Gran angular

Salvar la feina en la cultura

Protegir els professionals de la creació és el gran repte en els pròxims anys per enfortir tots els àmbits culturals

Introduirem els creadors a l’escola per enfortir-ne la professionalització
Per estar al nivell europeu, cal que els recursos actuals creixin un 23%

Fomen­tar la cul­tura ha de voler dir necessària­ment pro­te­gir els pro­fes­si­o­nals que la fan pos­si­ble, con­clou l’informe El sec­tor cul­tu­ral a Cata­lu­nya, ela­bo­rat pel Con­sell de Tre­ball Econòmic i Social de Cata­lu­nya (CTESC), en què a banda de dema­nar un més gran esforç d’inversió al sec­tor públic -la des­pesa pública s’ha reduït del 4,9% dels pres­su­pos­tos de totes les admi­nis­tra­ci­ons, el 2008, al 3,3% del 2019- reco­mana més impli­cació de les admi­nis­tra­ci­ons per crear ocu­pació de qua­li­tat i afa­vo­rir la nego­ci­ació col·lec­tiva en seg­ments de l’acti­vi­tat cul­tu­ral, com la dansa, el circ, el doblatge o el per­so­nal de tea­tre, que no en tenen.

Un dels res­pon­sa­bles de l’informe, Xavier Riu­dor, direc­tor del Gabi­net Tècnic del CTESC, remarca que en els dar­rers temps s’ha avançat: “S’està avançant en coses com la cotit­zació reduïda per als artis­tes o en l’ade­quació de la tri­bu­tació de l’IRPF, la reforma de l’apli­cació del cri­teri de caixa de l’IVA o la modi­fi­cació de l’IAE. A més, amb la nova relació labo­ral dels artis­tes poden evi­tar abu­sos en la con­trac­tació par­cial. Però cal seguir.” En aquest sen­tit, l’actor Àlex Casa­no­vas, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació d’Autors i Direc­tors Pro­fes­si­o­nals de Cata­lu­nya (AADPC), remarca: “Cal tenir molt en compte la pecu­li­a­ri­tat del nos­tre ofici, que és la inter­mitència en la feina. Cal vet­llar per tots aquells que no estan con­trac­tats, que en situ­a­ci­ons com la pandèmia pas­sada, poden que­dar en una situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat.” De ben segur, Casa­no­vas pensa en estats com França i Bèlgica, que s’han enfron­tat al repte de pro­te­gir el cre­a­dor amb règim d’atur que els per­met per­ce­bre una ajuda men­tre es dedi­quen a la cre­ació entre feina i feina. La con­se­llera de Cul­tura, Natàlia Gar­riga, avança que “en la futura llei de drets cul­tu­rals, a banda d’avançar en matèria de drets labo­rals, es vol intro­duir els cre­a­dors a l’escola, en horari lec­tiu, per tal que, a més d’esti­mu­lar la curi­o­si­tat dels esco­lars, el sec­tor es pugui pro­fes­si­o­na­lit­zar”. El sec­tor cul­tu­ral dona feina a 190.000 per­so­nes, el 5,5% de la població ocu­pada a Cata­lu­nya, amb un 30% d’autònoms (el 15% en el con­junt de l’eco­no­mia). El valor econòmic gene­rat a Cata­lu­nya per les acti­vi­tats cul­tu­rals se situ­ava abans de la pandèmia en el 2,2% del PIB.

Tot insis­tint en el deure de donar una soli­desa al sec­tor de la qual s’han de bene­fi­ciar els tre­ba­lla­dors, l’informe pro­posa pas­sar de la cul­tura de la sub­venció al con­veni o con­tracte pro­grama. Com diu Riu­dor, “la sub­venció és massa inva­siva cap al fet cre­a­tiu, pot coar­tar, i a més dura un temps molt limi­tat, d’un any, men­tre que un con­veni o con­tracte pro­grama, sotmès a ava­lu­a­ci­ons, dona més esta­bi­li­tat als pro­fes­si­o­nals”.

Al vol­tant de quina ha de ser la des­pesa pública en cul­tura, “és clar que més que par­lar del 2% dels pres­su­pos­tos, hem d’inten­tar d’arri­bar als nivells de la UE, i per això cal­dria fer créixer els recur­sos actu­als un 23%.” Des del govern, Gar­riga al·lega que s’està fent via: “Quan vam arri­bar ges­tionàvem un pres­su­post de 298 mili­ons d’euros, i ara ja estem en 400 mili­ons. Anem crei­xent un 25% cada any.”

I si cal atreure més finançament pri­vat al ter­ri­tori de la cul­tura, per al CTESC “és necessària una llei de mece­natge a Cata­lu­nya, però hi ha reticències”: “Hom diu que es perd recap­tació, sense tenir en compte els bene­fi­cis col·late­rals que pot tenir la inversió pri­vada en altres sec­tors a banda dels estric­ta­ment cul­tu­rals. A més, una llei com aquesta podria com­pen­sar even­tu­als reta­lla­des en la inversió pública.”

Al vol­tant del hub audi­o­vi­sual que vol bas­tir Cata­lu­nya, pot­ser l’eix cul­tu­ral que ara mateix des­perta més espe­ran­ces, Riu­dor creu que “serà fona­men­tal blin­dar un pres­su­post per a pro­ducció audi­o­vi­sual en català, que pot ser lliu­rat a l’audiència a través de la nova pla­ta­forma de stre­a­ming de la CCMA”. I en aquest sec­tor, “és vital acon­se­guir un equi­li­bri entre pimes i grans pro­duc­to­res, perquè si no és així serà molt difícil aquesta adap­tació tec­nològica tan desit­jada, que ha de qua­llar en la inter­na­ci­o­na­lit­zació de les nos­tres cre­a­ci­ons. Cal cer­car siner­gies, com fusi­ons.” Ara bé, tot i això també cal­dria que res­pongués el recep­tor de tota cre­ació, és a dir, el públic, que ja no gasta tant en cul­tura com abans i, a més, “el 60% de la seva des­pesa va cap a la inter­me­di­ació, és a dir, a les pla­ta­for­mes d’inter­net”: “No podem dei­xar de banda els ajuts al con­sum cul­tu­ral, sobre­tot en aquells seg­ments de la població que poden tenir més difi­cul­tats per acce­dir a la cul­tura.”

Vies per reinventar-se

Com revela el darrer Switch, informe sobre tendències de l’audiovisual, la IA és un àmbit amb importants conreadors a casa nostra. Gestmusic i Mediapro s’han equipat amb platós virtuals a partir d’IA, talment com Sono, Brainstorm, Alfalite o Eikonos, amb solucions de producció virtual per a grans estudis. A Barcelona, s’hi ha establert la nord-americana Hyperreal, responsable de l’avatar hiperrealista Alta B, que regna a YouTube. La IA també serveix per a Coolvid.io per a la creació personalitzada de vídeos publicitaris o, en el cas de Konodrac, per gestionar dades d’audiència. Com diu Miquel Rutllant, president del Clúster de l’Audiovisual, “sobre la tecnologia hem de reinventar l’audiovisual.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.