Focus

ELEM Biotech

tecnologia de supercomputació

Cossos humans virtuals per als assajos clínics

Els ini­cis d’Elem Bio­tech sem­blen els d’un acu­dit, si no fos perquè el seu software nas­cut de la recerca cien­ti­fi­cotècnica no és cap broma i pot supo­sar una revo­lució en el món dels assa­jos clínics i la vali­dació de dis­po­si­tius mèdics. Un francès, Gui­llaume Hou­ze­aux, un anglès, Chis­top­her Mor­ton, i un argentí, Mari­ano Vázquez, dos físics i un aeronàutic, es van conèixer al cen­tre de recerca Cimne de la UPC. Dues dècades després, amb tra­jectòries pro­fes­si­o­nals diver­ses, es van retro­bar per crear l’empresa Elem Bio­tech, una spin-off del Bar­ce­lona Super­Com­pu­ting Cen­ter, un dels cen­tres líders de super­com­pu­tació d’Europa on feien recerca Hou­ze­aux i Vázquez.

Elem Bio­tech és un pro­jecte fruit de més de quinze anys de recerca per crear simu­la­ci­ons vir­tu­als de cos­sos humans fun­ci­o­nals. El pri­mer pro­ducte com­plet és un cor vir­tual que de manera simu­lada repro­du­eix els com­por­ta­ments i les reac­ci­ons d’un cor real i que pot uti­lit­zar-se per rea­lit­zar assa­jos clínics in silico (per pro­var l’eficàcia o segu­re­tat dels fàrmacs de manera vir­tual). “La nos­tra tec­no­lo­gia per­met fer expe­ri­ments clínics simu­lats, molt més ràpids, efi­ci­ents i sense risc per a la salut de per­so­nes o ani­mals”, explica Chris­top­her Mor­ton amb un català per­fecte.

A més, l’eina pot crear pobla­ci­ons vir­tu­als, per exem­ple per poder conèixer els efec­tes dels fàrmacs en dife­rents per­fils de grups de per­so­nes. “Aju­da­rem a tren­car la des­vi­ació de gènere que hi ha hagut tra­di­ci­o­nal­ment en els assa­jos clínics”, diu Mor­ton.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.