Focus

Emprendre en temps de diner car

Hi ha start-ups que s’estimen més finançar-se d’entrada amb recursos propis, i d’altres que fan servir eines com ara bons convertibles en accions de l’empresa

Hi ha el temor que els NextGen acabin sent un cafè per a tothom
Algunes start-ups volen facturar aviat per assolir la rendibilitat

La rea­li­tat del mer­cat del diner, amb tipus d’interès pro­gres­si­va­ment a l’alça, ha posat un pal a les rodes en la ruta de finançament de les start-ups? El cert és que s’entre­cre­uen diver­ses estratègies, en una con­jun­tura en què intervé la dis­po­ni­bi­li­tat de capi­tal públic –els fonts Next Gene­ra­tion– per a pro­jec­tes dis­rup­tius.

Una de les estratègies tri­a­des per obte­nir líquid quan el diner va car ha estat el llançament de bons con­ver­ti­bles d’empresa, que poste­ri­or­ment es poden bes­can­viar per acci­ons futu­res de l’empresa. És el camí esco­llit per Elem Bio­tech, que ha llançat al mer­cat una pla­ta­forma per millo­rar el procés d’assa­jos clínics. Com explica el seu CEO, Chris­top­her Mor­ton, el pla con­sis­tia a “treure els bonus con­ver­ti­bles perquè era massa aviat per fer una nova ampli­ació de capi­tal”, i cap banc els hau­ria finançat a un cost accep­ta­ble. De vega­des, tot es redu­eix a una qüestió de tem­pos, per elu­dir un canvi des­fa­vo­ra­ble en la política monetària. Com ens explica Andreu Dotti, cofun­da­dor d’Inno­va­mat, que es dedica a l’apre­nen­tatge com­pe­ten­cial i per­so­na­lit­zat de les matemàtiques, la pujada de tipus no els va afec­tar gaire, perquè tot i que la ronda de 20 mili­ons d’euros de finançament es va allar­gar fins a l’estiu pas­sat, ja havien acor­dat les con­di­ci­ons abans de l’estiu del 2022, quan van començar a pujar els tipus d’interès.

És habi­tual en l’uni­vers start-up enca­de­nar una ronda de finançament rere una altra. Tan­ma­teix, alguns s’ho pen­sen abans de cer­car la mus­cu­lació finan­cera d’altri. És el cas de Theker Robo­tics, que con­ju­mina la robòtica amb la IA. Explica la seva direc­tora d’ope­ra­ci­ons, Carla Gómez: “La tendència de mol­tes empre­ses que comen­cen és aixe­car capi­tal molt aviat, i nosal­tres hem vol­gut anar a con­tra­cor­rent; ens hem nodrit de recur­sos pro­pis fins que tin­guem el mer­cat més con­so­li­dat, i lla­vors serà quan obri­rem una ronda per esco­me­tre els pro­ces­sos d’indus­tri­a­lit­zació i comer­ci­a­lit­zació.” Gómez sí que creu que, pel que fa al finançament, la crisi ho posa difícil i “hi ha molta més cura per part de l’inver­sor a l’hora de triar on posar els diners”. Amp­hora, empresa dedi­cada a la logística per a ter­cers, tam­poc és gaire par­tidària d’abu­sar del finançament extern, i després d’una inversió ini­cial d’1,5 mili­ons d’euros, ha anat fac­tu­rant sense haver de sub­mi­nis­trar-se més injec­ci­ons de capi­tal. Per a Adrià Cortés, un dels fun­da­dors, és molt impor­tant avançar la fac­tu­ració i asso­lir un punt en què sigui pos­si­ble la ren­di­bi­li­tat.

En alguns casos, la con­jun­tura no pesa tant. Com afirma Pablo Menéndez, fun­da­dor d’One Chain, que desen­vo­lupa fàrmacs con­tra la leucèmia, la situ­ació del mer­cat finan­cer no els afecta tant: “Som un per­fil d’empresa que aixeca el capi­tal a través de fons d’inversió espe­ci­a­lit­zats en bio­tec­no­lo­gia, que tenen uns rit­mes d’inversió més sub­jec­tes a les espe­ran­ces de desen­vo­lu­pa­ment del fàrmac.”

Encai­xar.

Les start-ups que incor­po­ren un com­po­nent d’inno­vació molt par­ti­cu­lar no ho tenen fàcil amb el finançament públic. Així ho tes­ti­mo­nia Jaume Amat, CEO de Rob­sur­gi­cal, que desen­vo­lupa un robot quirúrgic: “Mol­tes línies de finançament públic no aca­ben d’encai­xar amb el que una start-up com la nos­tra neces­sita. Des del sec­tor públic, s’hau­ria d’apos­tar més per la inno­vació.” Des de l’angle opo­sat, Marta Esta­de­llas, CEO de Qili­man­jaro, que desen­vo­lupa solu­ci­ons bases en com­pu­tació quàntica, es plany que en el camp de la quàntica costa molt tro­bar inversió: “Als inver­sors els costa enten­dre què fas. Així doncs, en el nos­tre àmbit regna la inversió pública, sobre­tot euro­pea, però també del govern cen­tral. De pri­vada també n’hi ha, però encara en falta molta.”

Si par­lem de finançament públic, necessària­ment anem a parar als fons Next Gene­ra­tion de la UE, que, en prin­cipi, estan con­ce­buts per afa­vo­rir pro­jec­tes ago­sa­rats que supo­sen un salt tec­nològic extrem. Per a Jaume San­pera, CEO de Sate­liot, que desen­vo­lupa satèl·lits, “amb els Next Gene­ra­tion hi ha més diners que mai per a pro­jec­tes tec­nològics de risc, si aquests real­ment són bons”. En aquest sen­tit, San­pera no vol­dria que “els Next Gene­ra­tion esde­vin­gues­sin un cafè per a tot­hom”: “Pot­ser seria millor triar entre cinc i deu cavalls gua­nya­dors, amb patents, mer­cat i know-how, i abo­car-hi tots els diners, tot espe­rant que poste­ri­or­ment pro­vo­ques­sin un efecte trac­tor.” Cal pen­sar que aquesta empresa per­tany a un sec­tor, el de l’espai, en què no tre­ba­llen tants fons pri­vats com con­vin­dria, reti­cents a posar diners en com­pa­nyies que esmer­cen molt capi­tal abans d’arri­bar a una fase comer­cial.

Els temps de retorn de la inversió són impor­tants, i més encara en àmbits com el de la salut, en què la fase de recerca i desen­vo­lu­pa­ment es pot allar­gar fins a deu anys. Per això, una empresa com Time is Brain, que es dedica als dis­po­si­tius mèdics, amb ter­mi­nis més breus que aque­lles que es dedi­quen a inno­var amb nous medi­ca­ments o vacu­nes, “té avan­tatge”, com reco­neix la seva CEO, Alícia Martínez, que detecta que “s’ha vist un incre­ment de l’interès dels inver­sors en el sec­tor de la salut en els dar­rers anys i la tendència és crei­xent”.

Tan­ma­teix, finançar un pro­jecte inno­va­dor, en qual­se­vol època, ha obli­gat els empre­ne­dors a picar pedra. L’empresa Roka Fura­dada, que desen­vo­lupa prin­ci­pis actius per a la cosmètica, i que ara, després d’haver cap­tat 6 mili­ons, està tan­cant una ronda de 3,3 mili­ons, reco­neix que sem­pre se li ha fet fei­xuga la nego­ci­ació del finançament. “Les ron­des de finançament que hem tin­gut han estat sem­pre duríssi­mes”, afirma Judit Camargo, fun­da­dora de l’empresa.

Els seleccionats i els deliberants

La tria de les start-ups catalanes més prometedores que cada any promou L’Econòmic ha arribat a la desena edició i ha confirmat la potència de l’ecosistema emprenedor. Cada any, el procés de selecció de les deu guanyadores és més difícil per la qualitat de les aspirants. En aquesta edició han estat seleccionades: Amphora, Elem Biotech, Innovamat, OneChain Immunotherapeutics, Qilimanjaro, Rob Surgical, Roka Furadada, Sateliot, TheKer Robotics i Time is Brain.

El procés de deliberació del grup d’especialistes va tenir lloc el 31 de maig passat al Pier 07, amb la participació de Jordi Aguasca, director de transformació tecnològica i disrupció d’ACCIÓ; Isabel Amat, vicepresidenta de Catalonia Bio & HealthTech i directora d’innovació de Reig Jofre; Maribel Berges, fundadora i directora executiva d’Affirma Biotech; Miquel Martí, director general de Tech Barcelona; Yolanda Pérez, directora de BStartup de Banc Sabadell, i Mercè Tell, sòcia fundadora de Nekko Capital. Oriol Pascual, fundador i director general de Stage2, va fer les propostes però no va poder participar en el procés de deliberació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.