Opinió

Intel·ligència artificial i noves competències en el món del treball

Soc dels que pensa que passarà el mateix que amb les revolucions industrials anteriors: es destruiran molts llocs de treball, però se’n crearan molt més.

Hi ha qui creu que les noves tec­no­lo­gies cre­a­ran molt d’atur. Soc dels que pensa que pas­sarà el mateix que amb les revo­lu­ci­ons indus­tri­als ante­ri­ors: es des­trui­ran molts llocs de tre­ball, però se’n cre­a­ran molt més.

Si aga­fem l’exem­ple dels pro­fes­si­o­nals de la comp­ta­bi­li­tat i ana­lit­zem l’evo­lució de les com­petències podem veure que fa uns cent anys la comp­ta­bi­li­tat es feia a mà. Als comp­ta­bles se’ls dema­nava tene­du­ria de lli­bres i cal·ligra­fia (la famosa lle­tra rodona) i les qua­tre regles (sumar, res­tar, mul­ti­pli­car i divi­dir) de manera molt ràpida i amb paper i lla­pis. Als anys setanta, es varen començar a gene­ra­lit­zar les cal­cu­la­do­res i els ordi­na­dors. Les com­petències necessàries varen can­viar. Calia saber tre­ba­llar amb els nous equips informàtics i els fulls de càlcul per a fer la comp­ta­bi­li­tat, ràtios, cos­tos, inver­si­ons, finançament i pres­su­pos­tos. Arrel d’aquests can­vis, durant les dar­re­res dècades, mol­tes empre­ses han creat la figura del con­tro­ller (res­pon­sa­ble del con­trol de gestió) i les fun­ci­ons dels comp­ta­bles han començat a gene­rar molt més valor afe­git. Els “pea­nut coun­ters” (comp­ta­dors de caca­uets, que es com s’ano­me­na­ven als comp­ta­bles als Estats Units a finals del segle pas­sat) han pas­sat a ser per­so­nes claus de les empre­ses per la qua­li­tat de la infor­mació que gene­ren.

I ara, la intel·ligència arti­fi­cial i la digi­ta­lit­zació tor­nen a revo­lu­ci­o­nar-ho tot. Les tas­ques repe­ti­ti­ves ja les fan les màqui­nes. Calen noves com­petències rela­ci­o­na­des amb l’anàlisi de mili­ons de dades, eines estadísti­ques, models de pre­dicció, visió estratègica, ciber­se­gu­re­tat i pro­tecció de dades i com­pli­ment nor­ma­tiu. Això reque­rirà per­so­nes amb men­ta­li­tat per a seguir for­mant-se, des­a­pren­dre i tor­nar a apren­dre. L’apre­nen­tatge de noves habi­li­tats tec­nològiques és el que per­metrà als pro­fes­si­o­nals de la comp­ta­bi­li­tat tenir bones fei­nes en els pro­pers anys.

Per tant, la curi­o­si­tat, la for­mació contínua i l’adap­ta­bi­li­tat segui­ran sent essen­ci­als per a man­te­nir-se al dia en un món en trans­for­mació acce­le­rada. En cent anys els pro­fes­si­o­nals de la comp­ta­bi­li­tat han pas­sat de ser tene­dors de lli­bres a experts en excels, i ara han de tor­nar a can­viar per a saber treure fruit de la intel·ligència arti­fi­cial i de grans quan­ti­tats de dades. Sens dubte la història de la huma­ni­tat sem­pre ha anat acom­pa­nyada del canvi con­tinu. El que és nou és la velo­ci­tat cada cop més acce­le­rada amb la que tot can­via.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.