units.

Expec­ta­ti­ves.

Fa un any, Cases expli­cava a L’Econòmic que aquest inver­sor feia cua per com­prar pro­mo­ci­ons d’habi­tat­ges que Cul­mia té a Bar­ce­lona o a l’àrea metro­po­li­tana per llo­gar-los (build to rent). Ara ja no és així: “Venen amb unes expec­ta­ti­ves de ren­di­bi­li­tat més altes perquè tenen alter­na­ti­ves i pre­te­nen que rebai­xem els preus de com­pra del pro­ducte, però el pro­ducte aca­bat s’ha enca­rit perquè els cos­tos s’han dis­pa­rat i, en con­seqüència, és més difícil acon­se­guir marge per a nosal­tres”, es lamenta Cases.

Segons el Minis­teri de Trans­ports, Mobi­li­tat i Agenda Urbana, des del 2020 els cos­tos de cons­trucció acu­mu­len un incre­ment mitjà del 23% per l’enca­ri­ment dels mate­ri­als i de la mà d’obra, que escas­seja. Això pot sig­ni­fi­car entre un 4 i un 6% més en el preu final del pis nou, segons cal­cula el direc­tor regi­o­nal de Cul­mia, que revela que la pro­mo­tora ha pos­po­sat alguns pro­jec­tes en fase de pre­venda o de llançament comer­cial de la perifèria de Bar­ce­lona o mer­cats secun­da­ris (amb una demanda més aviat local): “Hem vist que no tin­dria mer­cat i ho hem atu­rat”, diu Cases.

En el cas del mer­cat d’inversió, Jordi Fabre­gat, pro­fes­sor i direc­tor del Mas­ter Exe­cu­tiu en Finan­ces d’Esade, asse­nyala com a fac­tor clau la incer­tesa jurídica que obre la futura llei pel dret a l’habi­tatge: “En la tra­mi­tació par­la­mentària s’hau­ran de con­cre­tar alguns ter­mes, com ara els topalls de les ren­des a les zones ten­si­o­na­des així com l’índex d’actu­a­lit­zació d’aques­tes ren­des. Aques­tes incer­te­ses fan molt difícil el càlcul de les ren­di­bi­li­tats futu­res de la inversió d’aquest tipus d’actius, i els fons s’estan diver­si­fi­cant cap a altres sec­tors, almenys fins que es defi­nei­xin les con­di­ci­ons exac­tes per les quals es regirà el mer­cat resi­den­cial”, explica.

En aquest mateix sen­tit s’expres­sen a la con­sul­tora For­ca­dell: “El capi­tal ha fugit perquè el mer­cat està inter­vin­gut i és ines­ta­ble, amb una regu­la­rit­zació que can­via sovint”, diu Chris­tian Gra­cia, direc­tor d’inversió, sòl i obra nova, que fa notar que és un feno­men aco­tat al sec­tor resi­den­cial: “Es con­ti­nuen cons­truint naus indus­tri­als, parcs logístics i ofi­ci­nes, i tot i que també s’han vist afec­tats per la pujada de tipus, la covid i l’enca­ri­ment dels preus de cons­trucció, no se n’ha para­lit­zat la inversió”.

A l’agència immo­biliària Gui­not Pru­nera vati­ci­nen fins i tot la venda d’actius: “És segur que el gran pro­pi­e­tari ini­ciarà pro­ces­sos de desin­versió que eli­mi­na­ran del mer­cat un bon nom­bre d’immo­bles, i el tan pre­go­nat build to rent aca­barà de tenir la seva sentència de mort”, pre­veu el direc­tor gene­ral, Gui­not Pru­nera, en referència a la llei de l’habi­tatge anun­ci­ada.

A Cul­mia, la com­pra d’habi­tat­ges per part d’inver­sors (par­ti­cu­lars o ins­ti­tu­ci­o­nals) suposa el 15% del total, segons una enquesta sobre moti­vació feta als seus cli­ents. “La marxa dels inver­sors afecta les tres potes del nos­tre negoci: l’habi­tatge lliure, pro­te­git i el build to rent”, reco­neix Cases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.