Opinió

Universitat amb lògica

Si jo tingués una gran influència, lluitaria per introduir la lògica en la formació dels infants. La continuaria en els cicles formatius i al batxillerat. I indubtablement a la universitat, en tots els graus. La lògica és filosofia i la lògica és matemàtiques. Segurament, els que fan plans educatius ja no han estudiat lògica. El mercat laboral cada dia requerirà més aquesta competència transversal

Fa temps que penso quina hau­ria de ser l’evo­lució de la uni­ver­si­tat, i en gene­ral de l’edu­cació, per pre­pa­rar les per­so­nes, en una soci­e­tat de ràpida evo­lució, tant per a la vida pro­fes­si­o­nal com per a la resta d’àmbits vitals.

Per­ta­nyo al grup de per­so­nes que rela­ti­vitza el canvi tec­nològic. No veig per què ara hauríem de tenir més difi­cul­tats per adap­tar-nos als can­vis deri­vats de la intel·ligència arti­fi­cial que les que vam tenir en altres moments. Pot­ser em fa pen­sar així pertànyer a una gene­ració que va apren­dre a escriure amb plomí i tin­ter i que va haver de prac­ti­car la cal·ligra­fia rodona. Quan jo era estu­di­ant de química, la fotocòpia era un luxe i el paper de carbó, d’ús comú.

No crec que m’equi­vo­qui si afirmo que cada dia hi ha més faci­li­tats per fer les coses i que, igual que hem per­dut algu­nes de les capa­ci­tats físiques dels nos­tres ances­tres, estem per­dent la capa­ci­tat de fer tas­ques intel·lec­tu­als perquè les pot fer la tec­no­lo­gia. Pot­ser hi ha qui creu que per­dre l’agi­li­tat de càlcul no és impor­tant perquè tenim unes màqui­nes que ho fan amb més rapi­desa i sense errors, però crec que seria catastròfic per­dre el pen­sa­ment lògic. M’he tro­bat res­pos­tes sobre càlculs en què em con­tes­ta­ven 54 en comp­tes de 5,4. Davant del meu adver­ti­ment, res­po­nien: un error de càlcul. No, un enorme error de cri­teri, com donar la distància de Bar­ce­lona a Bil­bao en mil·límetres. Si la màquina ens pro­por­ci­ona qua­tre deci­mals, s’hau­rien d’incloure?

Hem d’afe­gir que els governs no volen pagar el preu polític dels sus­pen­sos dels infants i, per això, adop­ten cri­te­ris de nor­ma­lit­zació. És evi­dent que si introduïm un nom­bre més gran d’indi­vi­dus menys pre­pa­rats i no fem un gran esforç com­ple­men­tari la mit­jana bai­xarà. El llin­dar ten­deix sem­pre a que­dar una mica per sota de la mit­jana. Un camí cap a la ignorància glo­bal.

Fa unes set­ma­nes llegíem que l’any 2020, el 61% de l’alum­nat de 19 anys que havia dei­xat els estu­dis ho havia fet prin­ci­pal­ment en aca­bar quart d’ESO.

El resul­tat és que quan s’inten­ten fer valo­ra­ci­ons objec­ti­ves, la rea­li­tat s’imposa. Fa poc coneixíem que el 46% dels 4.757 estu­di­ants que el 15 d’abril es van pre­sen­tar a la prova d’apti­tud per­so­nal (PAP) per acce­dir a un grau uni­ver­si­tari en Edu­cació Infan­til o Primària no havien apro­vat l’exa­men. L’havien apro­vat el 56,59% dels estu­di­ants pro­ce­dents de bat­xi­lle­rat i el 35,09% dels que pro­ce­dei­xen de cicles for­ma­tius de grau supe­rior. Vaig bus­car els enun­ci­ats, i el de lògica matemàtica era fàcil.

D’altra banda, hi ha un dego­teig d’infor­ma­ci­ons com la de l’empresa britànica Bri­tish Tele­com, que ha anun­ciat un pla d’aco­mi­a­da­ments d’entre 40.000 i 55.000 tre­ba­lla­dors fins al 2030, gai­rebé la mei­tat de la seva plan­ti­lla. La subs­ti­tuirà en part per la intel·ligència arti­fi­cial. La digi­ta­lit­zació i les noves tec­no­lo­gies redui­ran la neces­si­tat de per­so­nal en algu­nes àrees.

El desa­jus­ta­ment entre l’oferta i la demanda en el mer­cat labo­ral creix. Gai­rebé un 80% de les empre­ses tenen difi­cul­tats per tro­bar els pro­fes­si­o­nals que neces­si­ten. Aquest dèficit és res­pon­sa­bi­li­tat del sis­tema uni­ver­si­tari? Res­pon el sis­tema edu­ca­tiu a les neces­si­tats de la soci­e­tat? Satis­fer la demanda de l’empresa no depèn només del sis­tema edu­ca­tiu. Els joves o aquells que vul­guin aug­men­tar la for­mació, a més de con­si­de­ra­ci­ons de vocació i gust, tin­dran en compte la demanda en qua­li­tat i quan­ti­tat.

En relació amb la for­mació uni­ver­sitària, Luis C. Corchón, catedràtic emèrit d’Eco­no­mia de la Uni­ver­si­dad Car­los III, escri­via fa uns dies al bloc Stu­dia XXI: “La uni­ver­si­tat no ha de ser una fàbrica de tre­ball pre­sent.” Deia que molts dels alum­nes que es bene­fi­ci­a­ran d’un ense­nya­ment públic de qua­li­tat ni tan sols han nas­cut. La intel·ligència arti­fi­cial des­truirà mol­tes fei­nes pura­ment repe­ti­ti­ves. És molt pro­ba­ble que la uni­ver­si­tat, d’aquí a poc temps, hagi de pro­duir gra­du­ats que siguin “pro­toin­ves­ti­ga­dors”, des­co­bri­dors de coses noves, que és allò que nosal­tres sabem fer.

Si jo tingués una gran influència, llui­ta­ria per intro­duir la lògica en la for­mació dels infants. La con­ti­nu­a­ria en els cicles for­ma­tius i al bat­xi­lle­rat. I indub­ta­ble­ment a la uni­ver­si­tat, en tots els graus. La lògica és filo­so­fia i la lògica és matemàtiques. Segu­ra­ment, els que fan plans edu­ca­tius ja no han estu­diat lògica. El mer­cat labo­ral cada dia reque­rirà més aquesta com­petència trans­ver­sal.

Els models i el rao­na­ment lògic són una part bàsica de la intel·ligència arti­fi­cial. La presa de deci­si­ons reque­reix la lògica. El diagnòstic mèdic cada dia dependrà més de la intel·ligència arti­fi­cial.

La lògica no s’aprèn en un màster ni en cur­sos de for­mació contínua.

Raonament lògic

El raonament lògic engloba diversos tipus de raonament: el deductiu, l’inductiu i l’abductiu. El nostre cervell aplica el raonament lògic, fent deduccions i visualitzant els resultats per seleccionar quin camí cal seguir o quina decisió és més adequada. El raonament lògic és part del nostre cervell, però per poder aplicar-lo correctament a la vida professional s’ha de perfeccionar amb l’estudi i la pràctica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.