Gran angular

Apps per als més vulnerables

400.000 euros facturarà CX Lab enguany, en què s’hi invertiran 10 milions. Té seus a Barcelona, Mèxic i San Francisco (EUA)

L’start-up The CX Lab té ben clar que l’esfera digi­tal ha de tenir una incidència posi­tiva en la soci­e­tat. Un dels seus pri­mers pro­jec­tes és Xtra­or­di­narY, una apli­cació con­ce­buda per asso­lir una millor detecció de la neu­ro­di­vergència (dislèxia, Asper­ger, TOC, TDA i TDAH), i alhora ofe­rir eines perquè els neu­ro­di­ver­sos puguin desen­vo­lu­par les seves capa­ci­tats amb nor­ma­li­tat.

Robert Mon­tu­riol, un dels fun­da­dors de CX Lab, explica: “La nos­tra direc­tora, Patri­cia Martínez, i jo, tots dos de per­fil neu­ro­di­ver­ses, ens vam ado­nar que les esco­les no estan pre­pa­ra­des per fer un detecció efec­tiva d’aquesta sin­gu­la­ri­tat, així que hem creat un pro­jecte en què a més s’ofe­reix un mètode per poten­ciar les habi­li­tats d’aquests alum­nes, amb una hiper­per­so­na­lit­zació dels con­tin­guts.” En aquest pro­jecte tenen com a soci l’Hos­pi­tal Sant Joan de Déu, amb una llarga experiència en l’ava­lu­ació del tras­torn d’apre­nen­tatge, i Joan Bohan, exdi­rec­tiva de Dis­ney, que col·labora en el desen­vo­lu­pa­ment de con­tin­guts per a neu­ro­di­ver­sos. Un altre pro­jecte és Colors, ori­en­tat a la comu­ni­tat LGT­BIQ+, que, com diu Mon­tu­riol, “en molts llocs se l’ha estig­ma­tit­zat a l’hora de sol·lici­tar ser­veis finan­cers com una hipo­teca o un crèdit”. Així doncs, des de Colors se’ls dona accés a tota mena de ser­veis finan­cers, i tenen a dis­po­sar una tar­geta de crèdit Tan­ma­teix, Colors també res­pon al que l’altre soci de The CX Lab, Marc Arráez, creu que ha tenir un pro­jecte digi­tal: “No es jus­ti­fica només per satis­fer les capa­ci­tats raci­o­nals del cli­ent, sinó per l’habi­li­tat de con­nec­tar amb la part emo­ci­o­nal. En aquesta app, ens adre­cem a tots aquells que vul­guin vibrar, i ofe­rim viat­ges, con­certs, ope­ra­ci­ons d’estètica o mas­co­tes, entre d’altres.” La ini­ci­a­tiva Xpats té tot un immens mer­cat, els mil mili­ons de nòmades digi­tals i expa­tri­ats escam­pats arreu del món. Com expli­quen Mon­tu­riol i Arráez des de la seva pròpia experiència, “els expa­tri­ats que van de país en país neces­si­ten ajuda per coses com tenir els papers en regla, cer­car esco­les o crear un his­to­rial de crèdit per ope­rar amb un banc, però també per gau­dir del cap de set­mana o fer la immersió en la comu­ni­tat local”. Vidas neix de la tràgica vigència de la violència de gènere o gene­rada per la desi­gual­tat social arreu del món i de la qual mol­tes per­so­nes no tenen mit­jans per defen­sar-se. Com diuen Mon­tu­riol i Arráez, “són per­so­nes que no tenen recur­sos per dema­nar asses­so­ra­ment legal per resol­dre un pro­blema, tant de violència de gènere com per inten­tar treure un fill de la presó, i per això hem creat un sis­tema de finançament del tipus crowd­fun­ding perquè puguin defen­sar el seu cas tot pagant per eta­pes”. El pro­jecte digi­tal està asso­ciat a la fun­dació Vidas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.