Empreses

The e-Miles vol revolucionar la mobilitat a les ciutats

El minicotxe de Malena Engineering és una solució sostenible, inclusiva, flexible, polivalent i fàcil de produir, de conduir i de guardar tant per al transport de persones com de càrrega d’última milla

Una característica important és que les peces es fabriquen amb impressores 3D
El prototip d’aquest vehicle és pot veure a l’entrada del DFactory Barcelona

Mike Has­tewell porta el motor a l’ADN. Alguns dels seus avant­pas­sats estan vin­cu­lats a noms tan mítics de l’auto­moció a Cata­lu­nya com la His­pano Suiza i el Bis­cu­ter. Ell mateix ha estat tota la vida en el sec­tor i fa més de deu anys va mun­tar amb altres cinc socis Malena Engi­ne­e­ring, que actu­al­ment té una plan­ti­lla de 120 per­so­nes i ofe­reix ser­veis de desen­vo­lu­pa­ment de pro­jec­tes, de gestió o suport tècnic a grans empre­ses de l’auto­moció, l’aeronàutica i el fer­ro­car­ril. En la seva car­tera de cli­ents hi ha el Grup Volswa­gen, Air­bus i Valeo. En defi­ni­tiva, una gran orga­nit­zació dedi­cada a la mobi­li­tat, que el març del 2020 es va haver de parar per la pandèmia i el con­fi­na­ment decre­tat. Tot i això, res podia atu­rar la ment de Mike Has­tewell, que feia anys que donava vol­tes a una idea: crear un nou con­cepte de mobi­li­tat urbana, de la qual poder dir qua­li­tats com sos­te­ni­ble, inclu­siva, fle­xi­ble, poli­va­lent i, sobre­tot, fàcil de pro­duir, de con­duir i de guar­dar. No es trac­tava d’inven­tar res, sinó d’ajun­tar tec­no­lo­gies i solu­ci­ons que ja hi havia al mer­cat: “E-Miles és únic, perquè reu­neix coses que per sepa­rat no són cap invent, però jun­tes sí”, en parau­les de Has­tewell.

D’entrada és un vehi­cle elèctric que pot des­plaçar per­so­nes (fins a qua­tre) i també càrrega. Fa només 1,5 metres d’amplada i 2,5 metres de llargària (de manera que es pot esta­ci­o­nar per­pen­di­cu­lar a la vorera), però es des­plega com un acordió per fer-se gran, i asso­lir els 2,9 metres, si cal.

L’accés al vehi­cle és per una porta fron­tal i la con­ducció mit­jançant una palanca de coman­da­ment (joys­tick), amb l’objec­tiu d’eli­mi­nar obs­ta­cles inte­ri­ors i que s’hi pugui acce­dir en cadira de rodes. L’e-Miles és, segons explica el seu res­pon­sa­ble, el pri­mer vehi­cle adap­tat homo­lo­gat, i també el poden con­duir joves de 16 anys sense permís de cir­cu­lació.

A més, el joys­tick al cen­tre faci­lita la seva intro­ducció en països amb el volant a la part dreta del vehi­cle.

De moment, l’e-Miles només és un pro­to­tip que es pot visi­tar a l’entrada del DFac­tory Bar­ce­lona, impul­sat pel Con­sorci de la Zona Franca de Bar­ce­lona, però està con­ce­but com un qua­dri­ci­cle que es podrà des­plaçar a una velo­ci­tat màxima de 90 km/h i amb una auto­no­mia al vol­tant de 70 km. Hi ha altres pro­pos­tes de micro­cot­xes al mer­cat però no superen els 45 km/h.

Una altra de les nove­tats impor­tants que pre­senta l’e-Miles és la fabri­cació a través d’impres­so­res 3D. Aquesta aposta es basa en tres carac­terísti­ques de la fabri­cació addi­tiva: és més econòmica que la tra­di­ci­o­nal, és més ràpida i és més ecològica. No cal dir que aquest tipus de manu­fac­tura faci­lita la pro­ducció arreu. En aquest sen­tit, Mike Has­tewell declara que sem­pre s’ha sen­tit molt ins­pi­rat per l’engi­nyer britànic Colin Chap­man, cre­a­dor de la marca Lotus, de vehi­cles espor­tius, i en con­cret pel seu model Cater­ham, amb què Chap­man va por­tar la seva cerca de la sen­zi­llesa i lleu­ge­resa fins a l’extrem, ja que el vehi­cle es podia ser­vir per peces per tal que el cli­ent el pogués mun­tar a casa seva.

El dis­seny d’aquest mini­cotxe va ser finançat gràcies a una línia de l’ICO, i el seu desen­vo­lu­pa­ment indus­trial es farà amb el suport del PERTE per al desen­vo­lu­pa­ment del vehi­cle elèctric, tot i que els recur­sos estan arri­bant amb comp­ta­go­tes, es lamenta Has­tewell. Mal­grat tot, The e-Miles Com­pany manté el com­promís de tenir els pri­mers vehi­cles al car­rer aquest mateix any. La inversió necessària per fer la pri­mera minisèrie oscil·la entre els 3 i 5 mili­ons d’euros.

Ikea testarà el vehicle per a la càrrega

A The e-Miles Company tenen clar que la sostenibilitat de la mobilitat també depèn d’evolucionar l’actual model de propietat a un altre de vehicle compartit. Per això, tot i que el comprador de l’e-Miles pot ser un particular, els creadors d’aquest minicotxe pensen més aviat en empreses de carsharing, per a les persones, o de logística de l’última milla, en el cas de la càrrega.

En aquest sentit, l’empresa de mobiliari i accessoris per a la llar Ikea ja ha mostrat el seu interès a testar el concepte de mobilitat e-Miles “com a part del seu projecte Future of Urban Mobility; això oferirà als clients d’Ikea una manera nova i més sostenible de portar els seus productes a casa, potenciant una millor vida quotidiana per a moltes persones”, diu el comunicat conjunt de les dues companyies. Per a The e-Miles Company, l’aposta d’Ikea és molt rellevant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.