Empreses

Amat Immobiliaris, amatent a les oportunitats de consolidació

La firma, que comercialitza i administra habitatges, estudia adquisicions per guanyar quota de mercat i captar talent. Cal descarbonitzar el parc edificat i afrontar els problemes d’accés.

Fins al 2008 era una organització només de dones, i encara són el 75%
La cartera de 2.500 pisos en lloguer té més sortides que incorporacions

Amat Immo­bli­a­ris, empresa fami­liar dedi­cada a l’admi­nis­tració, la comer­ci­a­lit­zació i els ser­veis de con­sul­to­ria immo­biliària bàsica­ment a l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, està ama­tent a les opor­tu­ni­tats de con­so­li­dació amb com­pres selec­ti­ves que li pro­por­ci­o­nin car­tera de cli­ents i talent. L’any pas­sat van adqui­rir una empresa i ara tenen algu­nes ope­ra­ci­ons en estudi.

D’oca­si­ons, no en fal­ten, perquè el sec­tor de l’inter­me­di­ació immo­biliària està molt frag­men­tat, i la jubi­lació de pro­fes­si­o­nals és una font ines­go­ta­ble d’adqui­si­ci­ons: “És un àmbit en què sem­blava que mai pas­sava res, però en els últims dos anys hi ha una tendència clara a la con­so­li­dació”, explica Guifré Homen­des Amat, direc­tor gene­ral i mem­bre de la ter­cera gene­ració de la família pro­pietària.

Aquesta frag­men­tació resta poten­cial a un sec­tor que arros­sega un baix pres­tigi pro­fes­si­o­nal i, per con­tra, ha d’ento­mar rep­tes d’enorme com­ple­xi­tat i trans­cendència, que, per a Home­des Amat, reque­rei­xen grups repre­sen­ta­tius amb capa­ci­tat de gestió i influència. El res­pon­sa­ble d’Amat Immo­bi­li­a­ris en men­ci­ona dos: el pro­blema d’accés a l’habi­tatge i la des­car­bo­nit­zació del parc edi­fi­cat. En relació amb el segon punt, Amat ha mun­tat un depar­ta­ment d’asses­so­ra­ment per a la trans­for­mació energètica dels habi­tat­ges, que ano­me­nen Amat­zo­nia. Aquesta acti­vi­tat els ha permès ampliar l’àrea d’influència a comar­ques on no solen tre­ba­llar de manera natu­ral.

Amat Immo­bi­li­a­ris va néixer, gràcies a Joan Amat Sala, a Sant Just Des­vern ara fa 75 anys com un des­patx d’admi­nis­tració de fin­ques. El 1990 van obrir ofi­cina a Sant Cugat del Vallès, un mer­cat de carac­terísti­ques simi­lars, i el 2011 es van implan­tar a Bar­ce­lona, amb una seu al car­rer Bal­mes, tot i que la firma ha tin­gut sem­pre acti­vi­tat a la capi­tal cata­lana. En l’actu­a­li­tat, també tenen dependències a Via Augusta, a tocar de la Dia­go­nal. La comer­ci­a­lit­zació d’obra nova també els obliga a efec­tuar implan­ta­ci­ons efímeres vin­cu­la­des amb els pro­jec­tes; és el cas de Mollet del Vallès, l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, Vila­nova i la Geltrú i Tiana.

La venda d’obra nova és una part de l’acti­vi­tat comer­ci­a­lit­za­dora d’Amat, con­jun­ta­ment amb la d’habi­tat­ges de segona mà, llo­guer i com­pra­venda d’immo­bles de luxe. En con­junt pro­por­ci­ona entre el 40 i el 50% de la fac­tu­ració de la com­pa­nyia, que el 2022 va ser de 5,3 mili­ons d’euros. Un altre 40% és la gestió admi­nis­tra­tiva: de comu­ni­tats de pro­pi­e­ta­ris o de la car­tera de llo­guer. La resta del negoci prové de la con­sul­to­ria, bàsica­ment de la gestió del sòl: fan tota la tra­mi­tació per a la trans­for­mació urbanística i també poden cer­car pro­mo­tora per al pro­jecte. Aquesta acti­vi­tat sol por­tar asso­ci­ada l’encàrrec de comer­ci­a­lit­zar els habi­tat­ges i, final­ment, segons el cas, l’admi­nis­tració de la comu­ni­tat de pro­pi­e­ta­ris i la dels pisos de llo­guer, de manera que la con­sul­to­ria, tot i que con­tri­bu­eix menys a la fac­tu­ració, acaba gene­rant negoci a les altres potes de la com­pa­nyia i, de retruc, com­porta una relació amb dife­rents nivells de l’admi­nis­tració pública gens menys­pre­a­ble: “Es gene­ren opor­tu­ni­tats cre­ua­des”, en parau­les d’Home­des.

D’aquesta manera, Amat Immo­bi­li­a­ris ha acon­se­guit una mica d’esta­bi­li­tat en un negoci molt sen­si­ble als cicles de l’eco­no­mia. Tot i això, van patir la crisi de l’obra nova del 2008-14. La reac­ti­vació després d’aquest període va impac­tar en els comp­tes d’Amat l’any 2019 amb un rècord de fac­tu­ració, en superar ampli­a­ment el 6 mili­ons d’euros. A l’obra nova cal sumar els llo­guers, que esta­ven a l’alça. “Ara s’ha tor­nat a tren­car el cicle de l’obra nova”, lamenta el direc­tor gene­ral de la com­pa­nyia. També està tocat el llo­guer. Tenen uns 2.500 habi­tat­ges en car­tera i, cada any, uns 450 d’aquests bus­quen llo­ga­ter, però aquest any seran uns 270. Hi ha menys movi­ment i, a més, hi ha més sor­ti­des de la car­tera que entra­des. Al final això sig­ni­fica menys hono­ra­ris. De tota manera, Amat Immo­bi­li­a­ris con­fia a repe­tir el de negoci de l’any pas­sat.

Amat té una plan­ti­lla de 74 per­so­nes, de les quals el 75% són dones. De fet, fins al 2008 era una orga­nit­zació només for­mada per tre­ba­lla­do­res.

AMAT IMMOBILIARIS

Facturació
5,3 M€
Treballadors
74
Any de fundació
1948
En col·laboració amb altres firmes del sector estan explorant el negoci digital: han desenvolupat una aplicació que analitza la reputació virtual dels llogaters, informació que se suma a la recopilació que ja es fa de manera tradicional. D’altra banda, també estan analitzant potencials negocis per al públic sènior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.