Eines

Ampolles que caldria reutilitzar

Els dubtes sobre la recollida d’envasos fan més urgent l’aplicació de sistemes de devolució i reutilització dels recipients

Cal una millora en la traçabilitat del residu, i un auditor independent

Davant dels dub­tes que encara pla­nen sobre la comp­ta­bi­li­tat de la reco­llida sepa­rada dels resi­dus d’enva­sos que faci­lita el sis­tema inte­grat de gestió (SIG) Eco­em­bes, creix la pressió de les enti­tats soci­als perquè s’acce­leri la imple­men­tació de mesu­res que pre­veu l’actual legis­lació de resi­dus, com ara un sis­tema de dipòsit per a enva­sos de begu­des perquè esde­vin­guin reu­ti­lit­za­bles.

Enti­tats com Rezero han denun­ciat davant la Comissió Euro­pea que el sis­tema de reco­llida mit­jançant esca­neig d’ampo­lles o llau­nes que fa uns quants anys que aplica Eco­em­bes és mani­pu­la­ble, ja que un mateix envàs es pot esca­ne­jar tants cops com es vul­gui, així que és dubtós que s’asso­leixi el que mana la llei, una reco­llida sepa­rada d’ampo­lles de plàstic del 70%.

Com recorda Rosa García, direc­tora de Rezero, “Bale­ars va deci­dir fer una audi­to­ria pròpia sobre què reco­llia Eco­em­bes, i va com­pro­var que no arri­bava al 25%, quan el SIG decla­rava entre el 37 i el 47%. A Cata­lu­nya, hem dema­nat a l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC) que faci el seu propi recompte.” Davant les acu­sa­ci­ons de frau, Eco­em­bes es defensa dient que ha aug­men­tat un 15% la presència d’enva­sos sense decla­rar o free-riders.

Quan s’inter­pel·la el Minis­teri de Tran­sició Ecològica sobre com es pot esme­nar l’ano­ma­lia, res­po­nen que “vol­drien esta­blir un regis­tre de pro­duc­tors per con­tro­lar quants enva­sos entren al mer­cat, però que això triga almenys dos anys a ofe­rir dades fia­bles”. Avui, Cata­lu­nya regis­tra els pro­duc­tors d’enva­sos, “però cal­dria una millora en la traçabi­li­tat del residu i que un orga­nisme inde­pen­dent fes d’audi­tor.”

El fet és que ja fa dues dècades que s’arros­sega un model que no fun­ci­ona: “Hauríem d’anar a un sis­tema de dipòsit, devo­lució i retorn d’enva­sos (SDDR), però els pro­duc­tors no en volen sen­tir a par­lar, perquè hau­rien de pagar-lo al 100%, cosa que ara, amb l’opa­ci­tat, no passa.” Com diu Anna Peña, direc­tora de Comu­ni­cació de Rezero, “cal refor­mu­lar pro­ces­sos, i obrir un SDDR perquè l’envàs sigui reu­ti­lit­za­ble i tan­car el cer­cle, amb un sis­tema de logística inversa que no enca­ri­ria els cos­tos del cir­cuit”.

Una de les assig­na­tu­res pen­dents de l’admi­nis­tració cata­lana és ampliar la xarxa de reu­ti­lit­zació, les plan­tes de ren­tat, al llarg de la geo­gra­fia del país. Les enti­tats dema­nen a l’ARC que s’imposi objec­tius de noves plan­tes i els lliuri a la volun­tat de les empre­ses, sobre­tot després d’haver sub­ven­ci­o­nat, en el pas­sat, la infra­es­truc­tura de reci­clatge. Hom posa com a exem­ple Navarra, que es pro­posa fer una sub­venció ini­cial per posar en fun­ci­o­na­ment les plan­tes de ren­tat, que amb el temps pas­sa­rien a ser cos­te­ja­des per les pro­duc­to­res d’enva­sos.

Apareixen més gestors

Amb la norma liberalitzadora, ara hi haurà nous gestors, els anomenats SCRAPS. Victòria Ferrer, directora del Gremi de Recuperació de Catalunya, tem que “hi hagi una tendència més al reciclatge que a la reutilització, perquè aquests SCRAPS aniran a preu i la reutilització té un cost més alt”. En les subhastes que es convoquin per als recuperadors, hom està preocupat perquè “la gestió se l’endugui qui pugui abaratir el cost, cosa que pot fer desaparèixer el petit en processos de concentració i, en definitiva, malmetre el medi ambient”. En aquest sentit, podrien haver-hi acords entre els diversos SCRAPS, que són els que fixen, sense un arbitratge de l’Estat, què costa la gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.