Medi ambient

Unió Europea

Brussel·les admet que la UE no està complint els acords climàtics de París

La directora general d’Energia de la CE insta a duplicar “la producció i utilització d’energies renovables” a Europa

Assegura que els 27 tenen prou gas per als propers hiverns però encara cal estar amatents

La direc­tora gene­ral d’Ener­gia de la Comissió Euro­pea, Ditte Juul-Jørgen­sen, ha lamen­tat aquest diven­dres que la Unió Europa (UE) “no està res­pec­tant” l’acord climàtic de París sobre les reduc­ci­ons de les emis­si­ons de gasos d’efecte hiver­na­cle.

Juul-Jørgen­sen ha reco­ne­gut durant un xer­rada orga­nit­zada per Nueva Eco­no­mia Fórum que la UE “no va pel camí” de com­plir les mesu­res pac­ta­des el 2015 a la COP21 per limi­tar l’aug­ment de la tem­pe­ra­tura glo­bal a menys d’1,5 ºC per sobre dels nivells de l’etapa prein­dus­trial.

La diri­gent danesa ha apos­tat per des­ti­nar “més esforços” per incen­ti­var la inversió en reno­va­bles i faci­li­tar l’accés als con­su­mi­dors a l’ener­gia verda. En aquest sen­tit, ha subrat­llat la neces­si­tat de “can­viar la manera com fun­ci­ona el sis­tema energètic, per tenir ener­gia asse­qui­ble i neta”, i ha fet una crida al sec­tor de l’ener­gia a “pren­dre una decisió deci­dida”. Juul-Jørgen­sen ha dema­nat dupli­car “la pro­ducció i uti­lit­zació d’ener­gies reno­va­bles” a Europa.

També ha adver­tit que Europa encara s’enfronta a “des­a­fi­a­ments molt impor­tants” a nivell de crisi energètica, com­pe­ti­ti­vi­tat, llocs de tre­ball i “segu­re­tat econòmica i física”. L’alt càrrec euro­pea h a expli­cat ara hi ha les “eines necessàries” per fer front a la crisi energètica, mal­grat que hi ha algu­nes incer­te­ses que no es poden con­tro­lar. Ha posat d’exem­ple l’evo­lució de la demanda de la Xina, que pre­vi­si­ble­ment aug­men­tarà en els pròxims mesos després de la seva reo­ber­tura després de la Covid-19.

Segons ella, s’ha fet “una llarga llista de coses per pre­pa­rar-nos”, com la nova pla­ta­forma de com­pres con­jun­tes de gas, que pro­por­ci­ona als països euro­peus una posició “molt més com­pe­ti­tiva al mer­cat”. Juul-Jørgen­sen ha des­ta­cat que els nivells de gas emma­gat­ze­mat són “molt alts”, al vol­tant del 66 %, i el pro­per hivern arri­ba­ran “al topall”, ja que també ha aug­men­tat l’apor­tació de les ener­gies reno­va­bles al sis­tema.

“Estem el màxim de pre­pa­rats que podem estar, però con­ti­nu­a­rem ama­tents, uti­lit­zant amb cura l’ener­gia que tenim i acce­le­rant el des­ple­ga­ment de les reno­va­bles, per con­ti­nuar en un lloc segur i donant l’ener­gia neta que neces­si­tem”, ha indi­cat.

Durant la xer­rada ha insis­tit que “les polítiques energètiques són crítiques” i ha defen­sat mesu­res com la reforma del mer­cat elèctric.

Tot i que durant la seva inter­venció ha apun­tat que el dis­seny actual “és bo”, ha admès que el sis­tema actual no està adap­tat a una “crisi energètica sense pre­ce­dents” com la pro­vo­cada per la guerra d’Ucraïna en el proveïment de gas, i que ha tin­gut un “efecte con­tagi en els con­su­mi­dors”. “Hem hagut d’eli­mi­nar la nos­tra dependència energètica de Rússia”, ha recor­dat. És per això ha defen­sat la pro­posta amb què tre­ba­lla actu­al­ment la Comissió Euro­pea per limi­tar la vola­ti­li­tat dels preus a través de con­trac­tes a llarg ter­mini per garan­tir una major esta­bi­li­tat de preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.