Opinió

Els deures del Barça

Mentre el FC Barcelona fa front a un important deute que ronda els 1.200 milions d’euros, altres equips de futbol europeus han aconseguit mantenir una posició financera més sòlida

Avui en dia, quan par­lem de fut­bol, és impos­si­ble no esmen­tar el gegant del fut­bol Mun­dial: el FC Bar­ce­lona. El club català ha estat un dels de més èxit de la història del fut­bol, amb un gran nom­bre de títols i una legió de segui­dors arreu. No obs­tant això, en els últims temps, l’equip ha estat tra­ves­sant alguns pro­ble­mes econòmics que han gene­rat pre­o­cu­pació entre els seus afi­ci­o­nats i ana­lis­tes finan­cers. Però no et pre­o­cu­pis, esti­mat lec­tor, no par­la­rem d’això de manera avor­rida i seri­osa. Avui et pre­sento un arti­cle irònic i crític sobre la situ­ació finan­cera actual del FC Bar­ce­lona.

El FC Bar­ce­lona és un club amb una llarga tra­dició d’èxits espor­tius, però també amb una llarga història de pro­ble­mes finan­cers. Els últims infor­mes finan­cers indi­quen que l’equip ha acu­mu­lat un deute sig­ni­fi­ca­tiu, que ronda els 1.200 mili­ons d’euros. A més, la pandèmia de la Covid-19 ha tin­gut un impacte nota­ble en l’eco­no­mia del club, ja que ha reduït la quan­ti­tat d’ingres­sos que gene­ren els par­tits i ha difi­cul­tat la rea­lit­zació d’esde­ve­ni­ments i acti­vi­tats comer­ci­als.

En aquest con­text, alguns afi­ci­o­nats han començat a qüesti­o­nar la gestió del club i han dema­nat can­vis sig­ni­fi­ca­tius.

Però, qui neces­sita solu­ci­ons rea­lis­tes i ben fona­men­ta­des quan podem sim­ple­ment fer bro­mes sobre la situ­ació finan­cera de l’equip? Aquí van algu­nes idees de les polítiques de gestió que ante­ri­ors jun­tes direc­ti­ves i alta direcció serien capa­ces de exe­cu­tar i segu­ra­ment s’assem­bla­rien a les que plan­tejo a con­ti­nu­ació.

-Can­viar la seva estratègia finan­cera i apos­tar per la per­muta. En lloc de pagar en efec­tiu, el club ofe­rirà als seus cre­di­tors l’opor­tu­ni­tat de can­viar el seu deute per pas­sis de tem­po­rada.

-En lloc de bus­car nous patro­ci­na­dors, el FC Bar­ce­lona començarà a patro­ci­nar altres equips i esde­ve­ni­ments espor­tius. Després de tot, si no pots gua­nyar diners amb els teus pro­pis esforços, per què no gua­nyar-los a través d’altres?

-Per reduir els cos­tos, el FC Bar­ce­lona deci­dirà can­cel·lar els viat­ges dels seus juga­dors a par­tits fora de casa. En el seu lloc, l’equip jugarà per vide­o­con­ferència. És cert que això podria afec­tar una mica la qua­li­tat dels par­tits, però pensa en totes les emis­si­ons de car­boni que es podran estal­viar!

Encara que aques­tes idees són, ÒBVI­A­MENT, ridícules, és impor­tant reconèixer que la situ­ació finan­cera del FC Bar­ce­lona és seri­osa i reque­reix atenció. El 2020, l’equip va gene­rar una pèrdua de 97 mili­ons d’euros. A més, el deute de l’equip repre­senta mes de dos vega­des el seu ingrés anual (exer­cici 2021-2022), la qual cosa és una xifra molt alta per a qual­se­vol empresa.

Encara que la situ­ació finan­cera del FC Bar­ce­lona pot sem­blar una opor­tu­ni­tat per a alguns mit­jans fer alguns acu­dits, és impor­tant recor­dar que és un pro­blema real i que reque­reix atenció. El club neces­sita pren­dre mesu­res sig­ni­fi­ca­ti­ves per reduir el seu deute i millo­rar la seva situ­ació finan­cera a llarg ter­mini. És pos­si­ble que aques­tes mesu­res no siguin tan diver­ti­des com les idees iròniques plan­te­ja­des, però són necessàries per garan­tir que el club con­tinuï sent un èxit en el futur.

Men­tre el FC Bar­ce­lona fa front a un impor­tant deute que ronda els 1.200 mili­ons d’euros, altres equips de fut­bol euro­peus han acon­se­guit man­te­nir una posició finan­cera més sòlida. Per exem­ple, el Real Madrid, un dels prin­ci­pals rivals del Bar­ce­lona, que ha acon­se­guit reduir sig­ni­fi­ca­ti­va­ment el seu deute en els últims anys. Segons l’informe finan­cer de 2020, el deute del Real Madrid es va reduir a 46 mili­ons d’euros, la qual cosa repre­senta una dis­mi­nució del 27% res­pecte a l’any ante­rior.

Un altre exem­ple és el Manc­hes­ter Uni­ted, que ha acon­se­guit man­te­nir una posició finan­cera sòlida mal­grat haver expe­ri­men­tat alguns alts i bai­xos espor­tius en els últims anys. En el seu informe finan­cer més recent, l’equip va infor­mar d’ingres­sos totals de 509 mili­ons de lliu­res ester­li­nes i un guany net de 36,1 mili­ons en l’any fis­cal 2020. Tot i que l’equip té un deute impor­tant -al vol­tant de 600 mili­ons de lliu­res ester­li­nes- ha acon­se­guit man­te­nir un equi­li­bri salu­da­ble entre els seus ingres­sos i les seves des­pe­ses.

Un altre equip que ha acon­se­guit man­te­nir una bona posició finan­cera és el Bayern Múnic. En el seu informe finan­cer més recent, l’equip va infor­mar de guanys totals de 643 mili­ons d’euros i un bene­fici net de 9,6 mili­ons d’euros en l’any fis­cal 2020.

Aquests exem­ples il·lus­tren com alguns equips han acon­se­guit man­te­nir una posició finan­cera sòlida, fins i tot en un con­text econòmic com­pli­cat com l’actual. És clar que cada equip té les seves pròpies cir­cumstàncies i des­a­fi­a­ments finan­cers específics, però és pos­si­ble apren­dre de les estratègies i deci­si­ons d’altres equips per millo­rar la situ­ació finan­cera del FC Bar­ce­lona. En qual­se­vol cas, és impor­tant que el Barça pren­gui mesu­res per reduir el seu deute i millo­rar la seva posició finan­cera a llarg ter­mini si vol seguir sent com­pe­ti­tiu en el món del fut­bol.

En aquesta tem­pesta hi ha un oasi i és just de men­ci­o­nar, cal des­ta­car la gestió espor­tiva i econòmica del FC Bar­ce­lona femení ha estat un dels temes més des­ta­cats en els últims anys. L’equip ha expe­ri­men­tat un crei­xe­ment sig­ni­fi­ca­tiu tant en ter­mes espor­tius com econòmics, con­ver­tint-se en un dels prin­ci­pals refe­rents en el fut­bol femení a nivell mun­dial.

El FC Bar­ce­lona femení ha acon­se­guit con­so­li­dar-se com un dels equips més reei­xits del fut­bol femení espa­nyol i inter­na­ci­o­nal. L’equip ha gua­nyat nom­bro­sos títols, inclo­ent-hi la Lliga espa­nyola, la Copa de la Reina i la Lliga de Cam­pi­ons de la UEFA.

La gestió espor­tiva del femení s’ha carac­te­rit­zat per una aposta pel talent jove i per la for­mació de juga­do­res a la seva pedrera. L’equip ha inver­tit en infra­es­truc­tu­res i ha creat un entorn de tre­ball ade­quat per al desen­vo­lu­pa­ment de les juga­do­res. A més, ha dut a terme una política de fit­xat­ges estratègics, incor­po­rant juga­do­res de pri­mer nivell per reforçar l’equip.

La inversió en la cons­trucció d’un estadi propi, l’Estadi Johan Cruyff, que ha permès a l’equip millo­rar la seva presència mediàtica i ofe­rir una experiència millo­rada als afi­ci­o­nats. A més, l’equip ha dut a terme una política de sala­ris equi­ta­tius, que ha permès a les juga­do­res tenir unes con­di­ci­ons econòmiques jus­tes i ade­qua­des al seu nivell de pro­fes­si­o­na­lit­zació.

L’equip ha aug­men­tat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment els seus ingres­sos, gràcies a una major presència mediàtica i a l’aug­ment dels patro­ci­nis. També ha acon­se­guit aug­men­tar l’assistència de públic als seus par­tits, la qual cosa ha con­tribuït a l’aug­ment dels ingres­sos per venda d’entra­des.

En última instància, el FC Bar­ce­lona ha de pren­dre mesu­res per reduir el seu deute i millo­rar la seva situ­ació finan­cera a llarg ter­mini. Les pos­si­bles deci­si­ons que el FC Bar­ce­lona podria pren­dre per reduir el seu deute i millo­rar la seva situ­ació finan­cera a llarg ter­mini podrien incloure:

-Revi­sar i ajus­tar la des­pesa sala­rial dels juga­dors per asse­gu­rar que esti­guin dins del pres­su­post del club.

-Opti­mit­zar el pla de patro­cini del club per maxi­mit­zar els ingres­sos publi­ci­ta­ris i de patro­cini.

-Millo­rar la gestió de les inver­si­ons i les ope­ra­ci­ons finan­ce­res del club per acon­se­guir una major ren­di­bi­li­tat.

-Reduir el nom­bre de juga­dors i el sou dels mem­bres del per­so­nal no espor­tiu.

-Millo­rar la gestió dels actius del club, com el seu estadi i les ins­tal·laci­ons espor­ti­ves, per acon­se­guir un major ren­di­ment.

-Esta­blir acords de col·labo­ració i socis estratègics per obte­nir ingres­sos addi­ci­o­nals i reduir la des­pesa en àrees no espor­ti­ves.

-Ajus­tar les quo­tes dels socis i dels abo­na­ments per aug­men­tar els ingres­sos del club.

-Millo­rar la visi­bi­li­tat del club i la seva imatge de marca per acon­se­guir més patro­ci­na­dors i segui­dors.

-Bus­car noves fonts de finançament, com la venda de ter­renys o l’expansió de les ope­ra­ci­ons comer­ci­als.

-Millo­rar la trans­parència i la ren­dició de comp­tes del club per gua­nyar la con­fiança dels socis i dels inver­sors.

Això reque­rira deci­si­ons difícils i dolo­ro­ses, però és essen­cial per asse­gu­rar el futur del club i man­te­nir la seva com­pe­ti­ti­vi­tat en el món del fut­bol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.